Microsoft AppStar takmičenje u razvoju Windows aplikacija

Početkom ljeta započelo je novo regionalno Microsoft takmičenje u razvoju Windows aplikacija, Microsoft AppStar, koje omogućava programerima iz Bosne i Hercegovine da u svakom kvartalu (septembar, decembar, mart i juni) osvoje Lumia 1320 pametni telefon.

Da bi učestvovali, potrebno je da se prijavite na AppStar web stranicu sa novom Windows Phone 8.1 ili Windows 8.1 aplikacijom koju ste razvili, odnosno sa postojećom aplikacijom koju ste nadogradili i poboljšali uz 8.1 framework.

Na takmičenju mogu učestvovati samo aplikacije objavljene u periodu od 1.7.2014. do 30.6.2015. godine. Da bi objavili aplikaciju, neophodno je da registrirate nalog na Windows Dev Center, uz godišnju pretplatu od 19 USD, ili da nalog kreirate uz promo kod ukoliko ste MSDN pretplatnik, član BizSpark programa, odnosno student putem DreamSpark programa. Detaljna pravila takmičenja možete pronaći ovdje.

Ocjenjivanje

Aplikacije se ocjenjuju u rasponu od 1 do 100 poena, a na osnovu slijedećih kriterija:

- Ideja (do 30 poena)
- Funkcionalnost (do 40 poena)
- Dizajn i iskustvo korisnika (do 30 poena)

uz bonus poene:
- Ukoliko objavite aplikaciju za Windows i Windows Phone platforme (do 30 poena)
- Ako iskoristite Azure za svoj app (do 20 poena)
- Ako vaša aplikacija prati specijalnu kategoriju takmičenja u određenom kvartalu (npr. shopping ili igre u septembru, do 50 poena)

Nagrade

Svako 3 mjeseca se za svaku od država koje učestvuju u takmičenju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, dodjeljuje Ultimate AppStar nagrada, Nokia Lumia 1320 pametni telefon, pod uslovom da se u periodu od 3 mjeseca za određenu zemlju prijavilo minimalno 10 novih aplikacija. Sve novosti o takmičenju će biti postavljene na Facebook stranici takmičenja, pa ukoliko ste na ovoj društvenoj mreži, svakako pratite Microsoft AppStar Facebook stranicu.

Rok za prijavu aplikacija za septembarski ciklus je 30. septembar. Požurite i sretno!