Прелазак са система Dynamics AX на Dynamics 365 у облаку

Да ли ваша организација разматра да ли да пређе на Dynamics AX решење за Finance and Operations апликације у облаку или да остане локално? Да бисте утврдили да ли је то прави потез, мораћете да разумете економски утицај тренутног AX решења и како се то упоређује са системом Dynamics 365 у облаку.

На основу нашег искуства у раду са стотинама организација, обично видимо економски утицај у три важне области:

Три области економског утицаја

1. Укупни трошкови власништва (TCO)

Полазна тачка је финансијска процена економске вредности улагања у односу на укупне директне и индиректне уштеде трошкова током животног циклуса вашег система. Процена TCO узима у обзир шест области трошкова за визуелизацију преласка у облак.

Шест области трошкова

TCO компонента Утицај облака
Софтвер Лиценцирање у облаку обједињава бројне трошкове и нуди различите моделе лиценцирања, укључујући месечно или годишње плаћање по утрошку, често пребацивање трошкова са капиталних на оперативне.
Примена, прилагођавања и обука Прелазак у облак често значи смањење нивоа прилагођавања платформе, смањење дугорочног трошка за развој, подршку и надоградњу. Трошкови увођења и подршке за кориснике обично се смањују помоћу навођених процеса и модерног корисничког искуства.
Хардвер Избегавају се будући или текући трошкови за куповину инфраструктуре, као што су сервери, мрежни хардвер, оперативни системи, базе података и складиштење, као и редовни трошкови (попут електричне енергије). Поред тога, укључите поређење опоравка од катастрофе и снабдевање путем мобилних уређаја.
IT особље Смањују се трошкови рада на одржавању имовине (сервери, базе података и друга технологија) и IT тимови могу да се преусмере на иницијативе за унапређење пословања.
Одржавање Минимизују се трошкови подршке који обухватају учитавање исправки, закрпа и ажурирања.
Надоградње Надоградње захтевају минималан надзор IT особља и нема потребе за додатним софтвером и минималним трошковима надоградње захваљујући аутоматизованим исправкама у позадини.

2. Побољшање перформанси пословања

Прелазак у облак нуди значајан потенцијал за побољшање пословних перформанси уз побољшану продуктивност, способност и пословни увид.

Организације често уочавају да повећана аутоматизација, боље корисничко искуство, смањење броја преправки и побољшане предвиђања повећавају продуктивност на нивоу целог предузећа. Поред тога, анализа података у реалном времену и поједностављени процеси могу помоћи у повећању прецизности предвиђања, побољшању квалитета, смањењу отпада и спречавању кашњења.

Показатељи перформанси

Dynamics 365 решења у облаку обично се понашају боље него на локалном нивоу захваљујући трошковима пословања, поштовању распореда и благовременим испорукама. Свеукупно, ово може довести до побољшања времена циклуса кључних пословних процеса, заједно с побољшаном оперативном ефикасношћу која се материјализује у повећаним маржама профита. Пословни резултати (утицај KPI) од употребе ERP у облаку варирају у различитим делатностима.

3. Убрзано остварење вредности

Пут у облак са собом доноси огромне могућности да постанете агилнији и увек брзо реагујете на променљиву потражњу.

Организације често могу да континуирано напредују, са бржом применом, чешћим исправкама и бржим процесом унапређења способности.

„Пословање више не чека на IT. На нас се гледа као на средство омогућавање, а не као на препреку.“

Поред тога, предузећа могу да се брже прилагоде, да се шире на нове локације или географска подручја или да скраћују времена за увођење нових делатности. То убрзава време за стандардизацију и побољшање перформанси заједно са стицањем доследних глобалних увида у перформансе.

Коначно, организације могу постати више засноване на подацима захваљујући новим увидима заснованим на робустнијем прикупљању података и доступности у реалном времену како би подстицали иновације. Ови увиди подржавају побољшано стратешко планирање и нове оперативне моделе.

Шта кажу

„Наша позиција техничког дуга је много боља – ово је велико побољшање. Иако још увек одржавамо неколико кључних интеграција са граничним апликацијама, наша позиција је далеко стабилнија када обављамо надоградње – не морамо да бринемо о томе да ће се „кућа од карата“ распасти. Наш инвентар подржаних граничних апликација био је много већи него што је сада, за сваку је било потребно додатно одржавање и тестирање током сваке надоградње.“

– Менаџер пословних апликација

Након 15 година рада нашег претходног локалног решења, једва смо одржавали систем. Више нисмо улагали у ажурност система, а самим тим систем није ефикасно подржавао стопу промена и раста који је наше пословање доживљавало.“

– Менаџер пословних апликација

"Истраживање у Абердину показује да 50% предузећа која користе ERP модел у облаку остварује видљивост стања свих процеса и података у реалном времену – само 25% предузећа које користе локално решење могу да тврде то исто.“

Абердин, „Најбољи извођачи знају да је време за миграцију у ERP у облаку: Ево зашто и како“, 2016.

Следећи кораци

Желите ли да истражите предности миграције? Пријавите се за бесплатну процену миграције компаније Microsoft на aka.ms/d365migrate.

Такође погледајте

Преглед локалног програма миграције
Стандардна процена миграције
План побољшања спремности за пословање
Најчешћа питања о програму
Поређење функција између система Dynamics AX и Dynamics 365
Алат за процену CRM платформе
Видео: Програм миграције на Dynamics 365