Microsoft öppnar upp Xbox 360 för amatörkodare - IDG.se

Robert Ilijason på Mikrodatorn skriver om vår senaste XNA satsning och det har redan genererats massor av kommentarer, dessvärre så är de flesta, precis som vanligt i IDG's forum, påhopp på personer och verbala krig mellan Linux och Microsoft anhängare, trist.

Det som jag känner att jag måste förtydliga är att under de senaste åren när jag har träffat spelprogrammerare i Sverige så har alltid diskussionen kommit upp: "När kan vi utveckla mot Xbox utan att behöva köpa Xbox Development Kit för tiotusentals kronor?". Svaret är alltså NU, dock så behövs fortfarande en liten licensavgift för att få tillgång till "signerings-processen" för att kunna köra ett spel på Xboxen och när jag tittade på min egen Xbox 360 igår kväll så kommer det alltså att kosta 919 SEK i Sverige för 12 månader.

Kommer det då att vara så här i framtiden, att du bara kan dela med dig av dina Xbox-alster till andra i XNA Creators Club? Med största sannolikhet inte, det finns stora ambitioner och härliga visioner, men inget som jag kan gå publikt med just nu. Men tänk om det skulle finnas en flik i Xbox kontrollpanelen som heter "XNA projekt" eller nåt liknande och där personen som skapat spelet får Achivment-poäng varje gång någon laddade hem personers kreationer, vore inte det coolt?

XNA jämförs också i forumet med Linux på PS3 och det förvånas jag inte över, nästan allt som Microsoft gör för närvarande verkar kunna jämföras med Linux :)

Men jag vill ändå utmana er som gör den jämförelsen att plocka hem Visual C# Express (GRATIS) och XNA Game Studio Express (också GRATIS) och prova att bygga lite enkla kodexempel med verktygen och se sedan om det inte är så att ni är oerhört mycket mer produktiva i detta verktyg än om ni skulle göra det på PS3, med C++ och Emacs. De senare teknikerna har jag hållt på med en hel del i mitt tidigare liv och jag vill inte påstå att jag var produktiv, jag spenderade mest tid på att konfigurera editorn, färgkodning, installera plugins som aldrig användes. Men, men, jag hyser den största respekt för kodknackare i alla språk, jag skulle själv vilja hålla på mer med C++ men kan för närvarande inte motivera mig själv till att spendera så mycker mer tid med kodandet när jag märker hur oerhört mycket mer produktiv JAG är i C#.

Är jag för personlig i det här inlägget, kanske, men det har efterlysts så jag hoppas jag motsvarar förväntningarna.

Länk till Microsoft öppnar upp Xbox 360 för amatörkodare - IDG.se