LÄSNÄTYÖ = IHMISET + TEKNOLOGIA + TILAT

Läsnätyö on tämän päivän tietotyön arkea, jossa työntekijän fyysisen sijainnin merkitys vähenee. Mielestäni tämä ei kuitenkaan onnistu, ellei yrityksessä oteta huomioon läsnätyön kolmea peruspilaria: ihmisiä, teknologiaa ja tiloja. Muutos on tehtävä kokonaisvaltaisesti. Ilman yhtä palikkaa ei ole toista.

Ihmiset vaativat yhä enemmän työn ja vapaa-ajan sovittamista. Työ ei ole enää aika tai paikka. Tarvitsemme aikariippumattomuutta: töitä ei tehdä aina, vaan sinä päätät, milloin työsi teet. Vapaus valita oman työn rytmi korostuu. Työn muuttuessa yhä projektimaisemmaksi, tarvitaan toki myös uudenlaista johtajuutta. Tämä tarkoittaa vieläkin selkeämpää tavoitteiden asetantaa,  niiden seurantaa ja kuukausittaisia yksilökeskusteluja tiimiläisten kanssa.

Teknologia on valmiimpi kuin koskaan. Voit tuunata työsi omannäköiseksi, kunhan vain hyödynnät yrityksessäsi jo olevaa teknologiaa. Teknologia mahdollistaa jo uuden tavan tehdä työtä, mutta miksi organisaatiot eivät muutu? Usein syynä on johtaminen; luottamus ihmisiin ja tietämättömyys uusista mahdollisuuksista on valitettavasti vielä arkipäivää. Tämän suhteen toivoisin, että työntekijät haastavat myös johtoa uuden työn mahdollisuuksista.

Toimitilat uudistuvat läsnätyön myötä, sillä työn tunnelmalla on suuri merkitys työhön. Myös tilan voi valita tunnelman mukaan. Henkilökohtaisten työpisteiden sijaan Microsoftilla siirryttiin työtilaan, jossa on erilaisia työtiloja ja tunnelmia, joista päivittäin valitaan paras paikka oman ja tiimitarpeen mukaan. Omat tavarat säilytetään henkilökohtaisessa kaapissa eikä edes toimitusjohtajalla enää ole omaa huonetta.

Nämä yhdistämällä syntyy paljon hyvää. Kun voin itse valita oman työrytmini annan samalla vapauden myös muille. Läsnätyö mahdollistaa tasapainoisen elämän, sillä valinta on sinun. Viime kädessä vain sinä johdat itseäsi.