När kommer Internet Explorer 7 på svenska, och varför kommer finsk IE7 före svensk?

Över helgen kontaktade Lars Olofsson mig. Lars hade bloggat om IE7 på http://www.larsolofsson.se/index.php?title=20061021&more=1&c=1&tb=1&pb=1 och i en av kommentarerna ställdes följande fråga:

Den svenska versionen kommer i december och den finska redan i november, varför är det på detta viset, tro? Hur prioriterar Microsoft eller är det bara tillfälligheter?

Lars skickade frågan till mig; svaret kan du se på http://www.larsolofsson.se/index.php?title=20061023&more=1&c=1&tb=1&pb=1. Kanske finns det fler som undrar över detta, så jag repeterar i stort sett samma innehåll här - frågor och kommentarer är välkomna.

Jag är inte 100 % säker på exakt vilket datum svensk IE blir tillgänglig, men det kommer att ske ganska snart. Vi är i praktiken klara att skeppa nu, men det kommer att ta i alla fall några veckor till. Internt har vi hanterat IE7 som ett delprojekt i Vista (det är samma med t.ex. WMP10, Windows Defender och en del annat), och det följer i stort sett samma schema mot release. Vi kommer att släppa språken i vågor om c:a 5-6 styck i taget, och den första vågen med bl.a. tyska, japanska, spanska och franska är redan helt nedlåst. Testarna jobbar nästan dygnet runt för att säkerställa att det inte finns några allvarliga buggar i de språken; vi på lokaliseringsavdelningen fixar buggar i stort sett i realtid.

Svenska ingår i den fjärden vågen, så vi har några veckor kvar att finputsa produkten innan vi skeppar. Och finputsar är precis vad vi gör nu: klickar igenom precis varenda dialogruta igen, korrläser allt vi kan igen, kontrollerar att all terminologi är konsekvent igen, småfilar på formuleringar där man hittar nåt som kunde se lite bättre ut. Just nu hjälper även folk på Microsoft-kontor över hela världen till med att testa och ge förslag på förbättringar, och vi har fått förslag och buggar genom betatestare ända sen Beta 2. ...förhoppningsvis Det skulle vara kul om man kunde undvika en klantighet som Ctrl+Enter-buggen igen...

Vad gäller Vista ligger svenska, danska, norska och finska i samma våg, men det skulle inte förvåna mig om finsk IE släpps innan de andra språken. Varför? Tja, det råkar vara så att han som har koordinerat all lokalisering och testning av IE heter "Mikko" i förnamn.

Svaret på frågan "är det bara tillfälligheter" är "nej"; samtidigt som Mikko arbetade med att koordinera alla internationella versioner, lokaliserade han den finska versionen. Detta gjorde att han kunde upptäcka och lösa många problem tidigt, så arbetet blev mycket smidigare för oss andra. Så här gör vi ofta; väljer ett eller några språk som pilotspråk för att hitta problem. Finska är ett bra språk att välja, för deras översättningar tenderar att vara ganska långa - det är inte ovanligt att stränglängdsproblem leder till t.ex. avklippt text eller t.o.m. krascher. Mikko är dessutom en alldeles utmärkt projektledare, hans arbete har hjälpt till att höja kvaliteten i alla internationella versioner.

Mikko låg alltså alltid steget före alla andra språk och finska blev därmed "klart" snabbare än svenska. Om min danska kollega hade varit projektledare för IE, kanske danska hade kommit ut först.

Förresten, om du vill se min danska kollega förklara hur lokalisering sköts här, finns det en video på http://download.microsoft.com/download/d/c/a/dca518be-abaa-4309-8663-6727092fbd60/Localization_globalization_team_final.wmv .

[Edit: messing with tags & title]