En ny resa: Att ändra ett beteende!

Jag brukar lite skämtsamt säga till min fru att det enda som verkar fungera vid barnuppfostran är tjat, mutor och hot. Det låter inget vidare jag vet, men du som är förälder vet vad jag talar om, hoppas jag.

Vad är det då som vi som föräldrar försöker att göramed våra barn, jo naturligtvis att ändra beteenden! Jag vill inte att min femåriga dotter står på övervåningen och skriker på oss på bottenvåningen att hon vill är törstig eller behöver hjälp, jag vill att hon knatar ned för trappan och frågar i vanlig samtalston. Och sedan kommer jag på mig själv vid middagstid stå vid trappen och ropa uppåt att maten är klar och att hon ska skynda sig ned medans maten är varm. Usch vad jag skäms ibland...

Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör.

Jag undrar hur länge det beteendet sitter kvar i kroppen och knoppen. Jag har jobbat på Microsoft i snart nio år och under den tiden träffat massvis med kompetenta utvecklare och tekniker som vänt sig till oss på Microsoft i allmänhet och till mig som person för riktlinjer och rekommendationer på hur saker och ting bör göras på rätt sätt. Utmaningen för mig har varit i min roll som bred generalist att ständigt vara uppdaterad med de senaste rekommendationerna och ändå kunna berätta för de somo jag träffar vad det är som gäller för vissa specifika tekniker eller koncept, som exempelvis säkerhet, ett mycket typiskt och bra exempel.

Vad detta har resulterat i, är generella demonstrationer, gärna för min del byggda från tomma projekt för att belysa just det område som jag just nu pratar om. Dessvärre så innebär ofta det att "Hello World" skrivs både en och två gånger på scenen och jag vet att det är flera som börjar ledsna och tröttna på det. Men det finns något som är värre och det är att jag ofta tar genvägar för att snabbt komma till det som är väsentligt eller som åtminstone belyser det som just nu diskuteras ,och det är där jag drar parallellen till barnuppfostran: Ni gör inte som jag säger, ni gör som jag gör.

Även om jag berättar om sårbarheten med att konkatenera strängar för att skapa en Select sats, och då exponerar en potentiell SQL-injection så gör jag det ändå i mitt demo, varför, det är mindre kod än om jag väljer en lagrad procedur med parametrar och validering av dessa.

Det är därför som jag tillsammans med dig vill påbörja en resa som jag inte kan genomföra ensam: Jag lovar att bättra mig och visa på rätt sätt det som är väsentligt utan att ta genvägar om du lovar att påpeka när jag eventuellt gör något som inte är rekommenderat. Jag KOMMER att missa något, jag KOMMER att skriva fel, så jag litar på att du sitter där i publiken och agerar XP-partner och påpekar mina brister och sårbarheter, gärna ödmjukt och konstruktivt, men hellre högljutt och bestämt.

För det är då som vi tillsammans blir bättre och bidrar till en ökad kompetensutveckling bland utvecklarna i Sverige.

Har du orkat läsa ända hit, respekt!

Är du med, isåfall gör inte som jag säger, gör som jag gör!!!