Ideér: om job markedet

Jeg blev idag kontaktet af en rigtig dygtig udvikler som fortalte mig, at de i deres virksomhed nu var nødt til at finde sig Java udviklere til deres .NET udviklingsteam. Jeg tænkte lidt over det, og undrede mig først over hvorfor i alverden de gjorde sig sådan en tanke, men belv straks efter ramt af en anden tanke: Der er ingen ledige udviklere - jeg kender dem ihvertfald ikke!

Virksomheden hungre efter IT eksperter, især er det udviklere der er behov for. Ok, så der er ikke mand nok i Danmark, men det er kun en del af problemet. Jeg synes at de tilbud til jobsøgende er meget ringe. De ligner allesammen hinanden og byder ikke på så meget nyt.

Når jeg f.eks kigger på de store danske job sites såsom JobIndex.dk, It-jobbank.dk, Manpower.dk så er tallene for jobs meget høje. Alene på jobindex er der over 1000 ledige jobs som udvikler - det er da helt vildt!

Da jeg for nylig var på New Zealand blev jeg introduceret til noget der minder om en perfekt løsning på selve problemet med at finde medarbejdere. De brugte agenter. En agent kan i et størrer perspektiv være et beureau som har flere interviewere (agenter). En agent kan ligeledes have mange kandidater som hverisær kan matche et eller flere ledige jobs. Det er de absolut færreste virksomheder i Danmark der benytter agenter til at finde sine nye medarbejdere.

En agent skal for det første sørge for at finde et korrekt match til en kunde. Lad os sige at Knud Kodebiks skal have ansat en VB.NET (nej, ikke C#) udvikler med specialle i WPF. Knud tager nu kontakt til Arnes agent virksomhed og sætter virksomheden ind i den ledige stilling. Så laver agent virksomheden benarbejdet (opslag på nettet, får CV'er ind, interviewer). Knud skal ikke bekymre sig om at finde en ny medarbejder, for det kan koste mange resourcer (tid er penge som du ved), og han ved at agenterne skal søge efter de mennesker med WPF erfaring. Agenterne tester også viden af kandidaten, ved evt. kode test, personligheds test, referencer osv. Det kan tage flere dage for en kandidat at blive testet igennem, men det sikre at agenten ikke vælger ringere stillet kandidater til et job, og sikre at både agenten og kandidaten ikke får mere end 3 måneders arbejde eller skal igennem hele møllen igen.

Når kandidaten er valgt og kommer ud til Knuds kodebiks så ved Knud at kandidaten kan WPF, at han er testet igennem, at han har den personlighed de søger osv. Det letter processen.

Nu er det agentens rolle at servicere kandidaten og sørge for at også han er tilfreds med sit nye arbejde. Hvis ikke kandidaten er tilfreds skal agenten selvfølgelig hjælpe ham på vej, opmuntre ham og sørge for at han bliver glad - også selv det betyder en anden stilling.

Det der med at sende et CV til et website er fortid. Der skal laves en fornyelse af processen og serviceres meget meget mere i forhold til både virksomhed og kandidat. Det er skuffende at være vidne til, at job markedet befinder sig i en stillestående tilstand og at nogen ikke har gjort noget ved det endnu....se det er en niche ting og dem plejer de dygtige at tjene penge på!

Måske et community site som rent faktisk involvere de jobsøgende med de virksomheder der søger. Jeg synes det for firkantet - lav det om!