Imagine Cup 2013 – локални финали (част 4)

Ден преди началото на световните финали в Imagine Cup 2013 публикуваме и кратък преглед на екипите, които представиха проектите си в категория Citizenship. Пожелаваме успех на Vertigo, които са изправени пред нелеката задача да представят България на световно ниво и да дадат пример за стрхотните проекти, които видяхме на локалните финали през тази година!

Winnie the Poohers

image

 

Екип: Николай Стоицев, Николай Хубанов, Станислав Гатев

Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Winnie the Poohers си поставят за цел да направят програмирането интересно, лесно и приятно за всички, като предизвикат интереса на децата към тази вълнуваща област. С помощта на естествения потребителски интерфей и Kinect те разработиха проект, който превръща писането на компютърни програми в страхотно забавление и дава възможност и на най-малките да изразят креативността си под формата на код.

Vertigo

  image

Екип: Дамян Петев, Мартин Стоев (Технически университет - София), Деян Камбуров, Николай Архангелов (Софийски университет “Св. Климент Охридски”)     

Ментор: Михаил Трифонов

Могат ли мобилните телефони да ни бъдат полезни докато шофираме, вместо само да ни пречат? С уверено “ДА” отговарят момчетата от Vertigo, които разработиха специално приложение за Windows Phone, за да го докажат. За да го използвате трябва само да свържете един малък, стандартен OBD компонент към порт в колата си и да започнете да карате. Мобилното приложение чете данните, които вашият автомобил предоставя и ви дава съвети как да подобрите техниките си на каране, за да пестите гориво. Резултатите са доста спестени пари за вас и между 10% и 30% по-малко вредни емисии излъчени от вас в атмосферата.

The Jack

image           Екип: Иван Георгиев, Иван Тодоров, Дико Диков, Стефан Аврамов

        Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Според The Jack, екип с редица постижения в състезанията по програмиране, най-важното нещо за доброто представяне в подобни формати е упражнението. Но докато за състезателното програмиране съществуват голям брой лесно достъпни портали за упражнения, при останалите науки това не е така. Именно затова екипът решава да създаде универсална платформа за състезания, която да помага на младите таланти да тренират уменията си без дори да излизат от къщи.

The Innovators

imageimage           Екип: Божидар Бахов (Университет за национално и световно стопанство), Евгени Дюлгеров, Пламен Христов (Технически университет - София)         Ментор: Иван Станков      
Кога за последно се замислихте дали сградите, които посещавате са достъпни за хора с намалена подвижност? Ако го правите често сигурно сте забелязали, че достъпът до много от местата където ходим могат да бъдат истинско предизвикателство за някои от нас. The Innovators виждат възможност да помогнат на хората с двигателни проблеми, като ги сближи и направи общуването им по-лесно. За всичко това използват силата на социалните мрежи, а резултатите са впечатляващи.