Online predavanje: Konzumacija podataka u Windows 8 aplikacijama

Kao što je poznato, od 26. oktobra finalna verzija Windows 8 operativnog sistema je dostupna za preuzimanje, baš kao i alati za razvoj nove generacije aplikacija kroz Visual Studio 2012. O razvoju aplikacija za Windows 8 / Windows RT smo pričali tokom konferencija te objavili veliki broj članaka, no jedno od najčešćih pitanja vezanih za razvoj modernih aplikacija odnosi se na način konzumiranja podataka, odnosno uvoza podataka iz različitih izvora.

Uzimajući to u obzir, veliko zadovoljstvo nam je najaviti održavanje online predavanje na temu "Konzumacija podataka u Windows 8 Store aplikacijama", koju će održati Bahrudin Hrnjica, Microsoft MVP. Predavanje će se održati 13. decembra sa početkom u 18h, a da bi mu pristupili, neophodno je da izvršite registraciju putem Facebook stranice. Lync Meeting će biti objavljen na dan predavanja putem Facebook Events.

Tema: Consuming data in Windows 8 Store app / Konzumacija podataka u Windows 8 Store aplikacijama
Level: 300
Predavač: Bahrudin Hrnjica, Microsoft MVP

Opis: Windows 8 Store aplikacije izvršavaju se u izoliranom okruženju kojim upravlja Windows Run-Time. Ova okolina pruža mogućnosti razvoja aplikacija pod nazivom Windows Store app, odnosno novi tip aplikacija koje se vrte na Windows 8 OS. Jedna od karakteristika ovih aplikacija je što su prilagođene za pokretanje na raznim uređajima od notebooka, tableta do desktop PC-ova, i što mogu da se distribuiraju na Windows Store globalnu prodavnicu Windows 8 aplikacija. Jedinstvenost platforme daje i određena ograničenja, a u ovom predavanju ćemo vidjeti na koji način Windows Store aplikacijama obezbijediti podatke iz različitih izvora podataka, a posebno sa SQL Servera. Widnows Store aplikacija nisu u mogućnosti da direktno pristupe Entity Framework ORM maperima, pa smo prisiljeni da koristimo ili ASP.NET Web API ili WCF.

Demo primjeri će pokazati kako koristiti HTTPClient klasu za pristup podacima preko pomenutih serverskih tehnologija. S druge strane, na predavanju će biti pokazano kako koristiti SQLite C++ cross-platform biblioteku u Windows Store aplikacijama direktno bez korištenja pomenutih Rest i WCF tehnologije. Kroz demo primjere predavanje će dati kompletnu sliku kako Windows Store aplikacija mogu koristiti podatke iz vanjskih izvora bez kojih je teško zamisliti današnju modernu Windows 8 Store aplikaciju.

O predavaču:  Bahrudin, Microsoft MVP, te senior software developer firme Daenet iz Frankfurta, ima preko 12 godina iskustva u razvoju softvera na Microsoft tehnologijama. Kao freelance MFC software developer radi 5 godina, a u zadnjih 7 godina razvija aplikacije na .NET plaftormi. U slobodno vrijeme razvija nekoliko open source projekata, kao što je GPdotNET - .NET aplikacija za primjenu genetskog programiranja u optimizaciji i matematičkom modeliranju, te WPWidgetLibrary biblioteka za razvoj cross-platform HTML5 mobilnih aplikacija na Windows Phone 7.5 i Windows Phone 8. Piše blog, redovno drži predavanja na domaćim i regionalnim Microsoftovim konferencijama, User groupama te Code camp okupljanjima, te vodi Bihać .NET INETA user grupu. Microsoft, prepoznajući njegov rad, dodjeljuje mu prestižnu titulu Microsoft MVP za Visual C#.