Rezultati Windows Phone App Challenge takmičenja

Iza nas je Windows Phone App Challenge takmičenje za koje je prijavljeno ukupno 10 novih Windows Phone aplikacija. Tročlani žiri, u sastavu Bahrudin Hrnjica, Spaso Lazarević (oba sa Microsoft MVP titulom) i moju malenkost, imao je težak zadatak da izabere tri najbolje Windows Phone aplikacije. Proces ocjenjivanja aplikacije bio je podijeljen u tri faze, gdje se, prema pravilima takmičenja, ocjenjivala opća funkcionalnost aplikacije (osnovne funkcionalnosti, kvaliteta sadržaja, jednostavnost upotrebe), korištenje inovativnih funkcionalnosti (skup funkcionalnosti, vizualni doživljaj, zaraznost, originalnost) te Windows Phone korisnički doživljaj (WOW efekt, dizajn aplikacije i druge Windows Phone funkcionalnosti).

Nakon pažljivog analiziranja svih prijavljenih aplikacija, odlučeno je da su pobjednici takmičenja:

1. YouMusic, Branko Krstić
Situacija u kojoj ste preko YouTube servisa pogledali neki dobar video te poželjeli spasiti pozadinsku muziku ili pak jednostavno spasiti "muziku" za naknadno preslušavanje vam je sigurno poznata. Aplikacija YouMusic, rješava upravo taj problem. Pronađete željeni video na YouTube, izaberite opciju za preuzimanje te dobivate audio, koji se smješta u vašu muzičku kolekciju na telefonu, pod kategorijom "Unknown Artist", mada bi svakako bilo dobro kada bi se automatski mogli učitati odgovarajući meta tagovi. Jednostavna i funkcionalna aplikacija koja poboljšava iskustvo na Windows Phone uređajima.

 

2. Wild Wild West, Miloš Kojić
Igra Wild Wild West donosi zanimljiv dizajn te koristi dobro poznati koncept igre u kojoj se od igrača traži brzina pri gađanju provalnika i ostalih sumnjivih tipova, ali i spretnost, u preskakanju određenih meta, odnosno civila. Naredna verzija bi morala uključiti više nivoa, ali je sigurno da će vas i u ovoj verziji dobro zabaviti.

 

3. Camera Detector, Senad Crljenković
Svaki vozač je do sada sigurno upotrijebio čuvenu frazu "nisam znao da tu ima kamera", što se odnosi na situaciju kada dobijete kovertu u kojoj bivate obaviješteni o prekoračenju brzine na određenoj cesti. Aplikacija Camera Detector je upravo namijenjena vozačima, a koristi lokacijske servise za pronalazak kamera na cestama u Bosni i Hercegovini, odnosno daje zvučno upozorenje u situaciji.

 

Par riječi o ostalim aplikacijama sa takmičenja:

bEB, Ema Begulić
bEB je jednostavna aplikacija koja korisniku na raspolaganje stavlja par popularnih "memory igara", poput spajanja istih simbola, boje sa slovima, rješavanja matematičkih zadataka i sl. Autor aplikacije je Ema Begulić, a nadamo se da će u narednoj verziji ova aplikacija biti proširena sa još nekim igrama.

 

Fuel Tracker / Potrošnja goriva, Rade Narančić
Ova aplikacija dostupna je u verziji na lokalnim jezicima, odnosno u verziji na engleskom jeziku, a omogućava vam da efikasno pratite potrošnju vašeg automobila, u zavisnosti od broja pređenih kilometara, odnosno trenutka dosipanja goriva.

 

German4All, Nenad Banović
Konačno ste odlučili krenuti sa učenjem njemačkog jezika? Aplikacija German4All će vam sigurno pomoći u tom pravcu jer nudi mogućnost prevoda riječi sa njemačkog na druge svjetske jezike, uz osnove o izgovoru brojeva, slova, vremena i drugih karakteristika njemačkog jezika. Nadamo se da će autor u jednoj od narednih verzija nešto više pažnje posvetiti i dizajnu aplikacije.

 

Posao.ba, Amar Mešić
Kao što se može zaključiti i iz naziva aplikacije, radi se o aplikaciji koja vam omogućava pregled oglasa za zapošljavanje postavljenih na portal Posao.ba, uz mogućnost filtriranja po kategorijama, odnosno dijeljenje zanimljivih poslova putem e-maila ili socijalnih mreža. Bilo bi dobro kada bi u narednoj verziji aplikacija imala podršku i za dodavanje zanimljivih poslova na zasebnu listu za praćenje.

 

Snowball Fight, Aleksandar Kojić
U igri Snowball Fight preuzimate lik Snješka te imate cilj da sa grudvama pogodite pingvina uz više različitih prepreka, pritom vodeći računa o luku i snazi izbačaja. Autor je za narednu verziju obećao još nivoa i novih mogućnosti. Nadamo se da će ispuniti svoje obećanje.

 

TapMaster, Krešimir Galić
Tražite jednostavnu multiplayer igru koju igrate na jednom uređaju? TapMaster predstavlja dobro rješenje, budući da igra, iako naizgled postavlja jednostavan zadatak, pritiske na kvadratiće izabrane boje, traži dosta brzine i spretnosti kako bi se došlo do pobjednika, posebno na "težim" nivoima.

 

Well Played!, Igor Perić
Želite impresionirati nekoga poznavanjem sviranja na klaviru? Jedna ideja je poziv na koncert, no ako imate Windows Phone, uz malo spretnosti, isto možete pokušati i kroz aplikaciju Well Played! Zahvaljujemo se svim takmičarima na učešću te vas pozivamo da pratite ovaj blog za najave o narednim takmičenjima u razvoju aplikacija.