Build 2013–en personlig återblick

Jag har varit på Build 2013 i San Francisco den 26-28 juni och tänkte här lite kort sammanfatta den upplevelsen. För er som inte vet det är Build Microsofts utvecklarkonferens där nyheter om våra utvecklingsplattformar, operativsystem och annat presenteras. Det ska också tilläggas att jag är anställd på Microsoft, vilket blir lite speciellt när man går på en sådan här konferens. Mer om det senare.

WP_20130625_027

Varför ska man åka på Build?

Svaret är enkelt: Är man intresserad av Microsofts utvecklingsplattformar så har alltid Build (och dess föregångare PDC) varit det absolut bästa konferenserna att gå på. Skälen är flera:

 1. Det är oftast på de här konferenserna som stora nyheter presenteras.
 2. Talarna är i princip bara Product Managers och Senior Developers från produktgrupperna på Microsoft, de som faktiskt bygger de produkter de talar om.
 3. Det är väldigt välorganiserat.
 4. Det finns en “tradition” av give-aways som egentligen bara blir bättre och bättre. Den här gången fick alla deltagare (som INTE jobbar på Microsoft…) en Microsoft Surface Pro, en Acer Iconia W3 8-tums platta samt 100 GB SkyDrive. Inte illa alls.

Den här gången var Build i San Francisco, på legendariska Moscone Center. Själv hade jag aldrig varit i San Francisco, verkligen en fin och intressant stad. Jag och Andreas Hammar (Jayway Malmö) tillbringade första morgonen med att springa till och över Golden Gate bron. Tyvärr var det väldigt dimmigt men det var ändå mäktigt. På vägen dit såg man Alcatraz ute i sundet. Jo, jag var tvungen att se filmen The Rock när jag kom hem…

 

WP_20130624_011

Vad handlade Build om?

Windows 8.1. Visst, det fanns en hel del sessioner om Windows Phone (inget nytt), Windows Azure, Visual Studio 2013 etc., men Build 2013 var huvudsakligen om Windows 8.1. Keynote dag 1 handlade nästan bara om Windows 8.1, och senare under dagen var de viktiga “What’s New in…” sessionerna som täckte Windows Runtime, XAML, WinJS, Visual Studio 2013, .NET development och så vidare. Keynote dag 2 handlade mycket om Windows Azure och serversidan av utvecklingsstacken. En sak man slås av är hur otroligt diversifierat Microsoft är. Det är MYCKET teknologi som presenteras.

Windows 8.1 är en riktigt bra release som bygger vidare på Windows 8. Jag ser det som en evolution där man fixat mycket och expanderat vad som finns tillgängligt. Bland annat finns det över 5000 new WinRT API:er i Windows 8.1. Man har också jobbar mycket med performance. Har installerat Windows 8.1 Consumer Preview på flera maskiner och det fungerar väldigt bra. Från en utvecklares perspektiv skulle jag vilja peka på följande nyheter:

 • Stöd för mer tile storlekar och att appen inte måste startas för att live tiles ska uppdateras.
 • Programmatisk tillgång till kontakter och kalendern.
 • Massa nya och förbättrade kontroller, både I XAML och WinJS.
 • WebView kontrollen har blivit mycket, mycket bättre.
 • IE motorn stöder nu WebGL och MPEG-dash. så den funktionaliteten finns även i WebView kontrollen.
 • Windows Store app har nu mer flexibla storlekar, kan öppna flera fönster och kan finnas på alla dina skärmar.
 • API för att rendera PDF dokument inuti din app.
 • Mycket ny support för devices. Bluetooth, USB api. Wifi Direct, Miracast etc.
 • Windows Store är mycket bättre, vilket ger ökad synbarhet för dina appar.
 • Text-to-speech stöd i ett antal språk.
 • Bing platform kontroller, för att kunna använda Bing inifrån din app
 • Ny sökkontroll som du har inne i din app.

En mer uttömmande genomgång finns här.

Generellt sätt är konferensen nedbruten i tre steg:

 1. Keynotes (två i det här fallet) som täcker allt nytt.
 2. “What’s new” sessioner som pratar om varje produkt övergripligt.
 3. Massa detaljerade sessioner om en specifik sak (Speech API, device independent scaling etc.)

Totalt var det 160 sessioner över de tre dagarna fördelat på tolv tider – så det är omöjligt att gå på ens 10% av sessionerna. Det var lite frustrerande, när jag gick igenom sessionslistan innan konferensen hade jag minst 5 parallella sessioner jag ville gå på. Svårt att välja. Som tur är spelades alla sessioner in och finns tillgängliga här.

Vad tyckte jag var bra?

Mitt huvudfokus är att hjälpa Sveriges utvecklare att skriva Windows 8 / Windows Phone appar, så jag var väldigt fokuserad på det. Personligen är jag mycket intresserad av nästa iteration av Windows Phone – men där fanns det inga nyheter än så länge. så jag var mest på Windows sessioner. Några favoriter av de jag såg:

Det finns säkert många andra sessioner som också var bra – men de här kan jag personligen rekommendera. Keynotes var lite längre, men de andra är ungefär en timme långa, så kan ni lägga 14 timmar av eran tid så får ni en väldigt bra bild av allt det nya som kommer.

Något annat som var bra var att det var nästan 100 svenskar där, grymt roligt! De som jag pratade med under veckan var nöjda och glada. Dessutom fick jag en T-shirt med ordet “Staff” på ryggen när jag registrerade mig så jag kände mig delaktig Ler

Man får verkligen energi och passion när man kommer iväg på Build, jag kan verkligen rekommendera er alla att åka någon gång.

Vad ska man göra?

Titta på sessionerna, ladda ner previews av Windows 8.1 (här), Visual Studio 2013 (här) och börja köra. Så fort som möjligt bör ni kompilera om era befintliga appar för Windows 8.1, de kommer att bli snabbare då. Se till att publicera dem så fort som möjligt så får ni visibilitet i Windows Store. Har ni inga appar ännu tror jag att den här hösten är en utmärkt tid att börja.

Och annars då?

Semestern är över och höstsäsongen har inletts. Låt oss bygga grymmar appar! Kontakta gärna mig om ni har några frågor eller behöver hjälp med någonting. Några saker som jag vill pusha för som är aktuella är dels våran tävling Dev.Battle 2.0 – Bästa appen i molnet vinner!. Den pågår fram till den 2:a september så ni har en knapp månad på er.

Vi planerar också ett event den 21-22 oktober, en två dagars konferens som vi kallar TechX – där vi kommer ge er det bästa från TechEd 2013 samt Build 2013. Vi har ett begränsat antal platser, så anmäl ert intresse här.

 

Som alltid, är ni intresserade av Windows 8 / Windows Phone app utveckling så är våran Dev Destination den bästa platsen att börja.

 

Nu kör vi!