Min konfiguration och installation av demo/utvecklings miljö

Min rekommendation här är att använda sig av någon virtual server programvara. Jag använder mig av Microsoft's egna Virtual PC och har följande setup på extern hårddisk (USB2,7200rpm med egen ström):

Local only 192.168.*.* (eget virtuellt nätverk utan inverkan på existerande nätverk. Kan jobba offline dock lite jobbigt att kopiera filer till och från source kontrolen)

Base foldern
1 Base w2003ADEx (instance av Domän kontroller + Exchange)
1 Base w2003web (instance av Webb server (WSS/SPS + CRM + VS)
1 Base w2003SQL (instance av SQL server)
1 Base xpOffice (instance av Office klient (VS))

Nedan exempel är 3 olika installationer av CRM 3.0 på fiktiva företag.

Alfa Test AB
- diff diskar + vpc pekar till ovan base folder
Marknads AB
- diff diskar + vpc pekar till ovan base folder
Demo System Sälj AB
- diff diskar + vpc pekar till ovan base folder

mm.

Base instanserna är satta som readonly när de väl är konfigurerade (görs en gång och återanvänds till alla nya installationer av CRM 3.0) Jag skapar nya hårddiskar som är diff. diskar dvs. de innehåller endast den nya programvara som jag installerar t.ex. CRM 3.0 + konfig. Genom att använda mig av mina färdiga base diskar kan jag enkelt sätta upp ett nytt CRM system på ca 1timme och sparar väldigt mycket diskutrymme (ifall man har flera system för olika kunder/tester mm.) eftersom dessa endast innehåller diffen mellan basen och den nya hårddisken. Jag slipper också installera/konfig SQL, Exchange, Domän ect varje gång jag ska skapa en ny CRM installation.

Man bör dock ha 2gb minne på sin PC för att köra detta.

Jag får också ett säkert test resultat vid utveckling eftersom koden körs som en vanlig användare på office klienten (Outlook klienten eller webbklienten) eller en demo'n av CRM 3.0

Vill man tex ha flera klienter genom att använda xpOffice base'n får man ändra SID'en för att den smidigt ska komma in min virtuella domän. Finns verktyg på www.sysinternals.com

Personligen tycker jag det går snabbare när man delar upp installation av CRM för demo/test/utveckling än att kör allt på en VPC + att det blir så som mina kunder har sina setups fast på riktiga servrar. 

Det tar dock sin tid att skapa base's instancerna men när de väl är på plats vinner man mycket tid + slipper göra tråkiga konfig/installationer.