Imagine Cup 2013 – локални финали (част 2)

image

Категория Иновации беше най-атрактивна за участниците в Imagine Cup 2013 от България, като на финалите в нея се представиха 8 проекта. С какво ни впечатлиха екипите, можете да прочетете тук:

Continuum

image_thumb[14]

Екип: Стоян Узунов, Радостин Георгиев, Делян Иванов и Иван Тотев

Бургаски свободен университет

Екипът на Continuum откри деня още в 8:15 сутринта и вдигна високо летвата за останалите отбори с умния си организатор. Приложението за Windows Phone, което те разработиха напомня на своите потребители какво трябва да свършат не само според времето, но и според мястото на което се намират! Изключително полезна идея, особено за по-разсеяните сред нас, които често забравят.

Metsa image_thumb[7] Екип: Атанас Добрев, Виктор Митев, Станислав Атанасов, Цанка Енчева

Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Случвало ли ви се е да говорите с приятели и да установите, че сте били на едно и също място по едно и също време, а да не сте се срещнали? Или пък да срещнете някой познат случайно и да се разберете “да се чуете и да излезте”, а след това да забравите? Metsa предлагат решение на тези проблеми със своето мобилно приложение, което ни помага да открием приятели, които са близо до нас и да организираме среща за няколко секунди. Ако пък срещнем нови хора, с които искаме да поддържаме връзка, можем много лесно да ги добавим в мрежата си от контакти само с едно докосване на телефоните, благодарение на интеграцията с NFC.

PX Team image_thumb[16] Екип: Антония Ташева, Боян Петров, Виктор Нонов, Николай Петров Технически университет - София

Само за няколко месеца от началото на Imagine Cup в България до финалите, PX Team успяха да разработят домашен робот. Той може да ви помага в домакинската работа, да ви позволява да следите какво става вкъщи докато ви няма, да забавлява децата, когато вие сте заети и да се превърне в перфектния домашен любимец.

Kung Fu Coders image_thumb[35] Екип: Антон Петров, Васил Василев, Камен Кънчев Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев”, Свищов

Kung Fu Coders са си поставили за цел да променят коренно начинът, по който управляваме машините. Постигат това в своя проект VIKI, който интерпретира виртуален интелект с помощта на кинетичен интерфейс. Освен да командваме компютъра си с помощта на движения на тялото, VIKI ще ни предостави и превод на жестономичен език, анализ на изображения и разпознаване на движенията на очите.

Creating Genres image_thumb[22] Екип: Никола Димитров (Софийски университет “Св. Климент Охридски”); Трайко Динев (Национална природо-математическа гимназия) Ментор: Явор Никифоров

Creating Genres работят върху уеб платформа, чрез която всеки любител може да създаде своя собствена игра, без значени дали има задълбочени знания по програмиране или не. Приложението предлага различни модули, които могат да бъдат адаптирани и комбинирани, за да се получат на практика неограничен брой видове игри. А след като някоя игра бъде създадена, връзка към нея се публикува в специална секция на портала, така че да бъде лесно откриваема от потенциалните играчи да набере повече популярност.

Spotters image_thumb[24] Екип: Атанас Пенчев, Румен Стоянов Ментор: Ирина Иванова

Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”

Проектът на Spotters е мобилно приложение, което ни позволява по-лесно да се свържем с хора със сходни на нашите интереси, като създават ново поколение чат услуга. В зависимост от това къде се намираме, можем да се присъединим към различни “стаи” за разговори. Например, ако посещаваме определено събитие можем да коментираме това, което се случва с останалите посетители чрез такава стая.

Pitch Black image_thumb[31] Екип: Васил Петров, Добри Антонов, Златин Златев, Пламен Радински Ментор: Вероника Милчева Американски университет в България

Pitch Black целят преобразяването на мрежата на уличното осветление, като вградят специални сензори отчитащи движение. Ако по улицата не се движат пешеходци или автомобили, светлината ще е приглушена, а когато се появи някой тя ще се усилва. Решението може да бъде вградено със сравнително малка първоначална инвестиция, а спестената електроенергия може да достигне няколко хиляди лева на улица на година. Екипът вече има готовност да реализира пилотен проект, за да покаже ползите от решението си на практика.

Imagine World image_thumb[37] image_thumb[39] Екип: Азим Фета, Али Фета, Джейн Матева, Паулина Кирова

Ментор: Ели Йотова

Технически университет – София, филиал Пловдив

Imagine World (www.imagineworld.net)искат да скъсят разстоянието между компаниите, които предлагат работа и хората, които я търсят. Платформата, която създадоха предлага възможности на двете групи да се свържат, да оценят потенциала си и ако преценят че са подходящи един за друг да започнат да работят заедно.