UAC finns i linux?

Samtidigt som Windows Vista får sig en rejäl dos med beröm för den ökade säkerheten och de ansträngningar som vi gjort verkar ha gett resultat så får även vissa säkerhetstekniker även en del stryk i media och i forum, så jag tog ett lite annorlunda angrepp och undersökte hur detta hanterades till exempel i Linux.

Jag valde att installera Ubuntu 6.10 och Open SuSE 10.2 i Virtual PC för att åtminstone se hur det fungerade och märkte till min förvåning att precis samma tänk verkar finnas åtminstone i dessa distributioner. Till exempel när jag försöker att uppdatera installationen och söka efter uppdateringar så får jag en "inloggningsruta" som kräver att jag matar in lösenordet för administratörskontot innan jag tillåts göra den administrativa åtgärden, smakar som och ser ut som UAC, så vad är det som jag missar?

Nu förväntar jag mig inte att så många Linux-intresserade läser mina inlägg men det kanske finns någon som är pragmatisk och försöker hålla sig lite ajour på båda sidorna och kan peka mig i rätt riktning.

Nej, nu är det påsk, Matilda (min dotter) har redan fått sitt påskägg och jag har också lyckats trycka i mig lite godis.

Ha en trevlig helg!