Svenska MSDN, vad kan det vara?

Den svenska MSDN-sidan är något som vi på Microsoft kontinuerligt försöker att förbättra och förändra för att kunna ge dig som utvecklare tillgång till information om lokala aktiviteter och resurser som i sin tur bidrar till att du får högre kompetens och nya perspektiv på tekniker, verktyg och produkter som vi och våra partners erbjuder. Det är viktigt att skilja på den svenska sidan från den globala amerikanska sidan som har en helt annan vinkling där tyngden ligger på teknisk inforation och djupdykningar så avser vi i Sverige primärt att introducera ny teknik och hänvisa till rätt resurs på andra ställen, det är en startsida för svenska utvecklare. Jag brukar generalisera vad jag tror att en utvecklare har för olika sätt att söka information i följande:

  1. Reaktiv sökning
    Om du som utvecklare har ett specifikt problem eller söker information om en specifik produkt eller teknik så är den globala MSDN-sidan rätt ställe att vända sig till. Oftast tenderar vi att välja sökmotorer vid dessa tillfällen och får vanligen träffar på både MSDN-sidorna och dess omfattande bibliotek av teknisk information samt olika bloggar som berör dessa ämnen.
  2. Proaktiv sökning
    När du får lite tid över eller helt enkelt känner att du vill få andra perspektiv på saker och ting, då kan åtminstone jag surfa lite planlöst, eventuellt söka, men oftast så har jag ett par startsidor som jag kontinuerligt besöker för att se om någon ny information finns tillgänglig. Där passar vår svenska MSDN-sida in som handen i handsken.

Den svenska MSDN-sidan
 Så vad kan du då hitta för information på den svenska MSDN-sidan och vad har vi för olika delar?

MSDN Webben_smallSidan är strukturerad i en vänster-meny, en central panel och en höger kolumn enligt följande.

Låt oss börja med den centrala panelen som uppdateras kontinuerligt med hjälp av ett webbteam som vi göder med information så ofta som vi bara kan. Bland annat så publiceras högst upp på sidan i sektionen "I fokus" de mest aktuella nyheterna som vi hoppas ska intressera majoriteten av de svenska utvecklarna.

Under den sektionen följer en levande sektion som hämtar sina nyheter från ett par av våra egna bloggar, naturligtvis kan du om du vill prenumerera på denna samling via RSS om du vill slippa besöka våra individuella bloggar för att få informationen som vi skriver om.

Längst ned i mitten hittar du en sektion med de 10 mest populära nedladdningarna för närvarande. Det är alltså direktlänkar till både aktuella uppdateringar av befintlig teknik och betaversioner av tekniker som just nu har ett stort intresse och alltså laddas hem av många utvecklare i världen.

MSDN Flash - nyhetsbrevet
I den högra kolumnen hittar du länkar till möjligheten att prenumerera på vårt nyhetsbrev som kallas MSDN MSDN Flash_small Flash. Det är ett nyhetsbrev som kommer ut varannan vecka där vi samlar ihop ytterligare aktualiteter och berättar vilka evenemang som för närvarande är på gång. Nyhetsbrevet kan du anpassa med hjälp av din profil så att just den information som du är intresserad av skickas till din epostadress, exempelvis om du använder ett specifik programmeringspråk och inte är intresserad av andra språk eller tekniker. I MSDN Flash skriver någon av oss evangelister eller andra som jobbar med dig som är utvecklare om det som vi för närvarande jobbar med och hur vi tror att det aktuella nyhetsbrevet kan hjälpa dig till att bli bättre. Där får du också en naturligt kontaktperson om du märker att det är precis det som intresserar dig och du kan direkt skicka ett epost till krönikören (eller ledaren) och berätta om dina utmaningar och upplevelser. MSDN Flash når tusentals utvecklare varje utskick och trots att jag själv tror att nyhetsbrev tenderar att ersättas av RSS-feeds så växer antalet prenumeranter varje månad.

Evenemang, i massor
Tillbaka till vår webbsida och höger-kolumnen, under den ovanstående länken till prenumera på MSDN Flash finns vanligtvis en länk och introduktion till något av våra aktuella evenemang. Vi gör varje år massvis med stora och små evenmang där vi både introducerar teknik och akt_live fokuserar på detaljer, oftast gratis men ibland så tvingas vi ta betalt för att kunna erbjuda en djupare nivå på talare och en bättre service under evenemanget. Om du trivs med att gå på evenemang och lyssna på engagerade talare som gillar teknik och helst av allt demonstrerar än bara pratar till PowerPoint så vill jag varmt rekommendera att du besöker oss när vi dyker upp härnäst, det finns två bra sätt att få reda på om vi kommer med nya evenemang och det är att kontinuerligt besöka vår svenska MSDN-webb, alternativt att prenumerera på nyhetsbrevet, föga förvånande kanske.

Communities och bloggar
Under länken till det aktuella evenemanget har vi en lista med några av de communities eller forum som vi själva besöker och försöker att svara på frågor i, listan uppdateras ibland med nya communities och om du vill att just din community ska synas här så är det bara att höra av dig, vi är mycket flexibla och öppna för förslag. Flera av oss på svenska MSDN bloggar också kontinuerligt och den listan hittar du under våra communties.

MSDN Radio: MSDN's kajplats i etern
Sedan följer en lite nystartad sektion (åtminstone för oss på MSDN), nämligen vår MSDN-radio. Den knappen rm_radio hänvisar dig till en sida som innehåller en Silverlight spelare med det senaste MSDN-radio programmet och även en lista med länkar och ämnen som tas upp under programmet. På den sidan hittar du också tidigare program och du kan naturligtvis också ladda hem sändningen om du vill lyssna på den i din MP3-spelare eller helt enkelt spara för senare tillfälle.  Vanligtvis är våra inspelningar runt 40 minuter men det kommer säkert att bli både kortare och längre inspelningar allt eftersom vi blir vanare vid vår inspelningsteknik och att prata utan att ha en publik som ger återkoppling direkt om ämnet, det är oerhört kul och vi har fått mycket bra feedback på de redan inspelade progammen. Om du har förslag på saker som du skulle önska att vi tog upp, så tveka inte att höra av dig till oss.

Menyn och de olika sektionerna
På vänstersidan av webbplatsen hittar du vår meny som öppnar våra undersidor. Men överst i menyn en nog så viktig resurs, naturligtvis möjligheten att söka i vår information om du tröttnat på att leta själv.
MSDN menyn
Information för arkitekter
Vi har en speciell sektion med information för dig som mer känner dig som arkitekt än utvecklare där vår arkitektevangelist sätter samman information som just är fokuserad på arkitektur och övergripande förståelse för vår plattform och teknik.

Information för ISV'er
ISV eller Independent Software Vendor är en disciplin i vårt partnerprogram som fokuserar på att bygga produkter på vår plattform och sedan sälja till kund, ofta som paketerad mjukvara och inte specialanpassad för olika kunders ändamål. Sverige har flera stora ISV'er och på den här sektionen har våra ISV-evangelister samlat sina favoriter och den informationen som är viktigt för just ISV'er, generellt så är det ofta information som ligger lite tidigare än vad vi vanligen är ute och pratar om eftersom det vanligtvis är så att ISV'er behöver information om våra framtidstekniker och kommande versioner tidigt för att hinna implementera och anpassa sina produkter innan teknikerna eller produkterna släpps på marknaden. Som ISV finns det också en hel del intressanta erbjudanden så kontinuerliga besöka på den här sidan rekommenderas å det varmaste.

Massvis med resurser
Jag har redan nämnt några av våra resurser som MSDN Radio, communities, aktivititer och nyhetsbrev som även finns representerade i den här menyn men vi har så oerhört mycket mer att erbjuda dig.

Produktinformation
Under produktsidan hittar du bland annat en överblick över de produkter som vanligen intresserar utvecklare och som våra återförsäljare säljer direkt till kund. Visual Studio är vårt utvecklingsverktyg som erbjuder MSDN produkter en modern utvecklingsmiljö med fokus på kvalitet och produktivitet. För projekten, stora som små, finns Visual Studio Team System där olika anpassade roller av Visual Studio finns, för arkitekten, utvecklare, testaren och databasutvecklaren, naturligtvis också i en gemensam svit för dig som innehar flera roller på företaget. Relativt nytt är också våra designverktyg Expression som också finns presenterade på den här sidan och om du känner att du är intresserad av grafisk formgivning och rika upplevelser så kan det klart vara värt att titta på den här informationen.

Hos våra återförsäljare kan du hitta kontaktpersoner som är mycket uppdaterade på våra licensregler och aktuella kampanjer. Där kan du vanligtvis också hitta attraktiva erbjudanden och även verktyg som hjälper dig att jämföra prismässigt olika verktyg och versioner så att du väljer rätt vid en investering i våra verktyg och tekniker.

MSDN TV, introducerande utbildning när det passar dig
Vi har under flera år spelat in både små och stora filmer som introducerar till ny teknik och ibland även dyker MSDN TV ner på djupet under huven på de viktigaste produkterna. MSDN TV är den kanal som innehåller massvis med information, demonstrationer, intervjuer, presentationer från våra evenemang och inom kort också "whiteboard"-diskussioner som vi har för avsikt att börja spel in under hösten och vintern 2007-2008. De flesta filmer kan du också ladda hem lokalt för att spela i din bärbara mediaspelare eller som MSDN Radio, spara för ett senare tillfälle. För närvarande håller vi också på att gå över till Silverlight för att underlätta både vår egen produktion, publicering och så klart upplevelsen för dig som tittar med en betydligt rikare klient än vad vi tidigare hade möjlighet att erbjuda. MSDN TV innehåller filmer om XNA, WCF, WF, WPF, Web Services, Ajax, Silverlight, SharePoint och massvis med annat som jag inte har plats att ta upp här, det är bara att besöka och titta vad du kan hitta som intresserar dig eller dina kollegor, jag tror inte att du kommer att bli besviken.

MSDN Guide, kom igång med ny teknik
Vi vet att det kan vara svårt att komma igång med ny teknik, veta vart jag ska börja och vilka sidor som MSDN Guide verkligen innehåller bra och relevant information, därför har vi skapat MSDN Guide. Det är RSS kanaler som just fokuserar på ny teknik och där vi samlar det som vi själva hittar när vi utbildar oss internt och även vad vi hör från dig som vi möter innehåller bra information. Vi har valt att strukturera de olika kanalerna i "Kom igång", "Gå vidare" och "För experten". Förslag på ämnen mottages tacksamt och vill du själv bidra med en liknande kanal så blir vi jätteglada för all hjälp vi kan få. Tanken är att vi ska lyckas producera och publicera en ny kanal varje månad eftersom det går så oerhört fort på marknaden och ny teknik aldrig slutar att produceras.

Just möjligheten att prenumera på respektive kanal via RSS ger också chansen att vi kan uppdatera med ytterligare länkar, gå ned på djupet och du får direkt tillgång till det nya materialet och slipper missa våra rekommendationer och tips när de dyker upp.

MSDN Utbildning
Kontinuerlig kompetensutveckling och vidareutbildning är kanske en av de viktigaste konkurrensmedlen som företag kan ha idag. Att inte låta sina anställda få fortsätta sin bana och lära sig nya sätt att lösa problem är inte ett bra sätt ha nöjd personal och långsiktiga relationer med sina utvecklare. För att underlätta sökandet efter aktuella sätt att vidareutbilda sig har vi under den här sektionen samlat några av våra utbildningspartners länkar och även en del tips om online-utbildning där du själv kan bestämma när du vill läsa på och gå vidare i dagens och morgondagens tekniska plattform.

MSDN Evaluation Center
Den här sektionen är den enda som direkt länkar till våra globala webbplats, men som jag tror är värd ett besök ändå eftersom där finns bland annat de omåttligt populära virtuella laborationerna som gör att du utan behöva installera några beta-produkter kan prova på ny teknik tidigt i utvecklingen. Det finns också virtuella laborationer med förkonfigurerade miljöer för exempelvis BizTalk och SQL så att du slipper själv installera och konfigurera en egen dator för att prova på tekniken eller produkten innan du bestämmer dig för att investera ytterligare i exempelvis licenser eller kompetensutveckling. På den här sidan kan du också ladda hem eller beställa betor av produkter om du ändå vill prova på att installera lokalt eller kanske vill testa skräddarsydda lösningar och hur produkten passar i just din verksamhet.

Månadens profil, vill du synas här?
Den här sidan innehåller intervjuer med några av de personer som vi har uppmärksammat på marknaden och som är villiga att bidra med sin insikt i mjukvaruutveckling i allmänhet och på Microsofts plattform och produkter i synnerhet. Vi har så oerhört många duktiga personer i Sverige som inte alltid får det utrymme som de är värda så det här är vår hyllningssida till dessa personer. Om du känner att du borde synas här eller vet någon annan som är värd att exponeras lite ytterligare, hör av dig till oss så går det säkerligen att ordna.

Support, "who you gonna call?"
Om du har frågor om licenser eller något av våra evenemang så hittar du på den här sidan information om vart du ska vända dig för den bästa hjälpen. Här finns också information om några av de tjänster som du som är utvecklare och som har investerat i exempelvis MSDN prenumerationer får i vissa fall gratis och i vissa fall mot en viss kostnad, beroende på vilken typ av support som du behöver för att lösa just ditt problem. Vi har ett flertal kostnadsfria supportalternativ med hög kvalitet som jag tror är ganska okända för våra svenska utvecklare, besök den här sidan och läs mer om våra erbjudanden.

Vi på MSDN
Avslutningsvis så har vi också skapa en sida där vi berättar lite kort om vilka vi är, "vi" alltså de som jobbar MSDN DPE mot dig som är utvecklare och arkitekt i Sverige och som gärna tar en dialog om just dina och ditt företags utmaningar och verksamhet för att se hur vår teknik och plattform passar in. Du kan hitta antingen våra epostadresser, telefonnummer eller länkar till bloggar och webbsidor så att du snabbt kan få kontakt med rätt person på kort tid.

Sammanfattning
Vi är ett glatt gäng av teknik-intresserade och fokuserade personer som inget annat vill än att hjälp dig och ditt företag bli bättre på utveckling av mjukvara. Den svenska MSDN-webben är en av våra kanaler för att underlätta för dig att proaktivt hitta information om ny teknik men i viss mån också reaktivt hitta kontaktpersoner och vart du bör vända dig för att få rätt information vid rätt tidpunkt.

Jag hoppas att du tar tillfället i akt och använder våra resurser men också inte nöjer dig med det som vi redan har utan istället ger oss förslag på förbättringar och förändringar.

För det är genom att hjälpa oss, som vi kan bli bättre på att hjälpa dig, att lyckas utveckla morgondagens lösning på en plattform som är väl anpassad för alla de utmaningar som den kan ställas inför och produkter och verktyg som gör dig betydligt produktivare än tidiagare och hjälper dig att skriva kod med hög kvalitet och god säkerhet.

Vi ser fram emot att hjälpa dig idag, imorgon och längra fram i framtiden...

Vi hörs!

Svenska MSDN (vid tangentbordet Johan Lindfors)