Proglašeni pobjednici drugog Startup Weekenda u Sarajevu

Proteklog vikenda u Sarajevu je održan drugi po redu Startup Weekend, koji je mladima zainteresiranim za pokretanje biznisa ponovo dao priliku da se predstave sa svojim idejama i potraže podršku za njihovu realizaciju. Startup Weekend je zanimljiv koncept takmičenja koja se dešavaju po cijelom svijetu, a koja kroz 54 sata učesnicima daju mogućnost da krenu od ideje do realizacije projekta, te pritom steknu neophodno iskustvo formiranja tima, prezentiranja ideje i izrade prototipa koji bi trebao privući potencijalne investitore.

Nakon što je prvi Startup Weekend održan u Sarajevu krajem protekle godine, te skupova u Banja Luci i Tuzli, drugi po redu SW Sarajevo privukao je veliki broj učesnika, uz veću podršku lokalnih kompanija te globalne sponzore projekta, među kojima je i Microsoft kroz BizSpark program.

Kao što je već poznato, Microsoft kroz BizSpark program startupima ili kompanijama "mlađim" od 5 godina, nudi mogućnost besplatnog pristupa kompletnom komercijalnom softverskom stacku u periodu od 3 godine, što je inače period koji se smatra dovoljnim za razvoj kompanije, a nakon čijeg isteka kompanije mogu nastaviti koristiti preuzeti softver potpuno besplatno ili se odlučiti za osiguranje nadogradnji na buduće verzije po promotivnim cijenama.

Startup Weekend je zvanično otvoren u petak, predstavljanjem sjajnog lokalnog tima u sastavu Selma Šehić, Elizabeth Seeman, Aleksandar Savić i Erol Mujak, a kojima se pridružio i SW veteran, Lasse Chor, koji je praktično i vodio program tokom vikenda, od predstavljanja koncepta takmičenja do predstavljanja timova. Prijavljeni učesnici su dobili priliku da u svega 60 sekundi predstave svoju ideju, a na kraju se od preko 25 ideja, došlo do 9 ideja koje su dobile podršku publike, nakon čega su formirani i timovi.

Ideja koju SW propagira je formiranje multidisciplinarnih timova, sastavljenih od programera, dizajnera, biznismena i slično, a sve u cilju formiranja tima koje bi mogao odgovoriti svim zahtjevima takmičenja, odnosno predstavljanju ideje na način koji bi dobio podršku žirija, odnosno potencijalnih investitora. Ipak, zbog činjenice da se na SW redovno prijavljuju i već ranije formirani timovi kojima nedostaje određena ekspertiza, izabrani mentori imaju zadatak da tokom vikenda ukažu na eventualne propuste te svojim savjetima pokušaju usmjeriti timove ka boljem rješenju.

Kako to obično i biva na ovakvim takmičenjima, neke od prezentiranih ideja odnosile su se na poboljšavanje postojećih rješenja, uz ideje koje svoje primjenu vide samo na lokalnom tržištu, ili pak biznis ideja koje kada ih prvi put čujete djeluju "otkačeno", iako uz odgovarajući podršku imaju sjajan potencijal. Subotnje okupljanje svojom prezentacijom otvorio je Ceco Gaković, čovjek koja iza sebe ima više uspješnih kompanija, a koji je kroz prezentaciju prisutnima pokušao ukazati na praksu prilikom prezentiranja ideja investitorima.

Tokom subote i većeg dijela nedjelje, timovi su radili na svojim prezentacijama i izradi prototipa, uz neizbježnu dilemu kada poslušati prisutne mentore i napraviti određene promjene "5 do 12", ili pak istrajati u odbrani vlastite ideje. U pokušaju da argumentiraju "tržišnu opravdanost" svojih ideja, timovi su preko vikenda vršili različita anketiranja prisutnih, građana Sarajeva, ali i prijatelja preko društvenih mreža, kako bi prije sudija provjerili kakvu podršku u javnosti ima njihova ideja. Neki od timova su tokom vikenda mijenjali koncept svojih projekata u par navrata, što nije neuobičajeno na Startup Weekendu, uz promjene prezentatora, probleme sa hardverom i softverom, odnosno svim ostalim nedaćama koje vas mogu zadesiti u situaciji kada za 54 sata "od nule" želite izraditi kompleksan projekat te ostale uvjeriti u njegovu vrijednost.

Upravo zbog toga, par sati prije početka finalnih prezentacija u trajanju od 4 minute, te uz 3 minute za postavljanje pitanja od strane sudija, svi timovi su dobili priliku za svojevrsnu generalnu probu, a za potrebe simulacije Q&A sesije, odnosno sudija, volontirali su kolege mentori Ferid Ajanović iz AtlantBH, Nejra Plasto sa Fakulteta političkih nauka te moja malenkost. Ispostavilo se da je tim u ovom sastavu odradio sasvim dobar posao za pripremu takmičara uz ukazivanje na propuste, te neizbježno poređenje sa sudijama iz reality show programa X Factor.

I ove godine, tim sudija bio je sastavljen od ljudi koji iza sebe imaju čitav niz uspješnih projekata u našoj zemlji i inozemstvu, no pobjednika drugog Sarajevo Startup Weekenda definitivno nije bilo jednostavno odrediti. Kada su u pitanju same predložene ideje, tim "City Revealed " je prezentirao ideju o geo-tagiranju sadržaja koje izvode slobodni umjetnici kroz aplikaciju koja bi bila ponuđena turistima, dok je tim "Eventify" svoj proizvod namijenio onima koji žele riješiti problem organizacije vjenčanja na jednom mjestu, odnosno preko jedinstvenog portala.

Tim "Ripple", sastavljen od studenata Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo, među kojima je bio i Microsoft Student Partner Ognjen Koprivica, na početku prezentacije se "ogradio" činjenicom da je tim sastavljen isključivo od programera, a bavio se iskorištenjem GPS podrške i geo-lokacija za ostavljanje poruka, dok je tim "Rate Me" izašao sa idejom o izradi portala preko kojeg bi pacijenti mogli ocjenjivati ljekare te preko svojevrsne top liste, birati one sa najboljim ocjenama. Zanimljivu ideju prezentirao je i tim "Todo Donate", koji problem motivacije sa ispunjenjem zadatih obaveza na vrijeme, vidi kroz razvoj aplikacije pomoću koje bi korisnik za svaku obavezu vršio depozit određenog iznosa novca, te u slučaju da zadatak ne bude izvršen, novac prebacivao osobama koje mu nisu "drage" ili u neke druge svrhe.

Tim nazvan "Pick the Brains" ponudio je ideju o razvoju web platforme koja bi se koristila za kolaboraciju među učenicima osnovnih škola, a u svrhu upoznavanja sa vršnjacima koji dijele slična zanimanja te o određenoj oblasti zajedno žele naučiti više. Iako ovaj projekat nije osvojio nagradu na Startup Weekendu, za isti je već najavljena snažna podrška organizacija koje se bave spomenutom problematikom u Bosni i Hercegovini, što se može smatrati velikom pobjedom i ispunjenjem cilja.

Projekat koji je osvojio nagradu za najbolji dizajn prezentacije je djelo tima "KeepWorking", a koji pokušava riješiti problem kolaboracije i upotrebe više različitih alata prilikom razvoja aplikacija, uz proširenje podrške i na druge tipove kolaboracije. Nakon izvedenih prezentacija, simpatije učesnika su bile podijeljene između projekata timova "QR Tag" i "Kids 'n' Tech".

Tim "QR Tag", inspiriran laser tagom konceptom, augmented reality podrškom i igrama koje za sličnu namjenu upotrebljavaju pametne telefone, predstavio je ideju kroz koju bi uz GPS podršku korisnici aplikacije mogli međusobno tražiti sa ciljem "tagiranja" u roku od 12 sati, a sve u cilju osvajanja određenih poena i izvršavanja zadataka. Tim, u kojem su bila još dva Microsoft Student Partnera, Mirza Šehović i Ahmed Dizdar sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, za ovu ideju i izuzetno energičnu prezentaciju, osvojio je i nagradu za najbolju prezentacije, te se svakako nadamo da Startup Weekend nije zadnje što čujemo o ovoj ideji.

Konačno, tim "Kids 'n' Tech", predvođen Damirom Zekićem, odlučio se da ponudi svoju ideju za rješavanje veoma aktuelnog problema, učenje djece osnovama programiranje kroz zabavu, odnosno igranje. Tim je kroz 4 minute efikasno predstavio problem, viziju rješenja te jednostavan prototip, što je bilo dovoljno za podršku sudija i osvajanje prve nagrade, koja, između ostalog, uključuje i odlazak u San Francisco i posjetu različitim startup hubovima.

Sumirajući viđeno, može se zaključiti da je i drugi Startup Weekend u Sarajevu je organiziran na zaista visokom nivou te bez obzira na formalno proglašenje pobjednika, pravi pobjednici ovog takmičenja će biti svi oni koji nastave sa predanim radom na prezentiranim ili nekim drugim idejama, odnosno iskoriste ostvarene kontakte na najbolji način. Par fotografija sa Sarajevo Startup Weekenda možete pronaći u SkyDrive galeriji.