Interoperabilitet handler om at gøre det komplekse simpelt

I Danmark er interoperabilitet mest noget, vi taler om i forbindelse med åbne standarder og kontorpakker. Men reelt udgør disse områder kun en brøkdel af it-branchens overordnede indsats med at få systemer og platforme til at tale sammen. Og der er ingen tvivl om, at interoperabilitet fortsat vil være væsentlig i en fremtid, hvor cloud-teknologien vil gennemsyre vores hverdag på tværs af traditionelle it systemer, PC’en, mobile enheder, online ydelser i skyen osv.

Hos Microsoft tror vi på vigtigheden af åbenhed i teknologier og produkter. Årsagen er ganske simpel: Vores kunder ønsker valgfrihed og muligheden for at vælge de teknologier og produkter, som passer bedst ind de forskellige dele af deres virksomhed. Meget få virksomheder er baseret på produkter fra kun én leverandør, og f.eks. kan man i en rapporten "Den offentlige sektors brug af IT 2009" fra Danmarks Statistik læse, at mere halvdelen af alle offentlige institutioner anvender både open source og ikke-open source software i deres it infrastruktur.

I praksis er åbenhed, interoperabilitet, og valgfrihed blot flere sidder af samme sag. Interoperabilitet er ikke blot noget tryllestøv, som en leverandør stryger med let hånd hen over sine produkter. Vejen til at sikre interoperabilitet i teknologi og produkter forudsætter hårdt arbejde, som både omfatter forskning og forretningsstrategi. Målet er dybest set at sikre at forskellige systemer kan tale sammen og indgå i den større helhed – i en proces, som altid involverer som minimum følgende faktorer:

  • Først og fremmest skal du udvikle et produkt.
  • For at produktet skal virke sammen med et andet produkt er du nødt til undervejs i udviklingsprocessen at samarbejde med andre, herunder samarbejdspartnere og konkurrenter – og det gælder uanset om ens eget eller andre produkter er open source eller ej.
  • Så skal du give adgang til udviklerressourcer og dele teknisk information, som gør det lettere for andre at udvikle produkter, som kan fungere sammen med dine egne produkter.
  • Endelig skal du indrette dig efter gældende standarder – og være med til at vedligeholde disse samt udvikle nye. Dette kan man opnå ved at dele intellektuel kapital, deltage i standardfora og implementere standarder i egne produkter .

Hvis du vil vide mere om Microsofts arbejde med interoperabilitet, så besøg vores nye hjemmeside om emnet. Her kan du finde en masse information om emnet, links til andre sites om interoperabilitet samt en række pædagogiske videoer om standarder, interoperabilitet og open source.

Vh Jasper Hedegaard Bojsen, Teknologidirektør i Microsoft Danmark - jasper.bojsen@microsoft.com.