Prvi detalji o Windows Phone 8 platformi

Iako su mnogi od vas pratili prenos konferencije tokom koje su objavljeni prvi detalji o Windows Phone 8 platformi, svakako vrijedi još jednom osvrnuti se na neke od novine koje dolaze sa Windows Phone 8. Najbitnija novost vezana za novu platformu je činjenica da dijeli jezgru sa Windows 8 operativnim sistemom, što će omogućiti naprednije upravljanje uređajima, poboljšane sigurnosti, kao i jednostavniji razvoj aplikacija za Windows Phone 8.

 

Neke od novih najavljenih mogućnosti su:

- Podrške za višejezgrene procesore
- Dvije nove rezolucije (1.280 x 768 i 1.280 x 720) uz postojeću 480 x 800 piksela
- Podrška za MicroSD kartice - Bežično dijeljenje podataka putem NFC tehnologije
- Integrisani Internet Explorer 10 sa desktop engineom
- Podrška za "digitalni novčanik", odnosno plaćanje korištenjem NFC-a
- Integracija Nokia / Navteq mapa na sve Windows Phone 8 uređaje (offline prikaz, turn-by-turn podrška, itd.)
- Novi Start ekran koji omogućava bolju kontrolu nad pločicama (tiles) - Integrisana podrška za enkripciju podataka, upravljanje Windows Phone uređajima te distribucija LOB aplikacija
- Podrška za nove jezike uz otvaranje Windows Phone Marketplacea za preko 180 zemalja
- Bežična isporuka nadogradnji (over-the-air), bez potrebe za spajanjem sa računarom
- Garantovana isporuka nadogradnji za Windows Phone 8 uređaje od minimalno 18 mjeseci od predstavljanja uređaja
- Prve Windows Phone 8 uređaje ce ponuditi Nokia, Huawei, Samsung i HTC

Jasno je da veliki broj spomenutnih novina zavisi i od novog hardvera, no Microsoft nije zaboravio ni postojeće korisnike Windows Phone uređaja. Naime, Windows Phone 8 neće biti ponuđen kao nadogradnja za postojeće Windows Phone uređaje, no bit će ponuđena Windows Phone 7.8 nadogradnja koja će donijeti dio novosti sa Windows Phone 8 operativnog sistema, uključujući novi Start ekran koji "u akciji" možete vidjeti u video prilogu ispod.

[View:https://www.youtube.com/watch?v=25DKXGKblOw]

Uz premijerno predstavljanje Windows Phone 8 platforme, objavljeno je i dostizanje cifre od preko 100.000 aplikacija na Windows Phone Marketplaceu, koje će se moći koristiti uz Windows Phone 8. Kvalitetne aplikacije, naravno, zavise od programera i razvojnih timova, a uz Windows Phone 8, i na tom polju dolaze brojna poboljšanja:

- Podrška za "native code", odnosno pisanje Windows Phone 8 aplikacija kroz C i C++, uz podršku za middleware rješenja kao što su Havok Vision Engine, Autodesk Scaleform, Audiokinetic Wwise i Firelight, odnosno razvoj igara kroz DirectX
- Omogućavanje plaćanja unutar aplikacija
- Integrisana VoIP podrška koju programeri mogu iskoristiti za svoje aplikacije
- Poboljšana multitasking podrška

Do kraja ljeta planirano je izdavanje Windows Phone 8 Software Development Kita, baziranog na Visual Studio 2012, koji će omogućiti razvoj novih aplikacija. Do tada, možete pogledati i video snimak sa Windows Phone konferencije.