Svenska MSDN, vad kan det vara?

Den svenska MSDN-sidan är något som vi på Microsoft kontinuerligt försöker att förbättra och förändra för att kunna ge dig som utvecklare tillgång till information om lokala aktiviteter och resurser som i sin tur bidrar till att du får högre kompetens och nya perspektiv på tekniker, verktyg och produkter som vi och våra partners erbjuder. Det är viktigt att skilja på den svenska sidan från den globala amerikanska sidan som har en helt annan vinkling där tyngden ligger på teknisk inforation och djupdykningar så avser vi i Sverige primärt att introducera ny teknik och hänvisa till rätt resurs på andra ställen, det är en startsida för svenska utvecklare. Jag brukar generalisera vad jag tror att en utvecklare har för olika sätt att söka information i följande:

  1. Reaktiv sökning - Söka
    Om du som utvecklare har ett specifikt problem eller söker information om en specifik produkt eller teknik så är den globala MSDN-sidan rätt ställe att vända sig till. Oftast tenderar vi att välja sökmotorer vid dessa tillfällen och får vanligen träffar på både MSDN-sidorna och dess omfattande bibliotek av teknisk information samt olika bloggar som berör dessa ämnen.
  2. Proaktiv sökning - Skumma
    När du får lite tid över eller helt enkelt känner att du vill få andra perspektiv på saker och ting, då brukar åtminstone jag surfa lite planlöst och skumma, eventuellt söka, men oftast så har jag ett par startsidor som jag kontinuerligt besöker för att se om någon ny information finns tillgänglig. Där passar vår svenska MSDN-sida in som handen i handsken.

Den svenska MSDN-sidan
MSDN Första sidan smallSå vad kan du då hitta för information på den svenska MSDN-sidan och vad har vi för olika delar?

Sidan är strukturerad i en vänster-meny, en central panel och en höger kolumn enligt följande.

Låt oss börja med den centrala panelen som uppdateras kontinuerligt med hjälp av rss-flöden  från flera av våra källor och uppdateras därmed så ofta som vi bara kan. Bland annat så publiceras högst upp på sidan i sektionen "Aktuellt" de mest aktuella nyheterna som vi hoppas ska intressera majoriteten av de svenska utvecklarna.

Under den sektionen följer en levande sektion som hämtar sina nyheter från ett par av våra egna bloggar, naturligtvis kan du om du vill prenumerera på denna samling via RSS om du vill slippa besöka våra individuella bloggar för att få informationen som vi skriver om.

Efter den sektionen kommer information om och från våra webbsändningar, MSDN TV och MSDN Radio som finns ytterligare beskrivet längre ned.

I höger kolumnen kan du som har en prenumeration på MSDN hantera din profil och få åtkomst till all den mjukvara som finns att ladda ned, Windows 7, betor och utvecklingsverktyg, allt som krävs är att du har loggat in med ett LiveID och aktiverat din prenumeration.

I högerkolumnen finns också en alternativ struktur över innehållet på den svenska MSDN-webben som primärt visar på material som vi själva publicerar och som inte har samma globala struktur som andra MSDN-webbar. Du kan också hitta länkar vill de vanligaste nedladdningarna här, enkelt åtkomstbart med få klick.

MSDN-nyhetsbrevet
I den högra kolumnen hittar du också länken till möjligheten att prenumerera på vårt nyhetsbrev som kallas MSDN MSDN Flash_small Flash. Det är ett nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden där vi samlar ihop ytterligare aktualiteter och berättar vilka evenemang som för närvarande är på gång. Nyhetsbrevet kan du anpassa med hjälp av din profil så att just den information som du är intresserad av skickas till din epostadress, exempelvis om du använder ett specifik programmeringspråk och inte är intresserad av andra språk eller tekniker. I nyhetsbrevet skriver någon av oss evangelister eller andra som jobbar med dig som är utvecklare om det som vi för närvarande jobbar med och hur vi tror att det aktuella nyhetsbrevet kan hjälpa dig till att bli bättre. Där får du också en naturligt kontaktperson om du märker att det är precis det som intresserar dig och du kan direkt skicka ett epost till krönikören (eller ledaren) och berätta om dina utmaningar och upplevelser. Vårt nyhetsbrev når tusentals utvecklare vid varje utskick och trots att jag själv tror att nyhetsbrev tenderar att ersättas av RSS-feeds i framtiden så växer antalet prenumeranter varje månad.

Evenemang, i massor
Tillbaka till vår webbsida och höger-kolumnen, under den ovanstående länken till prenumera på MSDN Flash finns vanligtvis en länk och introduktion till något av våra aktuella evenemang. Vi gör varje år massvis med stora och små evenmang där vi både introducerar teknik och akt_live fokuserar på detaljer, oftast gratis men ibland så tar vi ta betalt för att kunna erbjuda eventuellt en djupare nivå på talare eller en bättre service under och omkring evenemanget. Om du trivs med att gå på evenemang och lyssna på engagerade talare som gillar teknik och helst av allt demonstrerar än bara pratar till PowerPoint så vill jag varmt rekommendera att du besöker oss när vi dyker upp härnäst, det finns två bra sätt att få reda på om vi kommer med nya evenemang och det är att kontinuerligt besöka vår svenska MSDN-webb, alternativt att prenumerera på nyhetsbrevet, föga förvånande kanske.

MSDN Radio: MSDN's kajplats i etern 
MSDN Radio är vår egen ljudsändning över webben och består rm_radioav en sida som innehåller en Silverlight spelare med det senaste MSDN-radio programmet och även en lista med länkar och ämnen som tas upp under programmet. På den sidan hittar du också tidigare program och du kan naturligtvis också ladda hem sändningen om du vill lyssna på den i din MP3-spelare eller helt enkelt spara för senare tillfälle.  Vanligtvis är våra inspelningar mellan 40 och 60 minuter långa men det kommer säkert att bli både kortare och längre inspelningar allt eftersom vi blir vanare vid vår inspelningsteknik och att prata utan att ha en publik som ger återkoppling direkt om ämnet, det är oerhört kul och vi har fått mycket bra feedback på de redan inspelade progammen. Om du har förslag på saker som du skulle önska att vi tog upp, så tveka inte att höra av dig till oss.

Menyn och de olika sektionerna
På vänstersidan av webbplatsen hittar du vår meny som länkar till de globala portalerna för specifika tekniker eller språk. Bland annat kan du hitta sidor om ASP.NET, Windows, Office och Silverlight.
Menyn
Information för arkitekter
Vi har en speciell sektion med information för dig som mer känner dig som arkitekt än utvecklare där vår arkitektevangelist sätter samman information som just är fokuserad på arkitektur och övergripande förståelse för vår plattform och teknik.

Information för ISV'er
ISV eller Independent Software Vendor är en disciplin i vårt partnerprogram som fokuserar på att bygga produkter på vår plattform och sedan sälja till kund, ofta som paketerad mjukvara och inte specialanpassad för olika kunders ändamål. Sverige har flera stora ISV'er och på den här sektionen har våra ISV-evangelister samlat sina favoriter och den informationen som är viktigt för just ISV'er, generellt så är det ofta information som ligger lite tidigare än vad vi vanligen är ute och pratar om eftersom det vanligtvis är så att ISV'er behöver information om våra framtidstekniker och kommande versioner tidigt för att hinna implementera och anpassa sina produkter innan teknikerna eller produkterna släpps på marknaden. Som ISV finns det också en hel del intressanta erbjudanden så kontinuerliga besöka på den här sidan rekommenderas å det varmaste.

Massvis med resurser
Produkter_smallJag har redan nämnt några av våra resurser som MSDN Radio, communities, aktivititer och nyhetsbrev som även finns representerade i den här menyn men vi har så oerhört mycket mer att erbjuda dig.

Produktinformation
Under produktsidan hittar du bland annat en överblick över de produkter som vanligen intresserar utvecklare och som våra återförsäljare säljer direkt till kund. Visual Studio är vårt utvecklingsverktyg som erbjuder   en modern utvecklingsmiljö med fokus på kvalitet och produktivitet. För projekten, stora som små, finns Visual Studio Team System där olika anpassade roller av Visual Studio finns, för arkitekten, utvecklare, testaren och databasutvecklaren, naturligtvis också i en gemensam svit för dig som innehar flera roller på företaget. Här kan du också hitta information om våra designverktyg i sviten Expression som kan användas för att bygga både rika webb och windows-gränssnitt.

Hos våra återförsäljare kan du hitta kontaktpersoner som är mycket uppdaterade på våra licensregler och aktuella kampanjer. Där kan du vanligtvis också hitta attraktiva erbjudanden och även verktyg som hjälper dig att jämföra prismässigt olika verktyg och versioner så att du väljer rätt vid en investering i våra verktyg och tekniker.

MSDN TV, introducerande utbildning när det passar dig
Vi har under flera år spelat in både små och stora filmer som introducerar till ny teknik och ibland även dyker MSDN TV ner på djupet under huven på de viktigaste produkterna. MSDN TV är den kanal som innehåller massvis med information, demonstrationer, intervjuer, presentationer från våra evenemang och inom kort också "whiteboard"-diskussioner. De flesta filmer kan du också ladda hem lokalt för att spela i din bärbara mediaspelare eller som MSDN Radio, spara för ett senare tillfälle. MSDN TV innehåller filmer om XNA, WCF, WF, WPF, Web Services, Ajax, Silverlight, ASP.NET, MVC, SharePoint och massvis med annat som jag inte har plats att ta upp här, det är bara att besöka och titta vad du kan hitta som intresserar dig eller dina kollegor, jag tror inte att du kommer att bli besviken.

Månadens profil, vill du synas här?
Den här sidan innehåller intervjuer med några av de personer som vi har uppmärksammat på marknaden och som är villiga att bidra med sin insikt i mjukvaruutveckling i allmänhet och på Microsofts plattform och produkter i synnerhet. Vi har så oerhört många duktiga personer i Sverige som inte alltid får det utrymme som de är värda så det här är vår hyllningssida till dessa personer. Om du känner att du borde synas här eller vet någon annan som är värd att exponeras lite ytterligare, hör av dig till oss så går det säkerligen att ordna.

Vi på MSDN
Avslutningsvis så har vi också skapa en sida där vi berättar lite kort om vilka vi är, "vi" alltså de som jobbar  mot dig som är utvecklare och arkitekt i Sverige och som gärna tar en dialog om just dina och ditt företags utmaningar och verksamhet för att se hur vår teknik och plattform passar in. Du kan hitta antingen våra epostadresser, telefonnummer eller länkar till bloggar och webbsidor så att du snabbt kan få kontakt med rätt person på kort tid.

Sammanfattning
Vi är ett glatt gäng av teknik-intresserade och fokuserade personer som inget annat vill än att hjälp dig och ditt företag bli bättre på utveckling av mjukvara. Den svenska MSDN-webben är en av våra kanaler för att underlätta för dig att proaktivt hitta information om ny teknik men i viss mån också reaktivt hitta kontaktpersoner och vart du bör vända dig för att få rätt information vid rätt tidpunkt.

Jag hoppas att du tar tillfället i akt och använder våra resurser men också inte nöjer dig med det som vi redan har utan istället ger oss förslag på förbättringar och förändringar.

För det är genom att hjälpa oss, som vi kan bli bättre på att hjälpa dig, att lyckas utveckla morgondagens lösning på en plattform som är väl anpassad för alla de utmaningar som den kan ställas inför och produkter och verktyg som gör dig betydligt produktivare än tidiagare och hjälper dig att skriva kod med hög kvalitet och god säkerhet.

Vi ser fram emot att hjälpa dig idag, imorgon och längra fram i framtiden...

Vi hörs!

Svenska MSDN (vid tangentbordet Johan Lindfors)