El Cheapo iSCSI oplossing voor je testomgeving

Als je clustert heb je shared resources, waaronder meestal ook storage. Ik heb geen dure hardware waarmee ik dat thuis voor elkaar kan boksen, dus de goedkoopste optie is iSCSI. Wij leveren gratis iSCSI software (het komt uit Storage Server) voor testomgevingen en kleine productieomgevingen.

iSCSI Software Target levert een software-based and hardware-onafhankelijk iSCSI disk subsystem, en maakt van elke windows server een storage device wat shared block-level storage levert over een IP netwerk.

In deze blog post laat ik zien hoe je snel een iSCSI disk beschikbaar stelt aan je cluster nodes. Ik ga niet in op recommended practices rondom Windows- en cluster inrichting, want dat laat ik over aan de Platform specialisten; ik ben maar een SharePoint nerd J.

iSCSI Target

Eerst bouw ik de iSCSI target, wat gewoon een normale Windows Server 2008 R2 installatie is met de iSCSI target software. Ik ga ervan uit dat jij als lezer snapt hoe je een Windows Server installeert. Zo niet, dan is deze post niet voor jou geschreven.

De configuratie is iets lastiger. Ik laat hier een voorbeeld zien van een enkele disk, maar je kunt er natuurlijk veel meer maken:

 • Ga naar Administrative Tools > Microsoft iSCSI Software Target

 • Kies Create iSCSI Target in het context menu van iSCSI Targets. Met een iSCSI target bepalen we welke nodes in het netwerk verbinding mogen maken met onze storage devices die we aan de target koppelen.

 • Doorloop de verschillende schermen:

  iSCSI Target Name en Description bepalen de naam en omschrijving van onze target.


  Bij de iSCSI Initiators Identifiers geef je aan welke nodes een verbinding mogen maken. Dit kan op basis van een speciaal iSCSI Id, welke je op de nodes kunt vinden en configureren binnen de initiator software (de client kant van onze iSCSI oplossing).

  Wanneer je voor advanced kiest, kun je ook een DNS naam of IP adres opgeven.

  Ik voeg hier twee IP adressen op (voor elke cluster node 1). Je krijgt dan een waarschuwing, maar dat kun je negeren.

 • Creëer een nieuwe Virtual Disk door in het context menu van de nieuwe iSCSI target te kiezen voor Create Virtual Disk for iSCSI target en volg de schermen. Deze spreken voor zich. Belangrijk om te onthouden is, dat de disk dynamisch is, en dus niet meteen de ruimte claimt die je instelt als grootte:

De iSCSI target is nu gereed om gebruikt te worden.

Cluster node configuratie

Om de target te kunnen benaderen moeten we de beide nodes configureren.
Windows 2008 R2 wordt geleverd met standaard iSCSI initiator software welke te benaderen is via Administrative Tools > iSCSI Initiator.

Op beide nodes:

 1. Start de iSCSI Initiator.
 2. Selecteer Yes wanneer Windows vraagt de service te starten.
 3. Vul in op de Targets tab het IP van de target in, en selecteer Quick Connect… Het device wordt automatisch gekoppeld aan de node.
 4. Op de Volumes and Devices tab, selecteer Auto Configure.
 5. Selecteer OK om af te sluiten.

Alleen op Node 1:

 1. Breng via Disk Management de shared disk online, initialize hem (zelfde context menu).
 2. Partitioneer de disk, en formateer deze,

Voila, uw iSCSI volume is klaar om gebruikt te gaan worden. Succes!!