Windows 8, Windows Server 2012 i Visual Studio 2012 u RTM fazi

Shodno ranijim najavama, Microsoft je jučer objavio dovršetak posla na razvoju nove generacije operativnih sistema (Windows 8 i Windows Server 2012), odnosno alata za razvoj (Visual Studio 2012).

Windows 8 je javnosti prvi put predstavljen još u maju 2011. godine, a uz ponudu tri testne verzije za krajnje korisnike i partnere (Developer, Consumer i Release Preview), u testiranju Windows 8 operativnog sistema je učestvovalo sa preko 16 miliona PC-ova, od čega čak 7 miliona za Release Preview verziju koja je ponuđena prije 8 sedmica.

Nakon dovršetka razvoja operativnog sistema, prvo pitanje koje se postavlja odnosi se na dostupnost. Finalna verzija Windows 8 operativnog sistema će MSDN i TechNet pretplatnicima biti dostupna od 15. avgusta, dok će kupci sa Software Assurance imati priliku da preuzmu Windows 8 Enterprise od 16. avgusta, baš kao i članovi Microsoft Partner Networka.

Za 20. avgust planirana je dostupnost za Microsoft Action Pack Providere, odnosno 1. septembar za Volume License kupce bez Software Assurance. Krajnji korisnici će moći izvršiti nadogradnju na Windows 8 Pro od 26. oktobra za 39,99 USD ukoliko posjeduju odgovarajuću, Windows XP, Windows Vista ili Windows 7 licencu, odnosno za 14,99 USD ukoliko kupe kvalificirani Windows 7 PC u periodu od 2. juna 2012. do 31. januara 2013. godine.

Više informacija o ulasku Windows 8 u RTM fazu možete pronaći ovdje, dok je više informacija o tome kako se biznis korisnici mogu pripremiti za Windows 8 dostupno ovdje.

Osim Windows 8 operativnog sistema, jučer je u RTM fazu ušao i Windows Server 2012. Ovaj operativni sistem će korisnicima širom svijeta biti dostupan od 4. septembra za testiranje i kupovinu, a na taj dan će biti organiziran i virtualna konferencija tokom koje će Microsoftovi stručnjaci ponuditi više informacija o ovom serverskom proizvodu. Više informacija o ovoj konferenciji se može pronaći ovdje.

Konačno, jučerašnji dan obilježio je i dovršetak na Visual Studio 2012 alatima za razvoj. Visual Studio 2012 će MSDN pretplatnicima biti dostupan već od 15. avgusta, čime se još jednom potvrđuje vrijednost MSDN pretplate, dok je za 12. septembar planirana virtualna konferencija koju ćete moći pratiti preko ove stranice. Ukoliko to do sada niste učinili, a želite testirati Visual Studio 2012, to možete učiniti kroz preuzimanje Visual Studio 2012 Release Candidate verzije.

Ovo je jedna od najznačajnijih godina u historiji Microsofta po pitanju predstavljanja novih proizvoda pa vam savjetujemo da naredni period iskoristite kako bi se što bolje pripremili i iskoristili sve pogodnosti koje donose novi proizvodi.