Office Web Apps installatie

Office Web Apps is een add-on voor Sharepoint Foundation / Server, die het mogelijk maakt Word, PowerPoint, Excel en OneNote te delen, te bewerken en uiteraard te bekijken. Deze blog post gaat in op de installatie van Office Web Apps.

Wat hebben we allemaal nodig?

 1. Om te beginnen heb je een Sharepoint 2010 omgeving nodig. Ik ga niet vertellen hoe deze te installeren. Een eerder blog artikel kan je hierbij helpen.
 2. Office Web Apps, waarvan de beta hier te downloaden is.

De procedure om Office Web Apps (OWA) te installeren is als volgt:

 1. Install de bits en draaien van PSConfig
 2. Activeren en gebruik van de functionaliteit

Installatie van de bits

Na de download start je de installatie van OWA. Dit is redelijk voorzelfspreken:

 1. Geef een productkey op:
  (Voor de beta staat deze in de handleiding op dezelfde download site als waar je de bits vandaan hebt.)

 2. Accepteer de EULA.

 3. Kies het installatiepad.

 4. Even geduld…

 5. Kies er voor om PSConfig te laten draaien.
  Wanneer PSConfig gelopen heeft, dienen we de boel te activeren. Wederom even geduld om PSConfig uit te laten ratelen. Houdt er rekening mee dat services gestopt worden.

Wat is er gebeurd?

Na de installatie van OfficeWeb apps zijn er een aantal zaken gewijzigd. Wat hebben we nu precies gedaan?
Tijdens de initiële installatie van de bits zijn er verschillende zaken toegevoegd. Voornaamste wijziginen zijn de nieuwe service applications: de Word Viewing Service en de Powerpoint Service Application.
Excel Services Application bestaat uiteraard al in Sharepoint Server, maar wordt toegevoegd, mocht je Sharepoint Foundation draaien.

Verder zijn er een hele zwik nieuwe feature(staplers) toegevoegd. De featurestaplers zorgen ervoor dat de OWA features, bij het aanmaken van nieuwe sitecollections van nagenoeg elk template, geactiveerd worden.
Wees er wel bewust van dat de features voor bestaande sites wel nog geactiveerd moeten worden.
Dit zul je ook meteen na de installatie moeten uitvoeren om te voorkomen dat gebruikers bij het openen van browser-enabled documenttypes een foutmelding krijgen.

Functionaliteit activeren

Nu de installatie voltooit is, kunnen we de functionaliteit gaan activeren.

 1. Om te beginnen starten we de services. Dit bereiken we door in Central Administration te kiezen voor System Settings > Services on Server.
  Hier activeren we de Excel Calculation Services, Powerpoint Service en Word Viewing Service.

 2. Vervolgens maken we een nieuwe Service Application in Central Administration onder Application Management > Manage Service Applications voor Excel Services Application, Powerpoint Service Application en Word Viewing Service.
  Als voorbeeld een screendump van een nieuwe Excel Services Application. Het ziet er nagenoeg hetzelfde uit voor de overige services:

 3. Tenslotte moet er voor alle bestaande sites met document libraries de Office Web Apps feature geactiveerd worden, om de eerder genoemde foutmelding te vermijden.
  Dit doe je uiteraard onder Site Actions > Site Collection Features.

 

Dit is in principe alles om Office Web Apps werkend te krijgen. Wanneer je de features geactiveerd hebt op de site collecties zal je zien dat de contextmenu's voor de document libraries uitgebreid zijn met wat extra opties zoals View in Browser en Edit in Browser.
Deze context menu uitbreidingen redirecten je als gebruiker naar OWA webpages in de _Layouts folder met de itemURL als parameter (Dit zijn Wordviewer.aspx, Xlsviewer.aspx en Powerpoint.aspx).
De codebehind zorgt vervolgens voor de logica van het verwerken en tonen van de documenten. Via de mechanismen die beschikbaar zijn in het Service Application Framework zal er een vorm van load balancing plaats vinden tussen de servers in de farm die een instance van de WCF service draaien (die we in de eerste stap na installatie hebben geactiveerd).

De controls stellen je nu zelfs in staat documenten te wijzigen. Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als de fat client, maar je kunt best aardig uit de voeten.
Voor bijvoorbeeld de Word App, heb je de beschikking over lists, tabellen, spellingscontrole en de document styles.
Wat ik persoonlijk nog wel mis zijn de review controls, omdat ik denk dat dat juist een veelgebruikt scenario zou kunnen zijn voor het gebruik van OWA. Je upload een document en iemand reviewt deze.
Hij zou dan changetracking, comments en Accept/Reject changes willen gebruiken. Het is natuurlijk allemaal nog beta, maar ik ben bang dat we dat voor RTM niet gaan zien.

Al met al vind ik het een prima toevoeging en denk ik dat vooral de viewers zeer veel gebruik gaan worden. Zeker in combinatie met de Broadcast Slideshow Site, waar het mogelijk wordt via Powerpoint een slidedeck te broadcasten, waarna anderen via hun webbrowser mee kunnen kijken met de slidedeck. Kan erg handig zijn gedurende een conference call. Wie heeft er tegenwoordig nu geen internet. Het is zelfs te gebruiken via mobile devices.

Voor een complete handleiding zie: http://download.microsoft.com/download/3/1/6/31679466-6DE6-42FC-82EC-8597F5072D98/broadcasting_whitepaper.doc

Als afsluiting nog een screendump van al dat mooie silverlight eyecandy J