SharePoint 2007 & Vista Sidebar Gadgets

Återigen på "Innovation Day: SharePoint 2007" så visade jag hur man kan nyttja information som finns i SharePoint 2007 och exponera den utanför själva portalen i exempelvis en Windows Vista Sidebar Gadget.

Grunden är en KPI-lista som finns som en del i SharePoint Server 2007. Dessa KPI:er eller nyckeltal kan antingen baseras på information från andra listor (hur många supportärenden är ej påbörjade eller hur många låneansökningar är påbörjade men inte slutförda) eller så är det rena nyckeltal där man defacto uppdaterar värdena manuellt.

Finessen med dessa KPI:er är att man sätter brytgränser för när värdet är bra, halvbra eller dåligt och kan då visualisera detta med exempevis ett stoppljus färger, se bild från SharePoint nedan.

Kruxet med portaler och listor är att det gäller att komma ihåg att gå in i verktygen för att se status på alla dessa nyckeltal.

Med Windows Vista så får vi en möjlighet att istället exponera ut denna typ av information till Skrivbordet hos en användare med hjälp av en Sidebar Gadget. I takt med att användarna får bredbildsskärmar så kan man också låta sin Sidebar vara fastlåst och alltid visas. Därmed har man en informationspanel som alltid är synlig och som kan användas till att visa det som är väsentligt, inte bara CPU-mätare och klockor... :-)

Med SharePoint 2007 så får vi den fantastiska funktionaliteten i form av att alla listor exponeras som RSS-feeds. Detta gör det möjligt att enkelt hämta informationen och använda den, exempelvis i en SideBar Gadget.

Kruxet med Gadgets är att de inte kan vara bredare än 130 pixels vilket begränsar informationsutbudet. Men å andra sidan har vi tillgång till "Fly-outs" som kan visa den information som fattas, exempelvis de faktiska värdena på ett nyckeltal med brytnivåer osv.

I min demonstration lade jag även in en förstärkning av statusen på nyckeltalet med en bild.

För att lära dig mer om Vista Sidebar Gadgets kan du läsa min samling med postningar kring detta ämne. Vill du bara testa Gadget:en så laddar du ner zip-filen nedan, packar upp den och dubbelklickar på "WSSKPI.gadget" för att installera den. Peka sedan ut en RSS-feed av KPI-lista i SharePoint genom att konfigurera Gadget:en och klistra in feed:ens URL.

WSSKPI.Gadget.zip