Haluttaako?

Kun puhutaan etätöiden mahdollisesta tekemisestä organisaatiossa, onko kysymys pystymisestä vai haluamisesta?

Viime päivinä olen sattunut useamman kerran etätyökeskustelun keskelle.

Eräs kertoi naapuristaan, johtavassa asemassa olevasta virkamiehestä, joka oli kauhulla kommentoinut lasten leikkiessä hiekkalaatikolla että "Ei meillä tulisi etätöistä yhtään mitään, se ei vaan kerta kaikkiaan toimisi."

Toinen mainitsi kollegan, jota katsottiin pahalla kun talonrakennusaikana oli pitänyt etäpäivän: "Varmaan oli huonekaluja valitsemassa koko päivän".

Kolmas avaa heidän firmansa etätyöpolitiikkaa : "Meillä saa tehdä etätöitä, kun on allekirjoittanut etätyösopimuksen ja sopii päivät aina etukäteen esimiehen kanssa. Omin päin niitä ei voi alkaa tehdä."

Ystäväni työpaikassa "se on asia josta hiljaa sovitaan kahden kesken esimiehen kanssa". Yksi tiesi suomalaisen kaupungin, jossa ainoa työntekijä, jolle oli myönnetty laajakaista kotiin ”firman piikkiin”, oli kaupunginjohtaja! Olen kuullut myös etätöihin kannustavasta yrityksestä, jossa tiimin pomo oli kuitenkin kysellyt tiukkaan sävyyn mikäli alainen ei ollut aamuyhdeksään mennessä työpöydän ääressä. Tuttavani totesi että heillä ihmiset pitävät etäpäiviä kysymättä keneltäkään, vähän niinkuin salaa.

Osalla organisaatioista on olemassa virallinen etätyöpolitiikka, jonka mukaisesti esimerkiksi etukäteen sopimalla saa olla tietyn määrän päiviä pois konttorilta. Toisissa organisaatioissa on kommunikoitu jatkuva lupa ja etätöitä suosiva kulttuuri tehdä töitä mistä haluaa. On myös työpaikkoja, joissa on täysi fyysinen läsnäolopakko virka-aikana.

Minulle on sopinut oikein hyvin Microsoftin linja. Meillä ei ole etätyösääntöjä, ja henkilöstöä ohjaa jokin muu kuin pomon silmä. Meidän Mika tästä jo kirjoittikin blogissa aikaisemmin: ”Mistä näkee tekeekö joku töitä?”  Toiminnan pohjana ovat jokaisen henkilökohtaiset tavoitteet, ja ajan ja paikan työskennellä saa valita itse. Saa tehdä omannäköistä työtä.

Jokaisen suomalaisen tietotyöläisiä sisältävän organisaation tulisi tehdä kannanotto etätyöpolitiikkaansa. Jos etätyöt sallitaan ja se myös mahdollistetaan teknologisesti, niin pystymiskynnys on ylitetty. Kun pystytään, onkin enää kyse yksilön omasta halusta.