Условна резервација ресурса

Односи се на верзију апликације Project Service 3.x

Условно можете да распоредите или „условно резервишете“ ресурс у пројектни тим како бисте приказали да намеравате да доделите ресурс том пројекту. Условне резервације не троше доступни капацитет ресурса, а можете да доделите условно резервисане чланове тима пројектним задацима. Међутим, зато што условна резервација троши капацитет ресурса, и даље можете да „фиксно резервишете“ ресурс за остале задатке у оквиру истог периода. Генерички ресурси не могу бити условно резервисани нити условно резервисање може да испуни захтев за генерички ресурс.

Условно резервисани чланови пројектног тима су наведени на картици Тим странице Пројекат, а условно резервисани сати су приказани у колони Условно резервисани сати у приказу Именовани чланови тима. Условно резервисани чланови тима су такође наведени у табели распореда. Зато што су условно резервисани, табела распореда не приказује никакво коришћење капацитета за те ресурсе. Условно резервисано време се не приказују на картици Усаглашеност нити у пољу Продужење резервација на картици Усаглашеност табеле распореда.

Члана тима можете условно да резервишете за пројекат на два начина: директно из табеле распореда или додавањем члана тима на картици Тим.

Условно резервисање из табеле распореда

Обавите следеће кораке да бисте условно резервисали ресурс из табеле распореда.

 1. Отворите табелу распореда, а затим на табли Потребе за резервацијама изаберите картицу Пројекат.
 2. Пронађите пројекат за који желите да условно резервишете ресурс. Ако постоји велики број пројеката на листи, изаберите заглавље колоне Пројекат, а затим помоћу филтера потражите један или више пројеката.
 3. Изаберите пројекат, а затим га превуците и отпустите на мрежу времена ресурса.
 4. У табли Креирање резервације ресурса прилагодите датум почетка и завршетка, подесите Статус резервације на Условна, а затим подесите сате.
 5. Кликните на Резервиши. Ресурс се сада приказује на картици Тим као ресурс за пројекат. У приказу Именовани члан тима видећете условно резервисане сате у колони Условно резервисани сати.

Напомена

Сада можете одмах да доделите условно резервисане сате задацима на картици Распоред. На картици Усаглашеност ресурс приказује дефицит резервације у односу на њихову доделу задатка јер картица Усаглашеност узима у обзир само фиксне резервације. Можете да користите функцију Продужи резервације да бисте фиксно резервисали ресурс и отклонили мањак фиксних резервација у односу на доделе ресурса. Мораћете ручно да откажете условну резервацију ресурса коришћењем опције Одржавање резервација.

Условно резервисање на картици Тим

Можете да додате чланове тима директно на картици Тим, а затим промените њихов статус резервације из Фиксна у Условна помоћу опције Одржавање резервација. Када на овај начин додате члана тима, то ће увек довести до фиксне резервације осим ако не изаберете Ниједан начин доделе.

Да бисте користили овај начин, обавите следеће кораке.

 1. На страници Пројекат, на картици Тим кликните на Ново.
 2. Изаберите ресурс који је могуће резервисати, улогу, као и датуме почетка и завршетка.
 3. Изаберите начин доделе који није Ниједан.
 4. Изаберите ставку Сачувај. Видећете ресурс на мрежи а његове сате у колони Фиксно резервисани сати.
 5. Одржите резервације ресурса избором опције Одржавање резервација.
 6. Када се отвори табела распореда, развијте ресурс да бисте приказали његове резервације. Видећете резервацију приказану као Фиксна.
 7. Кликните десним тастером миша на резервацију, у оквиру опције Промена статуса, изаберите Условно резервиши > Условно. Статус резервације је сада Условна.
 8. Након затварања табеле распореда, видећете да су на мрежи картице Тим сати за ресурс премештени из колоне Фиксно резервисани сати у Условно резервисани сати, када гледате у приказу Именовани чланови тима.

Напомена

Када користите опцију Одржавање резервација да бисте променили статус са Фиксна на Условна, ако фиксно резервишете ресурс за тим, а затим му доделите задатке, доделе задатака за ресурс се чувају. Међутим, на картици Усаглашеност, ресурс ће имати недостатак резервације јер се само фиксне резервације узимају у обзир приликом усаглашавања резервација у односу на доделе. Можете да користите функцију Продужи резервације на картици Усаглашеност да бисте фиксно резервисали ресурс и отклонили мањак фиксних резервација у односу на доделе ресурса. Мораћете да откажете условну резервацију за ресурс коришћењем опције Одржавање резервација.

Када будете спремни да промените ресурс условно резервисаног члана тима у фиксно резервисаног члана тима, поступите на следећи начин:

 1. На табели распореда, развијте ресурс да бисте приказали његове резервације. Видећете да је резервација приказана као Условна.
 2. Кликните десним тастером миша на резервацију, па у оквиру опције Промена статуса изаберите Фиксно резервиши > Фиксно. Статус резервације је сада Фиксна.
 3. Након затварања табеле распореда, вратите се у пројекат и отворите картицу Тим, видећете да су на картици Тим сати за ресурс премештени из колоне Условно резервисани у колону Фиксно резервисани сати, када сте у приказу Именовани чланови тима. Ако је ресурс био додељен задацима, они више неће приказивати мањак резервација на картици Усаглашеност јер су њихове резервације сада фиксне.