Takmičenje u razvoju Windows 8.1 aplikacija

Ako se želite okušati u razvoju Windows 8 (Windows Store) aplikacija ili pak iskoristiti znanja stečena pri razvoju Windows Phone aplikacija, evo sjajne prilike da to učinite kroz takmičenje koje kao nagrade predviđa Windows 8 tablete.

Da bi učestvovali u ovom takmičenju, potrebno je da do 30. aprila 2014. godine na Windows Store objavite odgovarajuću Windows 8.1 aplikaciju te istu prijavite na zvaničnu stranicu takmičenja, uz link sa Windows Store. Ukoliko aplikaciju prijavite do 6. aprila, dobit ćete komentare koji vam mogu pomoći da unaprijediti dizajn i funkcionalnost svoje aplikacije.

Microsoft će u Bosni i Hercegovini dodijeliti nagrade za najbolje aplikacije u tri kategorije:

- Najbolji dizajn
- Inovacije
- Najbolja migracija sa Windows Phone platforme

Na regionalnom nivou, među svim zemljama koje učestvuju u takmičenju, dodijelit će se još 6 nagrada (Lumia 1520 telefon ili Prestigio tablet), i to za najbolji dizajn, inovaciju, migraciju, aplikaciju sa najvećim brojem preuzimanja, najviše ocjena i najboljom prosječnom ocjenom. Detaljna pravila takmičenja možete pronaći ovdje.

Microsoft žiri najbolje aplikacije će ocjenjivati u periodu do 5. maja, kada će biti proglašeni pobjednici. Period između prijave aplikacije na takmičenje i 30. aprila možete iskoristiti za dorađivanje aplikacije, dodavanje novih mogućnosti i promociju.

Nagrade? Za svaku aplikaciju koja se proglasi pobjednikom, odnosno programera koji stoji iza iste, Microsoft će obezbijediti novi Prestigio Visconte tablet sa Windows 8.1 operativnim sistemom!

Kako razviti i objaviti prvu Windows 8.1 aplikaciju?

- Instalirajte Windows 8.1 operativni sistem
- Instalirajte besplatni Visual Studio Express 2013 for Windows (ili bolju verziju)
- Otvorite Dev Center nalog za objavu Windows Store / Phone aplikacija (19 USD godišnje)
- Posjetite MSDN stranicu sa resursima vezanim za dizajn, migraciju sa drugih platformi te razvoj aplikacija
- Preuzmite besplatni Programming Windows Store Apps with HTML, CSS, and JavaScript, Second Edition ebook
- Posjetite Microsoft Virtual Academy te prođite kroz dostupne treninge posvećene razvoju aplikacija
- Objavite svoju prvu aplikaciju na Windows Store

Ukoliko ste student, do svih neophodnih alata, uključujući i Dev Center naloga za objavu aplikacija, možete doći besplatno putem servisa DreamSpark.com, a pozivamo vas da pratite i Facebook grupu takmičenja.