Hur får du hjälp med datorproblem?

Hur får du hjälp med datorproblem? Själv är jag både envis och kaxig, och dessutom har jag rätt bra resurser på jobbet så de flesta problem jag råkar ut för kan jag lösa ganska själv.

Eftersom du ens läser detta, antar jag

  • antingen att du hittade det här inlägget via blogs.msdn.com och därmed har intresse och/eller förkunskaper nog att lösa det mesta själv,
  • eller att du googlade efter "hjälp dator problem" eller nåt sånt och bara råkade klicka på länken hit...

Oavsett vilket, visst finns det lägen då man måste be om hjälp. Så vilka resurser använder du? Lägg gärna kommentarer med tips.

Här är några av mina tips -

  • Om det rör sig om virus eller spyware på Windows, ger Microsoft kostnadsfri support. Telefonnummer i Sverige finns på http://www.microsoft.com/sverige/security.
  • Om problemet har att göra med någon specifik teknik - kanske handlar det om att använda COM-portar från ett vb.net-program eller om hur resultatet från MBSA ska tolkas - har Microsoft ett gäng diskussionsgrupper där riktigt kunniga människor svarar på frågor. Microsoft har ett webbgränssnitt för diskussionsgrupperna på http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx. Där kan du navigera till det ämne du är intresserad av.
  • De flesta diskussionsgrupperna är på engelska. Om du föredrar att få hjälp på svenska, är www.pellesoft.se att rekommendera. Detta är en sajt som inte drivs eller sponsras av Microsoft, men där många duktiga utvecklare och användare i Sverige hänger.
  • Om du har allmänna frågor om Windows eller Office eller andra Microsoft-program kan du även gå till den för närvarande enda svenska Microsoft-diskussionsgruppen. Den finns på http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?dg=microsoft.public.sv.ie4.

Detta är bara några förslag. Det finns många fler alternativ; http://support.microsoft.com är en bra utgångspunkt för mer information