National hjemmearbejdsdag skal skabe kulturændring

Hvis vi i Danmark både skal kunne være mere produktive og samtidig have en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, har vi brug for at sætte fokus på fleksible arbejdspladser. Derfor går Microsoft sammen med blandt andre Videnskabsministeriet, Dansk Erhverv og en række danske virksomheder og organisationer om at koordinere den første nationale hjemmearbejdsdag d. 2. maj 2011. Initiativet skal sætte fokus på, at medarbejdere får mulighed for at arbejde hjemmefra og på farten, hvilket ifølge Teknologisk Institut giver både mere tilfredse og effektive medarbejdere - til gavn for virksomhedens bundlinje og Danmarks samlede produktivitet.

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at tage hele kontoret med på farten via sin pc, eksempelvis ved at anvende Sharepoint, Outlook, Lync og Office. På den måde kan man varetage sit job uden at være bundet til et kontor - fra sin bærbare pc kan man kommunikere, dele dokumenter og afholde møder via telefon eller videokonference. Med andre ord gør teknologien det allerede muligt at arbejde fleksibelt. Det næste skridt bliver en kulturændring, hvor det er "legalt" at arbejde på andre steder end kontoret og på andre tidspunkter end fra kl. 9-17. Denne udvikling er allerede i gang i mange virksomheder, men vi er langt fra i mål.

Ét er muligheden, noget andet er virkeligheden. Mange virksomheder har i dag ingen erfaring med, at it kan være et strategisk værktøj til at optimere medarbejdernes effektivitet og dermed gavne forretningen. Den Nationale Hjemmearbejdsdag skal informere virksomhederne om, at det ikke kun handler om at arbejde hårdere, men om at arbejde smartere og bruge de teknologiske redskaber til at frigøre os fra kontoret. Målet med Den Nationale Hjemmearbejdsdag er ikke, at vi altid skal arbejde hjemmefra, men at få virksomheder og medarbejdere til at få øjnene op for gevinsterne ved at arbejde på farten, hjemme eller på andre steder end kontoret.

Vi skal i højere grad end i dag i gang med at bruge de teknologiske muligheder, der gavner medarbejderen, virksomheden og samfundet. Medarbejderen, fordi det giver fleksibilitet og frihed til fx at hente børn tidligt i stedet for arbejde om aftenen. Virksomheden, fordi den kan se, at mere effektive og tilfredse medarbejdere påvirker bundlinjen positivt. Samfundet, fordi den enkelte dansker vil få mere fra hånden og dermed bidrage mere til landets samlede produktivitet.

Du kan tilmelde dig eller din virksomhed til Den Nationale Hjemmearbejdsdag og læse mere på hjemmearbejdsdagen.dk.

Vh Martin Rossen, kommunikationsdirektør - marossen@microsoft.com.