Последният етап в Imagine Cup – финалните презентации

Днес отборите, които достигнаха до последния кръг на състезанието Imagine Cup направиха последните си презентации за събитието. На базата на оценките на VIP журито, съставено от професионалисти, които дойдоха специално, за да оценят отборите-финалисто, ще бъдат определени и победителите в отделните категории. Отборите презентираха пред пълни зали, където всички тръпнеха в очакване да рзберат кои са най-добрите проекти. Състезателите в трите отделни категории (вградени системи, софтуерен дизайн и разработка на игри) се представяха в 3 различни зали, като публиката имаше възможност да посети почти всички презентации, благодарение на разместения във времето график.

Финалистите в категория софтуерен дизайн (на чиито презентации присъствах лично) направиха изключително силни представяния. Накратко, проектите на отборите бяха такива:

- САЩ

Момчетата от отбор Note Taker са разработили система, която помага на учениците с увредено зрение да поддържат същото ниво на участие в учебните занятие, както съучениците си, които нямат сходни проблеми. Те постигат това с помощта на приложение за таблети, което разделя екрана на устройството на две и в едната половина показва образа от камера, позиционирана директно срещу дъската на която пише учителя, а в другата – приложението One Note. По този начин те позволяват на децата да следят това, което учителят показва на дъската и да водят записки, без да им се налага постоянно да местят погледа си от едно място на друго. Това се оказва изключително полезно при ученици с увредено зрение, чиито очи се приспособяват към промяната по-трудно и съответно възпрепятстват бързото и адекватно възприемане на материала и воденето на записки.

Макар на пръв поглед идеята да изглежда изключително проста, тя адресира един проблем, с който всички ние сме наясно по доста нетрадиционен начин и помага за неговото разрешаване. Моето лично мнение е, че такъв начин на работа би имал приложение за всеки ученик и определено би допринесъл за по-доброто усвояване на учебния материал.

- Румъния

Северните ни съседи (SIMPLEX) са проявили изключителна далновидност и са се възползвали от една от най-модерните ни технологии по прекрасен начин. В своя проект те използват Kinect, за да напътстват пациенти, лекуващи различни травми при правенето на рехабилитационни упражнения. Специфичните движения се въвеждат от лекар, който ясно дефинира как е правилно да се извършват те. След това приложението следи за правилното изпълнение и напътства пациента при процеса на неговото възстановяване.

Проекта им цели да помогне на пациентите да се възстановят по-бързо и да улесни процеса на лекуване, намалявайки броя необходими посещения при рехабилитатор. По този начин те са в състояние да извършват редовни упражнения, което е изключително полезно например в ситуации, когато ежедневното или ежеседмичното посещение на рехабилитационен център не е възможно.

- Нова Зеландия

Решението на отбор OneBuzz целеше да улесни процеса на диагностицирането на малария и съответното лечение, както и ограничаване, а в последствие дори елиминирането на разпространението на болестта. За да постигнат това студентите са разработили система, разчитаща на отчитането на случаите на заболяване и предсказването на движението на броя на заразените в даден район, което в резултат позволява по-адекватното разпространение на лекарства. На базата на тези данни, приложението може да направи оценка на средата в дадена област и да определи къде се развива популацията на малариините комари и съответно къде трябва да се вземат мерки за унищожаването на насекомите.

Чрез използването на системата разходите за борба с тази болест могат да се намалят драстично, като по този начин се постигне повече с наличните ресурси.

- Ирландия

Студентите от отбор Hermes адресират един изключително актуалени наболял проблем в световен мащаб, който е особено актуален и в България. Става дума за понякога безотговорното и опасно управление на моторни превозни средства, което твърде често води до инциденти и отнема хиляди чевешки животи. Студентите са измислили начин да стимулират шофьорите да карат по-внимателно като отчита всяка дейност в автомобила и при наличие на нередност (например превишена скорост) издава звук, предупреждаващ шофьора.

Събраните данни се анализират и формират коефициент на безопасно шофирине, който впоследствие може да бъде използван в много различни ситуации. Една от тях например е определянето на условията за застраховка на автомобил, на базата на това доколко шофьора управлява автомобила си безопасно.

Интересна допълнителна функция е изпращането на известие към собственика на превозното средство, при възникване на опасно шофиране. По този начин например, когато родител даде колата си на своето дете той моментално бива известяван, ако нещо в карането му не е наред и може да вземе съответните мерки :)

- Китай и Йордания

Обединявам тези две държави, тъй като проектите им бяха насочени към решаването на един и също проблем, а именно улесняването, а в някой случай и правенето възможно на управлението на компютър от хора, които нямат възможност да си служат с ръцете си. И двата отбора, обаче бяха подходили по различни начини, всеки от които има възможността да се превърне в изключтелно успешен практически проект.

Отбор Care Everyone от Китай е разработил приложение, което разпознава образи и глас и позволява на потребителите да извършват действия на екрана само с помощта на главата си. Чрез използването на специален обект, който приложението следи с помощта на обикновена уеб камера, потребителят има възможност да премества мишката по екрана и да извършва определени действия. Екипът направи демонстрация на избор на различни стандатни програми и работа с тях, като изключително впечатляваща беше играта на Angry Birds, реализирана само с помощта на движенията на главата.

Чрез гласови команди, потребителите на системата също имат възможност да извършват определени действия, като най-интересното демо беше на диктуването на текст и изписването му в текстов редактор (ако сте гледали Стар Трек със сигурност можете да почувствате как бъдещето вече е тук ;)).

OaSys от Йордания беше избрал да използва Wii контролер, за да разпознава движенията на главата, като интересното при тях беше, че голяма част от изчисленията свързани с това разпознаване са преместени директно в контролера, което повишава ефективността на системата и я прави по-бърза и надеждна.

В заключение мога да кажа, че всички проекти бяха изключително добри и определено заслужаваха да бъдат сред първите. Въпреки различните области, върху които се фокусират решенията и различните подходи избрани при реализацията им, няколко основни характеристики присъстваха в работата на всеки един от отборите. Какви са те можете да разберете в следващ пост :) Утре ще бъдат обявени и победителите в състезанието, така че следете блога и очаквайте новините съвсем скоро.