Шта је ново или промењено у апликацији Project Service Automation верзије 3

Односи се на верзије апликације Project Service 2.x и 1.x

Ова тема пружа информације о променама корисничког интерфејса, функционалности и терминологије у апликацији Project Service Automation између верзије 2 или верзије 1 и верзије 3.

Заказивање пројекта

Распоред пројекта, који је у претходним верзијама био познат под називом структурна анализа посла (САП), преименован је у распоред, а њему се приступа кликом на картицу Распоред.

Распоред пројеката

Распоред сада има нову површину за интеракцију која је и модерна и приступачна. Међутим, основни механизам планирања у решењу Project Service Automation се није променио. Контролна дугмад на траци мреже распореда омогућавају вам интеракцију са распоредом слично као и у претходној верзији решења Project Service Automation. Додатне промене распореда:

 • Gantt графикон - Gantt графикон више не постоји. Нова Gannt визуелизација враћа се у будућој исправци.
 • Заглавља колона - Заглавља колона можете сакрити у мрежи кликом на знак надоле поред назива колоне.
 • Колоне - Можете приказати скривене ступце кликом Додај колону.
 • Категорија трансакције - Проналажење категорије трансакције је додато у мрежу распореда и приказује се подразумевано.

Предлошци пројеката

Следеће промене су унете у функционалност предлошка пројекта.

Креирајте предложак пројекта

Можете да креирате предложак пројекта у верзији 3 слично као у претходним верзијама решења Project Service Automation. Предложак може да садржи само распоред, а распоред може да садржи доделе, али они нису обавезни. Ако распоред има доделе, они могу бити само за генеричке ресурсе. Можете генерисати потребе за генеричким ресурсима, али они се не могу резервисати помоћу стварних ресурса у предлошку. Не можете резервисати прави ресурс за тим у шаблону.

Креирање предлошка од постојећег предлошка

Када креирате нови предложак пројекта из постојећег предлошка у решењу Project Service Automation у верзији 3, догађа се следеће:

 • Распоред изворног пројекта копира се у предложак.
 • У тим се копирају генерички ресурси и све доделе генеричких ресурса. Потребе за генеричким ресурсима се не копирају.

Креирање предлошка од постојећег пројекта

Када креирате нови предложак пројекта од постојећег пројекта, догађа се следеће:

 • Распоред изворног пројекта копира се у предложак.
 • У тим се копирају генерички ресурси, а све доделе генеричких ресурса се чувају. Потребе за генеричким ресурсима се не копирају.
 • Именовани ресурси, додељени или недодељени, уклоњени су из тима и замењени генеричким ресурсима.
 • Ако постоје, информације о клијентима се уклањају.
 • Ако постоје, референце на понуде и уговоре се уклањају.

Креирање пројекта из предлошка

У решењу Project Service Automation у верзији 3, када креирате нови пројекат из предлошка, догађа се следеће:

 • Распоред, тим и доделе копирају се у нови пројекат.
 • Датум почетка представља датум копије или датум који је одабрао корисник.
 • За све генеричке чланове тима са потребама за ресурсе у предлошку, потребе се не копирају нити генеришу аутоматски. Морате да их генеришете.

Копирање пројекта

У решењу Project Service Automation у верзији 3, када копирате пројекат, догађа се следеће:

 • Процењени датум почетка копира се, али се може мењати.
 • Распоред и задаци пројекта се копирају.
 • Копирају се генерички ресурси и њихове доделе. Потребе за генеричким ресурсима се не копирају. Морате поново да их генеришете.
 • Не копирају се стварни ресурси и њихове доделе. Уместо тога, замењују их генерички ресурси.
 • Стварне вредности се не копирају у нови пројекат.

Померање заказаног пројекта

Када померите распоред постојећег пројекта напред, догађа се следеће:

 • Датуми задатака аутоматски се премештају да би одговарали периоду померања.
 • Додељени генерички ресурси остају додељени.
 • Ако су генерисани пре померања пројекта, потребе за генеричким ресурсима остају исте и аутоматски се не генеришу поново. Мораћете их поново генерисати тако да одражавају нове доделе због померања задатка.
 • Доделе за стварне ресурсе се мењају како би одговарали померању датума задатка. Резервације стварних ресурса се не мењају. Морате модификовати резервације користећи приказ усаглашености.
 • Тимски ресурси са резервацијама, али без додела се не мењају.
 • Стварне вредности се не премештају.

Процене

Процене су подељене на две картице, Додела ресурса и Процене. Картица Додела ресурса садржи процене напора и приказује доделе ресурса за задатке у приказу по фазама времена. Процене можете уређивати на основу онога што је генерисао систем за заказивање.

Картица са доделама ресурса приказује процене напора и доделе ресурса за задатке

Картица Процене приказује износе трошкова и продаје за доделе ресурса. Износи су само за читање. Цене трошкова и продаје сада се формирају из додела чланова тима у распореду. То значи да ако имате задатак без икакве доделе, задатак ће се приказати у оквиру недодељене групе. То такође значи да без улоге, која представља подразумевану димензију одређивања цена, неће бити процењених трошкова ни продаје ако имате клијента или уговор/понуду повезану са пројектом.

Картица Процене која приказује износе трошкова и продаје

Категорија је такође подржана за задатке у приказу распореда. Груписање по категоријама на приказу према фазама времена пружа боље искуство, посебно када у пројекту имате и процене трошкова. Процене трошкова се уносе помоћу мреже на засебној картици.

Процене трошкова могу да се уносе у мрежу на картици Процене трошкова.

Картица Процена трошкова која приказује мрежу процена трошкова

Управљање ресурсима

У апликацији Project Service Automation у верзији 3, са новим обједињеним клијентским интерфејсом и променама односа између резервација и додела, попуњавање пројекта генеричким или стварним ресурсима значајно се променило у односу на верзију 2 и 1. Међутим, концепти ресурса који могу да се резервишу, стварних и генеричких остају исти, као и чланови тима, потребе, доделе и резервације.

Коришћење бирача ресурса

Додељивање стварног ресурса који може да се додели

У решењу Project Service Automation у верзији 3, резервације и доделе задатака нису тесно испреплетане као у претходним верзијама решења Project Service Automation. Можете да користите мрежу тима за резервацију стварног члана тима, слично као на тржишту.

Користећи бирач ресурса у распореду, можете одабрати члана тима креираног у приказу тима, а затим му доделити задатке. Можете да наставите да му додељујете задатке, чак и мимо резервација. Користите картицу Усаглашеност да бисте усагласили чланова тима који се разликују према резервацијама и доделама.

Бирач ресурса ће показати чланове тима за пројекат. Такође можете користити бирач ресурса да бисте потражили и прегледали друге ресурсе који могу да се резервишу, а који нису део пројектног тима. Можете их доделити задатку и они ће постати део пројектног тима. Морате да их резервишете користећи картицу Распоред или Усаглашеност.

Додељивање генеричког ресурса који може да се резервише задатку и пројектном тиму и попуњавање стварним ресурсом помоћу табеле распореда

У апликацији Project Service Automation у верзији 3, функционалност за генерисање тима се не користи за генеричке ресурсе. Уместо тога, можете да креирате и директно доделите генерички ресурс из распореда тако што ћете уписати назив позиције генеричког ресурса у ћелију ресурса у оквиру распореда. Можете и да изаберете икону ресурса у ћелији, а затим унесете име генеричког ресурса који желите да креирате, помоћу бирача ресурса. Овако ћете отворити таблу за брзо креирање која вам омогућава да подесите улогу и организациону јединицу генеричког члана тима ресурса. Након што креирате ресурс, он се додељује задатку и можете наставити да додељујете тај генерички ресурс другим задацима у распореду.

Када ресурсу доделите све одговарајуће задатке, можете генерисати потребу за ресурсом и затим је испунити директном резервацијом користећи табелу распореда или прослеђивањем захтева за ресурс. Такође можете додати генеричке ресурсе директно у мрежу чланова тима.

Генерички ресурси се додају пројектном тиму без потреба за ресурсима и са датумима почетка/завршетка пројекта док се генерише потреба за ресурсима. Да бисте генерисали захтев, изаберите генерички ресурс и кликните на Генериши. Сада се приказује веза захтева, а потребни сати ће бити попуњени додељеним сатима. Можете да кликнете на везу да бисте отворили и ажурирали захтев.

Када је резервација довршена и у потпуности испуњена именованим ресурсом, генерички ресурс се замењује именованим ресурсом и додела у распореду се ажурира именованим ресурсом.

Предложени ресурси за потребе сада се чувају на картици уместо у засебном одељку.

Више именованих ресурса који попуњавају генерички ресурс

Када се захтев испуни са више ресурса, генерички ресурс остаје у тиму и додељен задатку. Именовани чланови тима који су резервисани нису додељени као део позиције. Менаџер пројекта може по потреби да додели посао стварним ресурсима. Приказ Усаглашеност пружа анализу резервација више ресурса за већи број додела задатака. Ово се не ради аутоматски јер у компликованијем сценарију, на пример када имате скуп задатака који сачињавају захтев, мора да се претпостави како менаџер пројекта намерава да додели ресурсе. Пошто систем не може да разуме намеру, претпоставке ће се вероватно разликовати од предвиђених, па ће доћи до нетачног или непредвидивог резултата. Предвидив исход је да генерички ресурс остаје додељен док менаџер пројекта намерно додељује ресурсе, уз помоћ приказа Усаглашеност.

Усаглашеност

Картица Усаглашеност приказује резервације и све доделе за сваког члана пројектног тима. Приказ приказује сате у ћелијама који могу представљати временске тачке, од месеци до дана. Овај приказ омогућава менаџерима пројеката да ускладе резервације и доделе чланова пројектног тима. Ово је корисно јер резервације и доделе задатака нису чврсто повезани, што омогућава већу флексибилност приликом планирања пројекта.

Картица Усаглашеност која приказује резервације и доделе за чланове пројектног тима

За сваки ресурс, приказ узима разлику између резервација члана тима и укупних додела задатака и приказује следеће две разлике које се могу јавити код резервација и додела у пројекту:

 • Недостатак резервација - Недостатак резервација настаје када ресурс има више додела него резервација. Будући да овај капацитет није резервисан, менаџер пројекта то може исправити тако што проширује резервације ресурса како би покрио дефицит.
 • Прекомерне резервације - Прекомерна резервација настаје када је ресурс резервисан за пројекат, али није додељен задацима. Ово може бити прихватљива појава, на пример ако је ресурс резервисан пре доделе задатка. Међутим, у другим случајевима, можда се не планира додељивање ресурса, а менаџер пројекта треба размотрити отказивање резервације ресурса како би омогућио коришћење капацитета за други пројекат.

Када имате доделе задатака за ресурс без резервисања (недостатак резервације), можете да одаберете збирни недостатак резервације и кликнете на Продужи резервацију. Одавде можете видети резервацију која је потребна да бисте решили проблеме са недостатком ресурса и њиховом доступношћу.

Време и трошак

Овај одељак пружа информације о променама времена, трошкова и одобрења у верзији 3 апликације Project Service Automation. Као део решења Dynamics 365 Project Service Automation, функција Ставка времена је освежена да би искористила оквир обједињеног интерфејса. То омогућава испоруку конзистентног, јединственог корисничког интерфејса који следи прилагодљив дизајн за оптимални преглед на било којој величини екрана или уређају.

Одредишна страница

Искуство непрошириве прилагођене ставке времена застарело је у верзији 3. Уместо тога, сада постоји прошириво и доступно искуство уклопљене мреже. Функционалности за ставку времена можете приступити помоћу мапе сајта са леве стране. Због ове промене више нећете моћи одједном да уносите време за једну седмицу. Уместо тога, мораћете да креирате ставку времена за сваки дан у мрежи. Након креирања неколико ставки, корисници могу групно да креирају ставке времена помоћу функције за копирање која је објашњена касније у овој теми.

Одредишна страница ставке времена

Креирање нових ставки времена

Кликните на Нова на траци да бисте отворили страницу за брзо креирање ставке времена где уносите трајање у минутима, сатима или данима. Да бисте то учинили, само почните да куцате с, м или д, заједно са количином.

Брзо креирање ставке времена

Поља за проналажење подржавају системски прикази. На пример, након што унесете информације о пројекту, поље Пројектни задатак се подразумевано подешава на приказ Моји отворени пројектни задаци. Да бисте креирали ставке времена за задатке који нису додељени кориснику, кликните на Промена поглед на претраживању и изаберите Сви задаци активног пројекта. Након што је креирана ставка времена и приказана у мрежи, можете да уредите било које вредности ставке директно на мрежи.

Групно креирање/копирање

Након креирања неколико ставки времена, можете користити функционалност копирања да бисте групно креирали додатне ставке времена. Кликните на Копирај да бисте отворили дијалог Копирање. У делу Из периода: датум почетка подесите опсег датума из којег се морају копирати временски периоди. У делу У период: датум почетка одредите датум за који ставке времена морају бити креиране. Кликните на Копирај да копирате ставке времена у одговарајући дан у недељи наведен у ставци У период. На пример, ставка времена за понедељак из прошле недеље биће копирана у понедељак оне седмице која је наведена у ставци У период.

Групно копирање ставки времена

Увоз података

Доделе и размена следе исти образац корисничког интерфејса који кориснику омогућава да наведе опсег датума од тренутка када је потребно увести резервације. Тада морате изричито изабрати резервације које треба копирати у ставке времена Радна верзија. У верзији 3 више не можете видети образац ставке времена Предложено на мрежи и у календару.

Промена контроле календара

У верзији 3 смо уклонили контролу прилагођеног календара и сада користимо UC календар за приказивање ставки времена у недељи. Помоћу овог календара можете да видите дан, недељу и месец.

Напомена

Ограничење календара је да ова контрола не подржава радње за појединачне ставке календара. На пример, нећете моћи да одаберете једну или више ставки календара, као ни да их проследите или избришете. Кликом на ставку календара отвориће се страница Ентитет ставке времена за додатне радње.

Проширивост

Евидентирање података из прилагођених поља само у ентитетима ставки времена и трошкова - Ставка времена користи мрежу која се може уређивати, мрежу само за читање и контроле календара из платформе. Све ове контроле су уграђене и зато подржавају прилагођавања. У решењу Project Service Automation у верзији 3, можете додати додатна прилагођена поља, подесити поља за претраживање и направити њихове резервне копије помоћу прилагођених приказа. Такође можете подесити прилагођену пословну логику на основу изабраних вредности у прилагођеним пољима.

Евидентирајте податке из прилагођених поља у ентитету времена и трошка и проследите их кроз ентитете који подржавају ток прослеђивања и одобравања - Типична обрада ставки времена приказана је на следећем дијаграму.

Обрада тока ставке времена

Ако пословне потребе предвиђају да ентитети времена и трошкова морају да евидентирају прилагођене димензије одређивања цена и прослеђују вредности које подешава време за ресурс и улазни ресурс у прилагођеној димензији одређивања цена кроз све ентитете на претходном графикону, погледајте чланак Подешавање прилагођених поља као димензија одређивања цена

Да бисте подржали пословне потребе у којима ентитети времена и трошкова морају да евидентирају прилагођене димензије које се не користе за одређивање цена и прослеђују вредности, можете користити подешавање димензија за одређивање цена и изразити прилагођене димензије као димензије за одређивање цена без трошкова или стопе наплате. Други сценарио би био додавање прилагођеног поља сваком ентитету, користећи исто име поља у свим ентитетима. Прилагођене додатне компоненте могу се креирати за повезивање записа у ентитетима који учествују у току прослеђивања/одобрења користећи ентитете порекла трансакције и повезивања трансакција.

Делегиране ставке времена и трошкова

Платформа Common Data Service не подржава да један корисник лажно представља другог, што значи да у верзији 3 решења Project Service Automation не постоји подршка за делегирану ставку времена и трошкова. Међутим, партнери и клијенти су искористили заобилазно решење како би омогућили подршку за искуство делегираних ставки времена у верзији 3. Ово је само заобилазно решење, а не целовито решење, тако да је важно разумети ограничења и користити овај приступ само ако су ограничења прихватљива.

Важно

Ове информације треба сматрати само препорученим смерницама за прилагођену имплементацију од стране партнера/клијента. Тим производа неће нудити формалну подршку за ову функционалност кроз наше канале подршке.

Детаљи прилагођавања

Прилагођавање вам омогућава да додате Ресурс који може да се резервише како бисте креирали и уређивали искустава, што ће омогућити кориснику да делује као делегат мењајући поље Резервација ресурса на другог корисника за кога је потребно евидентирати ставке времена и трошкова. Следећи кораци покривају делегирање ставки времена и трошкова. Исте информације се односе и на делегирање ставке трошка.

 1. Осигурајте да делегирани корисник има глобални сигурносни приступ пројектима и пројектним задацима.

 2. Пошто поље Ресурс који може да се резервише, у оквиру ентитета Ставка времена није приказано на страници Брзо креирање, морате да га додате.

  – или –

  Креирајте прилагођени приказ који садржи колону Ресурс који може да се резервише да бисте видели само ставке времена које су креиране за ресурс. Објавите прилагођавања у дизајнеру модула апликације да би се овај приказ појавио у оквиру ставке Бирач приказа на страници Ставке времена. Постоје две додатне компоненте које управљају подешавањем менаџера за ставке времена које се не односе на пројекат:

  • PreValidateTimeEntryCreate
  • PreValidateTimeEntryUpdate
 3. Креирајте нову додатну компоненту да бисте заменили поље Менаџер менаџером корисника додељеног у пољу Ресурс који може да се резервише. Користите исту фазу извршења као и засебна додатна компонента (прелиминарна валидација) и користите Редослед извршавања који је на вишем нивоу од засебне додатне компоненте (већи од 1). Ово ће осигурати да се прилагођена додатна компонента извршава након засебних додатних компоненти.

Искуство крајњег корисника

 1. Када креирате ставку времена на страници за брзо креирање, унесите детаље пројекта и пројектног задатка, а затим одаберите корисника у пољу Ресурс који може да се резервише за кога треба да се евидентирају ставке времена.
 2. Подразумевана вредност овог поља је пријављени корисник. Међутим, с обзиром да је корисник заменио ово поље, сада се ставка времена креира за одабрани Ресурс који може да се резервише.
 3. Када проследите ставке времена које сте креирали за ове записе, ставке ће се ставити у ред за даваоца одобрења у пројекту онако како се очекује.
 4. Када опозовете ставке времена креиране за другог корисника, ставке времена ће се вратити у статус Радна верзија, а поље Ресурс који може да се резервише ће бити подешено на другог корисника.
 5. Опционално, можете прећи на прилагођени приказ да бисте филтрирали ставке времена креиране за другог корисника.

Ограничења

Функционалност Копирај и Увези функционишу само у контексту корисника који је пријављен. То значи да није могуће копирати или увозити ставке времена креиране за корисника који је пријављен као ресурс који може да се резервише.

Ставке времена које нису за пројекат биће усмерене на одобрење менаџеру ресурса који може да се резервише само ако је корак 4 у горенаведеном одељку Детаљи прилагођавања обављен. У супротном, ставке времена које се не односе на пројекат и које су за другог корисника биће погрешно усмерене менаџеру пријављеног корисника.

Остале промене

Функционалност Резервације и задаци је уклоњена.

Вишедимензионалне цене

Да би се максимално искористила флексибилност и задовољили различите пословне потребе, верзија 3 апликације Project Service Automation подржава посебну примену скупова димензија за одређивање цена на стопе трошкова и наплате. Вредности димензија могу се подесити као подразумеване вредности и затим се проследити кроз процес успостављања трошкова и одређивања цена, од профилисања ресурса преко ставке времена до стварних вредности. Конфигурација и модификација или проширење који су специфични за клијента користе стандардну инфраструктуру прилагодљивости.

Project Service Automation се испоручује са подразумеваним скупом димензија за одређивање цена, улога и јединица ресурса и омогућава подешавање цена и трошкова за сваку комбинацију улога и организационих јединица.

За Project Service Automation клијенте који желе да наставе да користе ова унапред дефинисана поља као димензије за одређивање цена у верзији 3, неће бити никаквих приметних промена. Можете да наставите да користите Project Service Automation као и обично. Ако пак требате да одредите цене или трошкове ресурса користећи друге додатне атрибуте, верзија 3 вам омогућава да додајете сопствене димензије за одређивање цена у решењу Project Service Automation. Проширење прилагођених димензија за одређивање цена је компликовано искуство конфигурације.

Понуде и уговори

У верзији 3 решења Project Service Automation аспекти подешавања понуда и уговора су се променили, као и управљање њима. Следећи одељци пружају детаљније информације.

Подешавање опција наплативости

У верзијама 1 и 2, подешавање наплативости за улоге и категорије за посебне понуде и уговоре је обављано помоћу приказа Наплативост који се налази у горњој навигацији ставке понуде или предмета уговора. Овде сте такође могли да подесите цене за те улоге и категорије трошкова.

Од верзије 3, подешавање опција наплативости према улози и категорији трошкова се обавља на нивоу понуде или предмета уговора. Подешавање цена је одвојено од подешавања наплативости. Моћи ћете да пронађете картице Наплативе улоге и Наплативе категорије на страницама Ставка понуде и Предмет уговора без употребе горње навигације.

Наплативе улоге

Подешавање картица Наплативе улоге и Наплативе категорије такође користи унапред дефинисану контролу мреже коју је могуће уређивати. За сваку улогу и категорију, подржане опције начина наплате током фазе давања понуде и уговарања остају непромењене у односу на претходне верзије као Наплативо и Ненаплативо. Бесплатно није подржани тип током фазе давања понуде и уговарања. Бесплатно је подржано само током одобрења времена или трошкова.

Креирање и уређивање прилагођених цена за Project Service Automation понуду и уговор о пројекту

У верзијама 1 и 2 сте прилагођени ценовник за одређене понуде и уговоре користили помоћу ставке Измена цена у приказу Наплативост. Приказ Наплативост се налазио у горњој навигацији ставке понуде или предмета уговора. Овде сте такође могли да подесите опције наплативости за улоге и категорије трошкова.

Од верзије 3, креирање и коришћење прилагођеног ценовника за Project Service Automation понуду и Project Service Automation уговор о пројекту је одвојено од подешавања наплативости. Project Service Automation понуда и Project Service Automation уговори за пројекат имају нову картицу под називом Ценовници пројекта. Ова картица приказује везани приказ свих ценовника пројекта који су приложени уз Project Service Automation понуду или уговору о пројекту. Да бисте креирали прилагођени ценовник из постојећег ценовника који је већ повезан с пројектном понудом или уговором, кликните на Креирање прилагођених цена. На тај начин ћете направити копију свих повезаних ценовника и приложити их уз понуду или уговор. Сада можете отворити ценовник и уредити цену улоге или категорије трошка тако да се те промене цена примењују само на ову понуду или уговор.

Следећи графикон је пре креирања прилагођених ценовника.

Пре прилагођених ценовника

Следећи графикон се приказује након креирања прилагођених ценовника.

После прилагођених ценовника

Напомена

Може доћи до кратког кашњења од клика на Креирање прилагођених цена до креирања прилагођеног ценовника. Препоручујемо да освежите мрежу уместо да кликнете више пута. Прилагођени ценовник је креиран ако је називу повезаног ценовника додат назив понуде или уговора о пројекту.