Microsoft løfter sløret for næste version af Windows

Microsoft har i dag præsenteret en tidlig udgave af, hvordan den næste version af Windows – Windows 10 – kommer til se ud. Den tidlige udgave har fokus på nye fordele for virksomhedsbrugerne, og har til formål at sætte gang i den største brugerdrevne udviklingsproces af Windows nogensinde.

Microsoft løfter nu sløret for den næste version af Windows-operativsystemet, Windows 10, som allerede d. 1. oktober 2014 får snigpremiere i form af et teknisk preview. Den tidlige udviklingsudgave af Windows 10 har fokus på fordelene for virksomheder med særlig vægt på den opdaterede brugergrænseflade samt forbedrede sikkerheds- og administrationsværktøjer. Tidligt i 2015 vil Microsoft fortælle mere om, hvilke nyheder Windows 10 giver forbrugerne.

Samtidig med den tidlige udgave af Windows 10 introducerer Microsoft også et nyt initiativ, Windows Insider Program (WIP), der bliver startskuddet til virksomhedens største brugerdrevne udviklingsindsats til dato – en indsats, som skal sikre, at udviklingen af Windows fremadrettet imødekommer brugernes behov og ønsker i endnu højere grad end tidligere. Deltagere i WIP-programmet vil modtage previewet af Windows 10 samt regelmæssige opdateringer igennem hele udviklingsforløbet, som de kan tage i brug og give feedback på.

”Windows 10 markerer overgangen til næste generation af Windows, en version som sætter helt nye standarder for, hvordan vi kan være produktive, hvordan vi lader os underholde og hvordan vi kommunikerer med verden omkring os. Windows 10 bliver vores mest omfangsrige operativsystem nogensinde – og det bedste operativsystem, vi har udviklet til virksomheder,” siger Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows hos Microsoft Danmark.

”Jeg ser frem til den udviklingsproces, vi nu skal i gang med sammen med vores mange udviklere og virksomhedsbrugere, og jeg glæder mig meget til at se resultaterne i de kommende måneder.”

Windows 10 skaber sammenhæng på tværs af enheder

Windows 10 tilpasser sig den specifikke enhed, som den enkelte bruger anvender og giver dermed en sammenhængende, velkendt og intuitiv brugeroplevelse, som baner vejen for øget produktivitet – uanset om man bruger en pc, tablet, smartphone, Xbox eller mindre enheder. Windows 10 vil dermed være platformen, der kan afvikles på tværs af alle enheder og større datacentre, så Windows-brugere er gearet til en fremtid, hvor endnu flere enheder er forbundne via internettet – også kaldet Internet of Things.

Windows 10 leverer desuden en konsolideret platform til app-udviklere, som favner alle typer af enheder i én samlet app store. Det betyder, at udviklere nu blot skal skrive en applikation én gang og gøre den tilgængelig på tværs af forskellige enheder. Dette vil lette udviklingsarbejdet og give endnu flere muligheder for brugerne.

Designet til at løse den moderne virksomheds udfordringer

Windows 10 er udviklet til at inkludere næsten alle de behov, som virksomheder stiller til sine it-systemer, og de er bygget direkte ind i operativsystemets kerne. Faktorer som sikkerhed, identitetsstyring og beskyttelse af følsomme oplysninger er afgørende for virksomheder, og Windows 10 imødekommer disse krav på en måde, der minimerer kompleksiteten for den enkelte virksomhed. Et af de største fremskridt i Windows 10 er inden for brugeridentitet, som mindsker risikoen for sikkerhedsbrud, datatyveri og phishing. Windows 10 forbedrer også virksomheders evne til at beskytte data ved at separere og gruppere data helt nede på applikations- og filniveau. Dermed er virksomhedens data beskyttet, uanset hvor de lagres eller deles.

Administration og udrulning af Windows 10 er gjort lettere, så virksomheder kan nedbringe omkostningerne, der er forbundet med at tage operativsystemet i brug. Man får mulighed for in-place-opgradering direkte fra Windows 7 og 8/8.1, hvilket betyder, at det ikke er nødvendigt at slette og gendanne enheder før en opgradering. Virksomheder får ligeledes fleksibilitet til at vælge, hvor hurtigt de ønsker at implementere de seneste forbedringer i Windows, og de enkelte virksomhedsbrugere får mulighed for at give direkte feedback, som vil hjælpe med at gøre Windows 10 endnu bedre.

Virksomheder kan ligeledes skræddersy deres Windows Store, så den er tilpasset virksomhedens miljø. Det betyder blandt andet en nemmere distribution af apps til virksomhedens brugere og en helt ny og fleksibel licensstruktur, så virksomheder fremadrettet kan købe apps på volumen-licenser og i øvrigt genbruge licenserne i forhold til de aktuelle brugere.

Teknisk preview til pc’er øger produktiviteten

Det tekniske preview af Windows 10 tilbyder større fleksibilitet, bedre navigation og større genkendelighed i Windows-oplevelsen, blandt andet gennem:

  • Udvidet startmenu:  Den velkendte startmenu er tilbage med hurtig adgang til de funktioner og dokumenter, som folk anvender mest, med blot ét klik. Man kan gøre den nye startmenu til sin egen ved at vælge hvilke favoritapplikationer, programmer og hjemmesider, den skal vise. 
  • Applikationer kører i et vindue: Applikationer fra Windows Store åbner nu i samme format som programmer fra skrivebordet. Apps kan nu vises i forskellige størrelser og flyttes rundt på skærmen og de har små titelbjælker i toppen, så det bliver nemmere at udvide, minimere eller lukke applikationen med et enkelt klik. 
  • Forbedret snap-funktion:  Det er nu blevet nemmere at arbejde med flere apps på samme tid med den forbedrede snap-funktion. Man kan nu have op til fire apps kørende på samme skærm i et nyt layout med fire kvadrater. Windows 10 tillader også, at andre applikationer og programmer kører sideløbende, og giver forslag til hvilke andre åbne applikationer, du kan vælge at få vist på skærmbilledet.  
  • Ny Task View-knap: Værktøjslinjen har desuden fået en ny funktion, som giver brugeren ét samlet overblik over aktive apps og filer, og som giver mulighed for, at brugeren nemt kan skifte imellem dem og få adgang til andre skriveborde ved blot et klik.
  • Flere skriveborde: I stedet for at mange applikationer og dokumenter overlapper hinanden i ét skrivebordsmiljø, kan man nu nemt oprette og skifte mellem flere forskellige skriveborde afhængig af mål og projekter. Man kan eksempelvis have et skrivebord til arbejdsbrug og et andet til fritidsbrug.

Åben udvikling baseret på samarbejde og feedback

Med Windows Insider Programmet (WIP) styrker Microsoft samarbejdet med brugerne omkring fremtidens Windows. Windows Insidere får mulighed for at gå i dialog med Microsoft og give feedback på tidlige versioner igennem hele produktudviklingsfasen. Programmet indeholder forskellige måder, hvorpå Windows Insidere kan kommunikere med Microsoft, eksempelvis via en Windows Feedback-app til deling af forslag og udfordringer, såvel som et teknisk preview-forum, hvor man kan interagere med Microsofts udviklere og andre deltagere i Insider-programmet. Mere information omkring WIP og teknisk preview findes her: http://preview.windows.com.

PR-teamet (a-jaand@microsoft.com)