8 ok, amiért egy szoftverfejlesztő cégnek felhővel is kell foglalkoznia

Napjaink gyorsan változó világában minden tradicionális szoftverfejlesztő cégnek foglalkoznia kell valamilyen szinten a számítási felhővel. Ebben a posztban két szkenárió szerint a legfontosabb érveket gyűjtöttem össze:

Első szkenárió: Ha a szoftverfejlesztő cég saját alkalmazást fejleszt, vagyis érdemes azt megfontolnia, hogy belépjen a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) piacra:

 • meglévő termékének átírásával ("felhősítésével"),
 • meglévő termék képességeinek kiterjesztésével a felhőbe,
 • vagy egy új termékkel.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Az első és a harmadik esetben termékünket szoftver-mint-szolgáltatásként (SaaS) kínáljuk: ez lehet például egy weben keresztül elérhető, publikus felhőben futó alkalmazás, amiért a felhasználóink használat alapon fizetnek. A második esetben pedig a kliens alkalmazásunkat egészítjük ki felhő béli szolgáltatásokkal: pl.: Backup, PowerBi Embedded. Ezáltal több értéket tudunk teremteni ügyfeleinknél.

Miért érdemes ezzel foglalkozni?

 1. Mert szeretnénk növelni az üzletünket: a felhő piac egyre nagyobb és nagyon gyorsan nő:
  • az IDC előrejelzése szerint 2020-re el fogja érni az 500 milliárd dollárt. (forrás)
  • az IDC adatai alapján körülbelül 19,4%-ot nő évente. (forrás)
  • az IDC szerint a teljes felhő piacból a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) piac 64,8% -ot hasít ki. (forrás)
 2. Szeretnénk megvédeni az üzletünket:
  • számos piacra törnek be SaaS versenytársak. A publikus felhő szolgáltatóknak a világ szinte minden régiójában vannak adatközpontjai, amelyek lehetővé teszik, hogy egy helyi szoftverfejlesztő cég egy SaaS termékkel a világ minden pontján azonos minőségben tudja kiszolgálni az ügyfeleit.
  • az IDC szerint a cégeknél használt új szoftverek mindössze 10%-a lesz dobozos szoftver 2020-ban. (forrás)
 3. A világ digitálisan transzformálódik és a felhasználói szokások pedig megváltoztak:
  • A felhasználók inkább szolgáltatásokat vásárolnak, nem alkalmazásokat.
  • Cégeken belül az IT projektek 81%-át üzleti döntéshozók befolyásolják, nem az IT.
  • 75%-a az ügyfeleknek közösségi médiából tájékozódik mielőtt vásárolna.
  • 57%-a a vásárlásoknak már azelőtt eldől, hogy értékesítővel találkoznának.

Második szkenárió: egyedi szoftverfejlesztési projekteken dolgozunk, amellyel egy cég üzleti igényeit elégítjük ki. Ebben az esetben érdemes elsőre olyan ajánlatot adni, ahol az elkészült alkalmazás publikus felhőben fut. Ebből David Chappell szerint az alábbi előnyeink származhatnak:

 1. "Gyorsabb projekt leszállítást tesz lehetővé, amivel elégedettebb ügyfeleink lesznek."
 2. "Nagyobb részt lehet kihasítani az ügyfél projektre szánt keretéből. Mivel nincs sem szoftver, sem hardver igénye az alkalmazásnak, ezért magasabb haszonkulccsal dolgozhatunk, az ott felszabaduló keret egy részéből."
 3. "A Céges és felhasználó szokások változása miatt (előző rész 2.-3. pontja) több üzletet tudunk elhozni a hagyományos projekt ajánlattal operáló versenytársaink elől."
 4. "Elősegíthetjük az ügyfeleinknél az innovációt. Mivel az ilyen típusú projekteknek sokkal kisebb induló költsége van, ezért kisebb kockázattal tudnak az ügyfeleink belevágni egy-egy újításba."

+ 1. A publikus felhőszolgáltató cégek partnerprogramjai általában különböző mértékű visszatérítésekkel díjazzák az ilyen projektek utáni felhő használatot.