Sharepoint 2007 slipstream

Bij een farm installatie komt een hele hoop kijken. Gelukkig kunnen we dat redelijk goed automatiseren met een unattended setup, gebruik makend van een config.xml bestand (http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc261668.aspx).

Echter dienen ook altijd de laatste updates dienen geïnstalleerd te worden. Slipstreaming is daarbij een term die meteen teboven komt, maar hoe werkt dat nu voor Sharepoint?

Het is eigenlijk heel simpel. In de root van het Sharepoint installatie medium staat een folder /Updates. Tijdens de installatie checked de installer of daar nog .msp bestanden (MSI patch bestanden) die meegenomen moeten worden in de installatie. Nu zijn de patches die je download van download.microsoft.com geen MSI patch bestanden maar executable archives. Het is echter heel simpel om de msp bestanden hieruit te halen.

Op dit moment zijn de benodigde fixes:

Service Packs:

Feature Packs:

 •  Infrastructure update WSS 3.0
 •  Infrastructure update MOSS 2007

Update Rollups (October):

Security fix:

De procedure is als volgt:

 1. Download de fixes.

 2. Extract de fixes naar een eigen folder door de volgende parameters mee te geven:

  <update.exe> /extract:<path>8

  Bijvoorbeeld voor WSS3.0 SP1:
  wssv3sp1-kb936988-x64-fullfile-en-us.exe /extract:C:\Temp\WSSSP18

  Meer parameters: http://support.microsoft.com/kb/262841

 3. Na alle patches uitgepakt te hebben, kopieer je de complete content van de fixes naar de /Updates folder op het installatie medium.
  Zorg echter dat je de fixes kopieert in de volgorde dat ze zijn uitgekomen en overschrijf bestanden waar nodig. Het gaat hier voornamelijk om de srvsetup.dll en wsssetup.dll. Deze bevatten de installatiemethodes voor de installer, en veranderen soms met een nieuwe rollup. Ook kan het zijn dat bepaalde mps bestanden vervangen worden in de toekomst.

In principe kan je ook gewoon de extract in de juiste volgorde doen, maar ik zie persoonlijk liever wat er precies overschreven wordt. De extract laat dat zien namelijk.

Nu de /Updates folder is gevuld kan je de installatie uitvoeren. Nog een kleine tip… Om van een directory gemakkelijk een ISO bestand te maken die gemount kan worden in een VM, gebruik ik altijd Folder2Iso, een handig freeware tooltje dat niet geïnstalleerd hoeft te worden (losse executable).

 

Enjoy J