Pobjednici FIT Coding Challenge Windows Phone takmičenja

Microsoft je ove godine podržao četvrto Coding Challenge takmičenje u organizaciji Fakulteta za informacijske tehnologije u Mostaru, kroz podršku za takmičenje u razvoju Windows Phone aplikacija. Takmičenje je ove godine po prvi put otvoreno za studente sa bilo kojeg fakulteta u zemlji te je privuklo veliki broj učesnika u svim kategorijama.

Ono što nam je posebno drago jeste činjenica da je upravo Windows Phone kategorija privukla najveći broj takmičara te da je kroz proces takmičenja kreirano ukupno 15 novih Windows Phone aplikacija. Za prve tri nagrade pobrinula se kompanija Nokia, a podršku takmičenju su pružili još i Microsoft partneri Telerik i Pluralsight.

Prvo mjesto u Windows Phone takmičenju osvojio je Semin Alkić (FIT Mostar) sa aplikacijom Have2See. Aplikacija omogućava pregled popularnih turističkih destinacija širom svijeta korištenjem "Augmented Reality" funkcionalnosti, odnosno kroz pronalazak obližnjih destinacija, mogućnost pregleda slika, komentara, davanja recenzija, izdvajanja omiljenih lokacija itd.

Drugo mjesto osvojio je Haris Mujkić (FPN Sarajevo) sa igrom Sweets Commander. Ovo je ujedno bila i jedina prijavljena igra na takmičenju, a riječ je o igri koja se bazira na tower-defense konceptu te će vas „odbrana od mrava“ sigurno zabaviti. Aplikacija je trenutno u procesu certifikacije.

Treće mjesto osvojio je Dženan Šljivo sa aplikacijom Cyclocomp koja je namijenjena biciklistima te omogućava praćenje trenutne brzine, pređeni put, ostvarenih rezultata itd. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se ova aplikacija može koristiti i bez pristupa Internetu.

Četvrto mjesto osvojio je Branko Krstić sa aplikacijom Balkan TV Guide. Ova aplikacija omogućava praćenje TV programa za najpopularnije TV stanice iz regije, kao i popularne stanice koje se mogu pratiti putem satelita, uz mogućnost podsjećanja o terminu prikaza izabranog TV programa. Aplikacija na pravi način iskorištava Windows Phone platformu pa je tako omiljene programe moguće "pinovati" na početni ekran, kako bi im brže pristupili.

Peto mjesto osvojio je Ranko Macanović sa aplikacijom Info Pointer, a koja omogućava praćenje vijesti iz različitih kategorija, horoskopa, TV najava te pristup kursnoj listi.

  

Kroz takmičenje je ponuđen još veliki broj zanimljivih aplikacija o kojima nešto više možete saznati ispod. Aplikacije su poredane abecedno.

- ARTools (Mursel Musabašić) - aplikacija za radioamatere (u procesu certifikacije)
- BIH News Hub (Branko Krstić) - omogućava praćenje vijesti iz BiH korištenjem popularnih izvora
- DLWMS FIT (Admir Harbaš) - aplikacija za pristup FIT portalu za studente (u procesu certifikacije)
- eBankHelper (Bojan Milovanović) - aplikacija za konverziju valuta, računanje rate kredita itd.
- ETF BL (Jelena Miodragović) - aplikacija koja omogućava pristup obavještenjima sa ETF Banja Luka
- OpenTwit (Mladen Papić) - aplikacija za naprednu pretragu korištenjem Twitter Search API-ja
- Smart Phone Note (Krešimir Galić) - omogućava jednostavno kreiranje pisanih i glasovnih zabilješki
- SMSko (Mladen Papić) - brzo slanje SMS-ova uz mogućnost snimanja poruka kao draftova
- STC ETFBL (Jelena Miodragović) - aplikacija koja prati rad Student Tech Club na ETF Banja Luka
- SubNet Easy (Samir Šupčić) - aplikacija namijenjena mrežnim administratorima

Ukoliko posjedujete Windows Phone uređaj, savjetujemo vam svakako da probate i preostale domaće Windows Phone aplikacije:

- BAM Converter (Dragan Panjkov) - jednostavna konverzija valuta
- BH Mobile SMS (Nedim Laletović) - slanje SMS-ova korištenjem BH Mobile online portala
- MS NetWork 2 (Semin Alkić) - aplikacija namijenjena Microsoft NetWork 2.0 konferenciji
- Pik.ba - pristup najpopularnijem bh. web servisu za male oglase
- Shopping List (Goran Obradović) - jednostavna aplikacija za kreiranje lista prilikom kupovine
- Tricky Alarm (Nedim Laletović) - ukoliko imate problema sa buđenjem, ova aplikacija vam definitivno može pomoći
- winPrayer (Nedim Laletović) - daje informacije o vremenu namaza