Vi skal tage de spændende Open Source-projekter under vores vinger

Danske Marcus Wendt blev udpeget som et af blot ni rådgivende medlemmer af den nye .NET Foundation og forklarer her, hvad ideen er bag den nye fond – og hvor han skal hjælpe den med at komme godt i gang.

”I bund og grund handler .NET Foundation om at tage spændende og levedygtige Open Source-projekter – både kommercielle og ikke-kommercielle – under vores vinger. Herefter går det ud på at rådgive og hjælpe med at nære udviklingsmiljøet bag hvert projekt og måske assistere med ressourcer, hvis de kommer i patentjuridiske vanskeligheder. Den slags er jo ikke så usædvanligt endda, men som bekendt nemmere at håndtere, hvis man er mange, der arbejder sammen og har lidt økonomi i ryggen, end hvis du sidder fem mand i en garage med en nok så god idé,” pointerer Marcus Wendt.

Han er medstifter af den danske virksomhed Composite og chefudvikler på Composite C1, et Open Source-baseret CMS. Marcus Wendt er tillige kendt som en engageret oplægsholder i .NET-udviklermiljøet samt som Microsoft MVP.

Men i februar blev han indlemmet i en endnu mere eksklusiv klub – nemlig som et af de ni medlemmer af Advisory Council i .NET Foundation. Fonden har knap et år på bagen og er ”kun så småt ved at finde sine ben. Men det er jo bl.a. noget af det, vi i Advisory Council har til opgave at få på plads,” forklarer han.

Marcus Wendt og de otte andre rådsmedlemmer vil bl.a. være med til at definere mere præcise retningslinjer for, hvordan man udpeger de projekter, der skal adopteres. Samt hvordan og hvor længe, man skal hjælpe og have dem i fondens varetægt.

”Skal vi have kriterier for, hvor længe fonden vi skal holde fat i et projekt? Hvordan skal man beslutte, om et bestemt udviklermiljø stadig er så aktivt, at det retfærdiggør fondens fortsatte engagement? Det er nogle af de ting, vi skal arbejde med,” siger han.

Kendt dansk projekt i fornemt selskab

Men selv om Marcus Wendt er eneste danske medlem af .NET Foundation Advisory Council, er der også andre danske islæt i den unge fond. Eksempelvis er det ligeledes danskudviklede CMS, Umbraco, et af de projekter, som fonden har taget til sig. Dertil kommer en række mere og mindre kendte teknologier – blandt andet sværvægtere såsom ASP.NET 5 og den .NET-baserede compiler platform ”Roslin” – foruden flere af de stadig mere udbredte Xamarin-teknologier.

”Vi bryder ny jord her, men ideen er at gøde udviklermiljøet og at hjælpe .NET-udviklermiljøet og specifikke projekter med at komme videre med deres projekter. Og det er jo en dybt sympatisk tanke, som det bliver vildt spændende at arbejde videre med,” siger han.

Åben .NET-kildekode et godt udtryk for ”det nye Microsoft”

.NET Foundation blev stiftet i foråret 2014 på Microsofts initiativ, men er blandt andet karakteriseret ved, at virksomheden gør en del for ikke at sidde alt for tungt på fondens arbejde. Eksempelvis skal der være en overvægt af ikke-Microsoftansatte i Advisory Council.

”Det er et godt eksempel på den tankegang, der virkelig har sat sit præg på Microsoft de seneste år; at man gerne vil inkludere nye teknologier og metodikker i stedet for udelukkende at fokusere på egne produkter. Desuden åbner man platformene op i et helt andet omfang end før og åbner f.eks. kildekoden på .NET. Endelig er man blevet meget opmærksom på ikke at optræde for dominerende. Det ville jo alt sammen have været utænkeligt for bare fem år siden, men er helt afgjort en udvikling, jeg gerne vil være med til at støtte som .NET-udvikler og Open Source-mand,” siger Marcus Wendt.

Læs meget mere om .NET Foundation på http://www.dotnetfoundation.org