Cloud: Næste skridt mod det "lejende samfund"?

Drop ejerskabet og bliv en del af det lejende samfund! Sådan lyder budskabet i en artikel, der blev bragt i Wired Magazine i sidste uge.

De fleste danskere er opvokset med, at det er bedst at eje. Bilen, musik- og bogsamlingen og meget andet har vi det bedst med at eje - det giver os følelsen af at bestemme selv. Tanken om at leje i stedet for at eje kan virke abstrakt i første omgang. Men rent faktisk gør leje os ofte mere fleksible, mobile og frie.

Kun at skulle betale for det man forbruger, er inden for de sidste år blevet omdrejningspunktet for alt, hvad vi laver i Microsoft. Omdrejningspunktet er cloud, der giver netop den fleksibilitet, mobilitet og frihed, som det lejende samfund bygger på.

Der skal være en mening med at eje, og i dag er der rigtig mange steder i it-sektoren, hvor det ikke er tilfældet. At eje er forbundet med risici. Køber man for eksempel virksomhedens telefonløsning, mailserver og serverpark, bærer man også selv det løbende værditab, de uforudsete reparationer og driften. Det kan give bekymringer og et unødvendigt højt brug af ressourcer.

Man kan drage en parallel til vores hverdag. At leje er noget mange danskere inden for det sidste år har fået øjnene op for. For eksempel steg privatleasing, hvor man lejer sin bil i stedet for at eje den, med 33 procent i 3. kvartal i år. Hvorfor? Fordi det er billigere og mere bekymringsfrit end at eje bilen. Ingen bekymringer om uforudsete reparationer eller værditab. I England udgør privatleasning i dag 80 procent af den samlede bilpark. I vores naboland Tyskland er tallet 50 procent.

Men det lejende samfund er for alvor digitalt. Internettet har skabt markeder, der giver mulighed for at eje meget mindre. I stedet for at købe film, musik og spil på små plastikskiver, kan man fx få den nyeste film via nettet til låns for små beløb, hvor man kun betaler for det, man rent faktisk bruger.  Og i stedet for at eje sin egen it-infrastruktur kan man leje den af os - i skyen.

Se eksempelvis Office 365 eller Azure.

Mvh Martin Rossen, kommunikationsdirektør - marossen@microsoft.com