Virtualisatie support voor Sharepoint Server en SQL server producten

Gisteren ben ik terug gekomen van een 60+ uur durende critsit bij een klant in Oostenrijk, waar zij MOSS in single-server configuratie op VMWare Server (dus de gratis versie… In productie J ) draaien op 40+ locaties.

Gedurende deze critsit kwam ik, zoals vele malen eerder, in de discussie terecht over het support van Microsoft op VMWare producten. Dit is de aanleiding dat ik het nu luid en duidelijk probeer neer te zetten in deze post.

Microsoft heeft beperkte support op niet-microsoft hardware virtualisatie producten voor onze Windows Server besturingssystemen. Dit houdt in dat wij FULL support leveren op onze eigen producten en alle producten die onder het Server Virtualization Validation Program (SVVP) (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=125649&clcid=0x409).

Op dit moment zijn dat:

  • Cisco WAAS Virtual Blades 4.1.1
  • Citrix XenServer 5 Embedded Edition
  • SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2
  • VMware ESX 3.5 Update 2
  • XenServer 5

Naast het FULL support leveren wij BEST EFFORT support voor PREMIER klanten voor producten die niet onder het SVVP vallen. Let wel, dit is dus best effort, en alleen voor klanten met een premier contract, en alleen voor Windows Server besturingssystemen.

http://support.microsoft.com/kb/897615

Voor onze Server applicaties gelden aparte regels. Elk product team kan zelf bepalen wat deze regels inhouden.

Voor Sharepoint en voor SQL server zijn deze als volgt 

http://support.microsoft.com/kb/909840

http://support.microsoft.com/KB/956893

Uiteindelijk bleek het probleem dus ook mede veroorzaakt te worden doordat SQL gevirtualiseerd was en de VM problemen had met de hardware klok en 461 identieke items aanmaakte in de database wanneer er een workflow gestart werd.