Gästbloggare: Vilka val och möjligheter!

Gästbloggaren heter Jonas Torstendahl. Han har jobbat på Microsoft i över 15 år och på den tiden samlat på sig massvis med erfarenhet om företag och dess produkter i allmänhet. I den här artikeln sprider han ljus över hur du kan få tillgång till Visual Studio oavsett om du är student, kund eller partner

Vilka val och möjligheter!

Efter att ha deltagit på marknadsdagen för Microsofts partner den 4 juni har jag erhållit flera frågor runt inköp av utvecklingsverktyg för partners och kunder. Frågorna kretsar kring vilka val och möjligheter jag har att köpa Microsoft utvecklingsverktyg. Detta gör att jag vill förklara de olika möjligheterna för dig som är partner och för dig som är kund. Jag håller detta på en relativt hög nivå för att kunna ge er en övergripande bild men med de länkar som finns bifogade finner ni mer detaljer.

Idag finns det flera val för mig som utvecklare att få tillgång till Microsofts utvecklingsverktyg oberoende av om jag jobbar som en partner eller är en kund. Enkelt sett kan man säga att partners jobbar med att utveckla mjukvaruprodukter eller jobbar med systemintegration för kunder. Ett företag (kund) utvecklar egna produkter och lösningar för sitt företag.

Vilka möjligheter finns det då för mig att få tillgång till Microsoft utvecklingsverktyg ?

För mig som är partner

Partner till Microsoft baseras på dina förutsättningar beroende på om du är ett nystartat företag, ett rent utvecklingsbolag eller om du är en etablerad partner inom Microsoft Partner Program. Låt oss börja med ett enkelt diagram där vi ställer frågan vem är du ?

image Av denna bild ser ni att det finns många vägar att välja på och därmed en väg som passar erat partnerskap. Nedan ger jag en kort beskrivning av programmen.

DreamSpark

För att hjälpa studenter på högskolor att ta fram sin kreativa potential skänker Microsoft de senaste versionerna av företagets utvecklings- och designverktyg som Visual Studio 2008, Expression Studio och SQL Server. Läs mer på DreamSpark om programmet.

BizSpark

Ett nytt innovativt program som förenar nystartade företag med entreprenörs- och teknikresurser i en global ”community” med ett gemensamt mål; att stödja och öka tillväxten för en ny generation entreprenörer med potential. För att gå med i BizSpark behöver du vara sponsrad av en BizSpark Network Partner. För att kvalificera sig behöver man; syssla med mjukvaruutveckling, vara privat ägt, inte äldre än tre år, ha en årlig omsättning som understiger 1 miljon dollar.

Du erhåller Visual Studio Team Suite med MSDN Premium Subscription

Empower

Om du är en ISV (Independent Software Vendor) dvs ett programvaruutvecklande företag med fokus på att ta fram nya mjukvaruprodukter och inte uppfyller kraven för BizSpark är detta ett bra inträdesprogram. Programmet är ett-årigt men möjlighet att förlänga ytterligare ett år. Du åtar dig att under avtalstiden utveckla minst en paketerad mjukvaruprodukt. I programmet erhåller du fem stycken licenser för Visual Studio Professional 2008, Windows Server, SQL, SharePoint, Exchange, Vista Business och Office 2007 Professional. Programmet har en kostnad på 375 dollar per år.

Microsoft Certfied Partner

Microsoft har under lång tid byggt upp ett starkt partnerprogram för etablerade partners där högsta nivån är ”Gold Certified”. Certifieringen bygger på kompetens och kunskap inom olika områden. När du registrerar dig fyller du i denna kunskap och för att avancera inom programmet från ”Registrated”, ”Certified” till ”Gold” måste du jobba med referenser, kompetensutveckling, aktiviteter mm för att erhålla såkallade partnerpoäng. Dessa poäng ger dig en möjlighet att bibehålla din partner status och att kunna avancera inom programmet. Detta program ger en massa bra förmåner förutom tillgång till utvecklingsverktygen. Du erhåller Visual Studio 2008 Professional med MSDN Premium subscription, Expression Studio och TechNet Plus Direct på en Microsoft Certified nivå samt på en Gold nivå Visual Studio Team System Development edition med MSDN Premium Subscription, Expression Suite, TechNet Plus Direct. Antalet licenser du erhåller är beroende på din nivå.

För mig som är kund

Att som kund utveckla, underhålla och integrerar sina befintliga system och program kräver en bra arkitektur till en bra process till kompetenta verktyg. Vikten är att kunna erhålla rätt antal licenser för mitt företag och de behov som finns.

Små och medelstora företag / organisationer

För små och medelstora företag / organisationer (cirka 5-250 datorer) är Microsoft Open-programmen de bästa alternativen. Dessa program består av Microsoft Open Value som är ett treårigt avtal och är särskilt anpassat för små och medelstora företag. Open Value-programmet är det bästa alternativet för dig som söker förenklad administration och lägre kostnader samtidigt som du ser en fördel i att fördela kostnaderna över flera år. Microsoft Open License , om du vill slippa att hålla reda på en massa licensdokument, användarhandböcker och CD-skivor med programvara? Med Open License finns allt samlat i ett eller ett fåtal exemplar för gemensam användning. Open License, vanligtvis kallat Open, är ett avtal som även små organisationer med fem användare, eller i vissa fall ännu färre, kan teckna. Avtalet är utformat för att fungera för upp till omkring 300 användare. Med dessa licensformer väljer du mellan varaktiga licenser eller prenumerationer.

Större företag / organisationer och koncerner

För större företag / organisationer och koncerner (250+ datorer) har Microsoft fyra olika volymavtals-lösningar som passar kundgrupperna: Select, Select Plus, Enterprise Agreement och Enterprise Subscription Agreement. Samtliga löper över 3 år och har fördelaktiga priser anpassade efter nivåerna på avtalen.

Utbildningslicenser

Microsoft har tagit fram fyra olika licensavtal anpassade till studerande, lärare och skolor. Det finns flera fördelar i att teckna ett licensavtal, bland annat erhålls volymrabatter, administrationen förenklas och det är lättare att överblicka kostnaden för licenserna. Ibland kan det vara svårt att hantera och ha överblick över sina licenser men här finns fantastisk hjälp att effektivisera.

Sammanfattning

Hoppas att jag har kunna räta ut några frågetecken och guidat dig i rätt riktning, om du fortfarande känner dig osäker eller vill veta mer om våra avtal för organisationer som utvecklar lösningar, antingen för sig själv eller för andra kunder, tveka inte att hör av dig till mig, förslagsvis via Johans blogg!

Jonas Torstendahl, Microsoft