High Performance Computing

Som produktbolag så finns det ofta behov av att kunna göra avancerade beräkningar men som på en vanlig PC eller en separat server tar väldigt lång tid att utföra.

Lösningen på detta är naturligtvis att exekvera samma kod på fler maskiner och med parallellism skapa en snabbare exekvering.

Från Microsoft så tar vi till osss det tänket allt mer och först ut för ca ett år sedan var Excel Services som en del av SharePoint Server 2007. Möjligheten att kunna göra beräkningar i Excel på serversidan parallellt är något som många inom bank-/finansbranschen använder sig av.

Vill man ha möjligheten att köra parallella jobb men inte vara bunden till Excel så har vi en produkt som heter Windows HPC Server 2008 som kan vara värt att titta lite extra på.

En bra start är att titta på de 4 Channel9-videos som finns här:

https://channel9.msdn.com/shows/The_HPC_Show

Nästa steg är att följa denna blogg:

http://blogs.msdn.com/philpenn

Och slutligen kolla följande webbsida som har en hel del matnyttig information:

http://www.windowshpc.net

Nu säger många att detta inte är något för mig/oss men jag skulle vilja hävda det motsatta. Tänk bara på de vanliga skrivbordsdatorerna vi kör idag som har flera "Core:s". Att lokalt jobba med parallellism är första steget, andra steget är att distribuera det...