Vilken version av Visual Studio ska jag välja?

Jag får ibland frågan vilken version av Visual Studio som en utvecklare ska välja och jag har ett enkelt svar:

VISUAL STUDIO 2008 TEAM SUITE+MSDN PREM DVDVisual Studio 2008 Team Suite.

Då får du alla de roller inom mjukvarututveckling (arkitekt, utvecklare, testare, projektledare) som du potentiellt kommer att behöva ha inom de kommande projekten.

Men då kanske du tänker, är det inte bara för att sälja in den dyrare sviten än de specifika versionerna och jag vill å det starkaste påstå; NEJ, det är för att du själv ska kunna använda det som du behöver i dina olika roller.

I vissa länder så är en utvecklare absolut inget annat än en utvecklare, jobbar ingenting med arkitektur eller integrationstester, men vi är inte så specifika i Sverige vill jag påstå. Majoriteten av de utvecklare som jag träffar påstår sig ha åtminstone en ytterligare roll och så som Team Suite är prissatt så är den i samma prisklass som om du istället skulle välja att köpa två speficika roller. Och då uppstår frågan, kommer du aldrig att behöva den tredje rollen? Är du verkligen säker?

Det är lite som med Office vågar jag nog också påstå, där det tidigare gick att bara införskaffa Word eller kanske bara Excel, men eftersom allt fler kunder valde att köpa flera produkter så paketerades produkterna ihop till en svit.

Nu menar jag absolut inte att alla olika roller kommer att slås ihop till en enda version, några sådana indikationer har inte sett röken av, men trenden i branschen är fortfarande att fler utvecklare breddar sin kompetens och då är du redan förberedd med hjälp av Team Suite.

Så det så!