XNA är inte (riktigt) vad jag trodde!

Jag måste börja med att be om ursäkt, jag har träffat en hel del utvecklare som är intresserade av grafik och spelprogrammering med DirectX och då även diskuterat lite om XNA. Tyvärr så har informationen varit ganska sparsam vad XNA egentligen är och jag har misstagit det för nästa generations plattform för spelutvecklare att bygga applikationer på olika hårdvaruplattformar på. Det var så jag läste av det material som jag har haft tillgänligt, men igår så var jag på en sen kvälls-session på PDC tillsammans med David Weller och Andy Dunn som är två karismatiska personer inom området och då togs XNA upp.

XNA kommer tydligen (och jag hoppas verkligen inte att jag har fel igen) att bli avancerade tillägg till Visual Studio 2005 Team System för spelutvecklande företag med en mycket flexibel och omfattande processmodell för att bygga spel och multimediaapplikationer med integrerade verktyg för just arkitektur, utveckling, test och projekthantering. Det som också kommer att vara en stor del är just att det i denna processmodell kommer att finnas steg och stöd för just utveckling mot andra plattformar än bara PC'n.

Det är istället DirectX 10 eller WGF eller vad det nu kommer att heta som kommer att vara den tekniska fundament och lager mellan applikationen och hårdvaran som utvecklare kommer att utnyttja för att göra sina 3d-motorer och andra lösningar. Jag har svårt att för närvarande säga vad som är mest intressant, det som däremot är ganska tydligt är att XNA inte kommer att te sig lika intressant för en ensam hobbyutvecklare utan har sitt primära fokus i företagen.

Jag ska försöka hinna med några ytterligare sessioner runt ämnet och också passa på att försöka förstå hur WPF (Windows Presentation Foundation, tidigare Avalon) passar in bland dessa ämnen.

Jag är också fortfarande sugen på att göra en spelutvecklar-konferens under en eller ett par dagar där utvecklare som är intresserade av ämnet skulle kunna träffas, en del av den konferensen skulle också kunna genomföras som en Open Space dialog, men jag är som alltid nyfiken på vad du har för tankar och förslag runt detta. Finns det intresse för ett sådant evenemang, vad skulle det få kosta, vad borde tas upp, hör gärna av dig!