Валута

Односи се на: Project Operations за сценарије засноване на ресурсима/без залиха, једноставна примена – од погодбе до профактуре

Валуте одређују цене за производе у каталогу производа и трошкове трансакција, као што су улазне поруџбине. Ако се ваши клијенти налазе у различитим географским областима, додајте њихове валуте да бисте управљали трансакцијама. Додајте валуте које највише одговарају тренутним и будућим пословним потребама.

Напомена

Ако је ваше окружење Common Data Service окружење, налазите се у Power Platform центру администрације и изабрали сте страницу Валуте (Окружења > [изаберите окружење] > Подешавања > Посао > Валуте), страница ће бити празна. То је зато што подешавање валуте није подржано у Common Data Service окружењима.

Додавање валуте

Пре него што започнете овај поступак, проверите да ли ваша безбедносна улога укључује дозволе администратора система.

 1. Изаберите окружење у Power Platform центру администрације.

 2. Изаберите Подешавања > Посао.

 3. Изаберите Валуте.

 4. Изаберите Ново.

 5. Попуните информације по потреби.

  Поље Опис
  Тип валуте - Системски – Изаберите ову опцију ако желите да користите валуте доступне у апликацијама заснованим на моделу у систему Dynamics 365. Да бисте потражили валуту, изаберите Потражи. Када изаберете шифру валуте, Назив валуте и Симбол валуте се аутоматски додају изабраној валути.
  - Прилагођено – Изаберите ову опцију ако желите да додате валуту која није доступна у апликацијама заснованим на моделу у систему Dynamics 365. У овом случају морате ручно да унесете вредности за Шифру валуте, Прецизност валуте, Назив валуте, Симбол валуте и Конверзију валуте.
  Шифра валуте Кратак облик валуте. На пример USD за САД долар.
  Прецизност валуте Унесите број децимала које желите да користите за валуту. Можете да додате вредност између 0 и 4. Напомена: Ако сте подесили вредност прецизности у дијалогу Подешавања система, та вредност ће се приказивати овде.
  Име валуте Ако сте изабрали шифру валуте са листе доступних валута у апликацијама заснованим на моделу у систему Dynamics 365, назив валуте за изабрану шифру је приказан овде. Ако сте изабрали Прилагођени за тип валуте, несите назив валуте.
  Симбол валуте Ако сте изабрали шифру валуте са листе доступних валута у систему , симбол за изабрану валуту је приказан овде. Ако сте изабрали Прилагођени за тип валуте, унесите симбол за нову валуту.
  Конвертовање валуте Унесите вредност изабране валуте у односу једног САД долара. Ово је износ на који се изабрана валута конвертује у основну валуту. Важно: Уверите се да сте ажурирали ову вредност колико често је потребно да бисте избегли било која непрецизна израчунавања у трансакцијама.
 6. Када завршите, на командној траци изаберите ставку Сачувај или Сачувај и затвори.

  Савет

  Да бисте уредили валуту, валуте, изаберите валуту, а затим унесите или изаберите нове вредности.

Брисање валуте

 1. Изаберите окружење у Power Platform центру администрације.
 2. Изаберите Подешавања > Посао.
 3. Изаберите Валуте.
 4. Са приказане листе валута, изаберите валуту коју треба избрисати.
 5. Изаберите Избриши.
 6. Потврдите брисање.

Важно

Не можете да избришете валуте које користе други записи. Можете само да их деактивирате. Деактивирањем записа о валути не уклањају се информације о валути ускладиштене у постојеће записе, као што су могућности за пословање или поруџбине. Међутим, нећете моћи да изаберете деактивирану валуту за нове трансакције.