Prve lokalne aplikacije dostupne u Windows Store

Uz zvanični početak prodaje Windows 8 operativnog sistema, odnosno uređaja koji koriste Windows 8 ili Windows RT, zvanično je otvoren i Windows Store, koji među velikim brojem dostupnih aplikacija, sadrži i pet aplikacija iz Bosne i Hercegovine: Depo, HardwareBase, Info.ba, Posao.ba i winPrayerMetro.

Depo je aplikacija na kojoj je radila kompanija Leftor, a za potrebe istoimenog portala. Aplikacija omogućava pristup vijestima koje se objavljuju na Depo.ba, a bitno je naglasiti i da iskorištava većinu funkcionalnosti nove Windows platforme, kao što je prikaz u Snap View, dijeljenje sadržaja iz same aplikacije, pretragu te podršku za prikaz zadnjih vijesti kroz Live Tile. Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Još jedna od aplikacija koje su dostupne za sve Windows 8 i Windows RT korisnike od prvog dana zvanične dostupnosti je i aplikacija za portal HardwareBase.net, posvećen tehnologiji. HardwareBase aplikacija omogućava pregled vijesti, recenzija i drugih članaka, uz prikaz u Snap View, dijeljenje sadržaja putem Mail aplikacije ili aplikacija za socijalne mreže te pretragu sadržaja iz HardwareBase.net baze. Na aplikaciji je radila kompanija Dizzy. Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Prvi domaći IT magazin nije propustio priliku da bude i među prvima koji će ponuditi odgovarajuću aplikaciju za Windows Store. U prvoj verziji Info.ba aplikacija omogućava pregled vijesti i izdvojenih članaka, uz mogućnost pregleda u Snap View, dijeljenje sadržaja te prikaz zadnjih vijesti kroz Live Tile ove aplikacije. Na Info.ba aplikaciji je radila kompanija koja stoji iza Info magazina, Poeta Pista. Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Posao.ba je vodeći lokalni portal za pronalazak poslova, sa velikom bazom CV-ova i ponudom dostupnih radnih mjesta kroz odgovarajuće kategorije. Aplikacija je razvijena od strane programera koji rade na održavanju portala, a pored integracije podrške za pretragu, dijeljenja oglasa za posao te prikaza u Snap View, Posao.ba aplikacija bi u narednom periodu trebala dobiti i nadogradnju koja će omogućiti još brži pronalazak novih oglasa za posao. Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Konačno, prije izlaska Windows 8 operativnog sistema, u Windows Store se pojavila i winPrayerMetro aplikacija. Riječ je o aplikaciji koja na osnovu izabrane lokacije daje termin namaza za vjernike islamske vjeroispovijesti. Ono zbog čega je ova aplikacija posebno interesantna je činjenica da je značajan dio koda iskorišten iz winPrayer Windows Phone aplikacije, a i na novoj aplikaciji je radio Nedim Laletović. Aplikacija podržava Live Tile te se može prikazati kroz Snap View. Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Ukoliko i vi razmišljate o razvoju modernih aplikacija koje će biti objavljene kroz Windows Store, savjetujemo vam da posjetite ovu stranicu kako bi pronašli sve neophodne resurse ili da pročitate blog post koji sadrži korisne linkove vezane za operativni sistem, razvojne alate, knjige, vodiče itd.