Skratta eller gråta?

Under mina snart 10 år på Microsoft så har jag alltid mötts av studenters skepsis att prova på Microsofts verktyg eftersom det har kostat pengar, till skillnad från några av våra konkurrenter som haft gratis-versioner.

Därför har vi under flera år erbjudit universitet och högskolor möjligheten att teckna speciella avtal (otroligt billigt) som gjort att alla studenter fått rättigheten att gratis använda dessa verktyg både i skolan och i hemmet för att utveckla och testa mjukvara, men det har inte riktigt lyft, det har bland annat varit svårt att hitta personen som suttit på licensen på institutionen.

Då gjorde Microsoft sina Express-versioner av Visual Studio som direkt kunde hämtas hem och användas för att skriva applikationer i både C++, C# och Visual Basic, men då uppstod ett motstånd att verktygen var minimerade och saknade all den vitala teknik som behövdes för att kunna lära sig programmera, som enhetstestning och avancerad "refactoring".

Ok, så vad gör vi Microsoft då, jo vi lyssnar på kommentarer och kritik och erbjuder helt sonika en omfattande plattform i form av Windows Server 2003 Standard Edition, Visual Studio 2005 och 2008 Professional Edition, SQL Server 2005 Developer Edition, XNA Game Studio 2.0 + prenumeration för att utveckla mot Xbox 360. Allt detta gratis så länge som du kan bevisa att du är studerande, förslagsvis via CSN-kortet och med hjälp av Mecenats webbsida kan du sedan hämta hem mjukvaran, kostnadsfritt!

Men nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta för de kommentarer som dyker upp i media och i forum handlar om djävulsdyrkan, strategier för att ta över världen, hur vi missförstår ordet "fri" och att vi minsann borde sluta ge bort våra saker gratis.

Kommer vi aldrig att lära oss att göra precis det som alla vill ha, för det måste väl vara, hmm, vänta jag har det på tungan, nej så kan det inte vara, kanske, nej, inte så heller, äh, jag vet inte... :)

Vet du?