Ny information om SharePoint 2010

För ett par veckor sedan släpptes mer information kring SharePoint 2010, läs mer här http://sharepoint.microsoft.com/2010/Sneak_Peek/Pages/default.aspx.

De tre huvudspåren är Overview, IT Pro och Developer och när man klickar på något av dem kommer det upp saker som är nya för SharePoint 2010. Det finns även ett stort antal exempelbilder som visar hur gränssnittet kommer att se ut (alla grafiska element är inte klara ännu vilket förklarar de orange cirklarna, se tex denna bild), det ni säkert ser direkt är att SharePoint numera har ett gränssnitt baserat på Ribbon, precis som klientapplikationerna i Office 2007 redan har.

Det presenteras en massa nyheter om man är uppmärksam, nedan skriver jag kort om några av nyheterna.

Användarupplevelsen förbättras genom ett “async user interface” som minimerar antalet omläsningar av en sida, t.ex. öppnas vissa fönster “över” andra fönster och när man är klar återvänder man snabbt till det ursprungliga fönstret utan att ladda om sidan från servern. Menyerna har också förändrats genom att SharePoint numera använder sig av Ribbon för att presentera vilka kommandon användaren kan utföra, precis som Office 2007 och Office 2010, detta ger en användare bättre översikt över vilka val som finns tillgängliga i olika situationer. För den inbitna SharePoint-användaren kan det även vara värt att notera att Settings menyn numera ligger i övre vänstra hörnet och inte i övre högra hörnet.

För utvecklare finns det såklart även en massa nyheter. Visual Studio 2010 SharePoint Tools innehåller massor av förbättring for SharePoint utvecklare och främst bland dessa kan nämnas riktigt bra stöd för att bygga WSP paket samt Visual Web Part Designer som gör det möjligt att skapa gränssnittet till en web part genom drag-and-drop istället för att bygga upp sidan manuellt med kod. Nice!

Inne i SharePoints gränssnitt finns det en inställning som slår på funktionen Developer Dashboard. Detta ger dig som utvecklare direkt tillgång till hur mycket resurser en viss sida förbrukar, se exempel här, vilket kan vara nödvändigt när man undersöker vilken inverkan t.ex. en ny web part har.

En annan nyhet som säkert är välkommen är stöd för LINQ mot SharePoint och en Client Object Model som förenklar anrop från gränssnitt som byggs i Silverlight.

BDC utökas med nya funktioner och byter namn till Business Connectivity Services (BCS). Bl.a. ger BCS möjlighet till både läs och skriv till externa datakällor och det kommer finnas verktyg för att skapa BCS definitioner i både Visual Studio 2010 och SharePoint Designer 2010.

För att förenkla i samband med installation introduceras SharePoint Best Practices Analyzer. Den innehåller ett antal regler kring hur en SharePoint installation ska vara konfigurerad; hur servicekonton användas, hur index i databas mår, m.m. Se denna bild för exempel på hur det kan se ut.

Jag rekommenderar er att titta igenom de videos som finns för varje overview, IT Pro och developer. De ger mer information än de korta texter som visas på webbidan och totalt är det över en timme av demos!!!! I Developer videon går Paul Andrew igenom massa intressanta saker som alla SharePoint-utvecklare kommer finna användbara.

Sist, men inte minst intressant, vill jag även påpeka att SharePoint 2010 kommer stödja FireFox. Missa därför inte att hela IT Pro demon körs i FireFox! :-)

PS. Och om ni har missat det så är sedan en tid tillbaka SharePoints officiella sida baserad på just SharePoint, tack för det! DS.