Kan den næste WhatsApp komme fra Danmark?

Dansk erhvervsliv efterspørger i stigende grad kandidater med tekniske færdigheder og digitale skaberevner, men der er stor mangel på it-programmører og Danmarks status som førende it-nation er stærkt nedadgående.

Der er imidlertid et enormt potentiale inden for it, både herhjemme og uden for Danmarks grænser. App-industrien boomer i disse år. Alene i Danmark vil der inden for det næste årti blive skabt 35.000 nye jobs relateret til apps, og i februar købte Facebook beskedtjenesten WhatsApp for den svimlende sum af 19 milliarder dollars eller rundt regnet 100 milliarder kroner.

En række opfindsomme og digitalt begavede unge iværksættere er klar over, hvilken vej vinden blæser, og de vil i dag præsentere deres bud på fremtidens løsninger i den globale teknologi- og innovationskonkurrence Imagine Cup.

Første gang i Danmark

Siden 2003 har 1,65 millioner studerende fra over 190 lande deltaget i Imagine Cup. Imagine Cup er en konkurrence, som har til formål at give unge mennesker værktøjer til at skabe med it – og omsætte deres ideer til handling og konkrete produkter.

I dag afholder Microsoft Danmark i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab - Young Enterprise konkurrencen for første gang på dansk grund i Vega, København.

”Vi ser, at flere og flere unge arbejder med mobil- og webteknologi, og her er der et stort potentiale for fremtidige vækstvirksomheder. Men det er vigtigt, at de unge får færdigudviklet deres idéer, og det er en konkurrence som Imagine Cup et godt afsæt for”, siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise.

I konkurrencen skal holdene skabe et originalt teknologiprojekt fra den spæde idé til den endelige udførsel. Projektet skal falde inden for kategorierne Games, Innovation eller World Citizenship. Ud af hundredevis af hold fra hele verden er to unge danske iværksættere, Anders Stolzenbach på 19 år og Rasmus Theilsø Madsen på 26 år, for nylig blevet kåret som internationale vindere i Imagine Cups indledende innovationskonkurrence, hvor de skulle skitsere deres projektplan.

Chance for at møde Bill Gates 

Anders og Rasmus præsenterer i dag deres app ”YouBeRu” i Vega foran et dommerpanel bestående af stærke danske profiler inden for innovation og teknologi.

"Vores idé er en ny applikationsløsning, som kan indsamle realtidsdata på sportsudøvere, give ny indsigt til fagfolk og samtidig skabe fornyet begejstring og involvering blandt fans og tilskuere. Vi synes selv, at vores idé er nytænkende og at der er et behov for løsningen i markedet, og det har interessen og opbakningen fra Microsoft bekræftet os i", fortæller Anders og Rasmus.

Imagine Cup-dommerne i den indledende konkurrence mente, at programmet, har potentiale til at forandre brugen af teknologi i sportsverdenen, og derfor modtog de to danskere innovationsprisen samt 3.000 dollars til at føre deres idé ud i livet.

Vinderne af den danske Imagine Cup-finale får chancen for at komme til Seattle og konkurrere mod app-udviklere fra resten af verden. Imagine Cup-verdensmestrene får 50.000 dollars og skal præsentere deres app for den meget succesfulde iværksætter Bill Gates.

Mangel på it-faglighed bremser dansk vækst

Fagfolk råber i øjeblikket vagt i gevær over stagnationen i dansk it-vækst og hilser tiltag som Imagine Cup velkommen.

”Manglen på programmører betyder, at danske virksomheder må sige nej til nye ordrer og dermed nej til vækst. Der vil være en helt kontant afregning, hvis vi ikke får løst problematikken om at skaffe den fornødne kompetente arbejdskraft”, siger Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-brancheforeningen.

Ifølge Morten Bangsgaard skal der flere ting i de unges faglige værktøjskasse for, at de kan imødekomme kravene på det fremtidige arbejdsmarked. Blandt andet mener han, at vi bør sætte it og programmering på skemaet i folkeskolen, styrke skaberkompetencerne på grund- og ungdomsuddannelserne og sikre et højere optag på it-uddannelserne. Herudover skal vi sørge for at etablere bedre brobygning mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv.

Dette synspunkt bakkes op af Janus Sandsgaard, chefkonsulent i Rådgivnings og Videnservice i Dansk Erhverv:

”It og programmering ikke er ikke kun for nørder. Det er almen dannelse. Når børnene lærer at skrive i folkeskolen er der ikke fordi alle skal være forfattere, men fordi man ikke kommer uden om at kunne begå sig på skriftlig dansk. Tilsvarende bør eleverne blive introduceret til det basale i programmering. Ikke fordi alle skal være programmører, men fordi man skal lære at begå sig og forstå logikker or principper bag den teknologi, vores samfund bygger på”, siger Janus Sandsgaard.

Microsoft Danmark ønsker Anders og Rasmus og alle andre deltagerne af Danmarks første Imagine Cup-finale held og lykke!

Mvh. Anette Nørgaard, ansvarlig for studerende og startups i Microsoft Danmark, anno@microsoft.com