Digitalt undervisningsmiljø sikrer MIE’s klasse undervisningspris

josefine5x

Da undervisningsmiljøprisen i dag blev uddelt, var det ikke til hvilken som helst klasse. Prisen gik nemlig til Josefine Jack Eibys klasse 5.x på Øster Farimagsgades Skole. Udover at være lærer er hun også en af vores Microsoft Innovative Educators - vi er rigtig stolte over hendes klasses pris!

Undervisningsmiljøprisen gives til en klasse, årgang, lærergruppe, skole eller uddannelsessted, der har gjort en særlig indsats for elevernes eller de studerendes undervisningsmiljø, og det kan både vedrøre det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø.

For 5.x er det nok nærmere kombinationen af det digitale og fysiske undervisningsmiljø, der har sikret dem sejren, fortæller Josefine Jack Eiby.

”Eleverne har helt selv lavet ansøgningen i Sway, og det var dommerne helt vilde med. Så elevledelsesdelen og hvad man kan gøre i et klasselokale, var dommerne rigtig glade for,” fortæller hun og tilføjer, at eleverne har haft en styregruppe, som skulle sikre, at Sway’en blev færdig, men alle elever har haft redigeringslinket og tilføjet det, de ville have med.

Se elevernes Sway her.

Det specielle ved det fysiske undervisningsmiljø ses ved, at lokalet udover at indeholde stole og borde også byder på både sækkestole og gulvtæppe. Når eleverne skal arbejde, bestemmer de selv, om de vil sidde ved bordet, slænge sig i sækkestolen eller ligge på gulvtæppet.

”Vi har opdaget, at der typisk er mange borde og stole ledige, med mindre de skal skrive i hæfter eller andet, hvor det er rart med bordet,” fortæller Josefine Jack Eiby.

Kollaboration, karma og 21st

Men hæfteskrivning er efterhånden en sjældenhed i 5.x, da OneNote har overtaget hæftes plads i undervisningen. Hver time starter med, at eleverne ser undervisningsplanen i OneNote og løser opgaverne samme sted. På den måde kan de se hinandens opgaver.

”I forhold til samarbejde gør IT en kæmpe forskel. Tidligere, når man skrev i hæfter, var det kun en selv, der så det. Alle arbejdspladser er jo et fællesskab, hvor man deler så meget som muligt, og man kan ikke forestille sig at lave noget alene. Det vil jeg gerne forberede eleverne på. Det med at skrive alene i et hæfte er ret konstrueret. Det bruger man jo aldrig – måske til egne noter. Men produkter bliver ikke lavet på den måde,” forklarer Josefine Jack Eiby.

For hende er det vigtigt, at eleverne allerede nu bliver fortrolige med fremtidens kompetencer. Blandt andet lærer hun eleverne, at de gerne må bruge noget af det, de andre elever har lavet.

Jeg lærer dem at blive inspireret af det, andre har lavet. Det er meget unormalt, at man ikke læser, hvad andre laver,” forklarer hun.

Det er også fremtidens kompetencer, som eleverne kendetegner 5.x med. Udover ord som samarbejde og fællesskab har de også KARMA, som undervisningen bygger på. K står for kollaboration, A for ansvar, R for refleksion, M for mål, og det sidste A står for aktivitet. Til sammen opsummerer bogstaverne, hvorfor 5.x har et godt undervisningsmiljø.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan undervisningen foregår i 5.x, kan du se en masse videoer i elevernes Sway her. Du kan også læse mere om undervisningsmiljøprisen her.

Har du lyst til høre mere fra Josefine, så følg hende i uge 17, hvor hun overtager Microsofts Instragramprofil. Se med her.

 

I videoen kan du se, hvordan en undervisningstime kan se ud i 5.x, hvor eleverne arbejder selvstændigt, og Josefine Jack Eiby sætter læringsmål med elever individuelt.