De lytter jo faktisk, hvis vi har en pointe!

Er du forfatter, dygtig oplægsholder, flittig blogger, open souce-udvikler eller på andre måder en af dem, der deler ud af din viden og beriger udviklermiljøet? Så kan du – måske – blive Microsoft MVP. For den eksklusive titel er ikke nem at opnå, og man skal gøre sig fortjent til den år efter år. To af de få danske MVPer fortæller her, hvorfor det er interessant at blive lukket ind i varmen.

På verdensplan deltager ca. 100 millioner personer udenfor Microsoft i de tusindvis af brugergrupper og udviklermiljøer, der i stort og småt er med til at skubbe Microsoft-relaterede teknologier videre. Men kun 4.000 af dem er MVPer – Most Valuable Professionals.

MVPerne udvælges på grundlag af deres indsats for udviklermiljøet, herunder deres evne og vilje til at grave sig fast i et emne og hjælpe andre videre som taler, blogger, skribent og forfatter. En af dem er Christian Horsdal, der blev MVP i 2014.

”Jeg har i tidens løb holdt en del oplæg om bl.a. .NET-frameworket Nancy, som jeg også skrev en bog om for et par år siden. På et tidspunkt hørte jeg om MVP-programmet og tænkte, at det da kunne være meget sjovt at være med. Jeg søgte, svarede på nogle spørgsmål og, ja, så blev jeg udvalgt,” siger han.

Det lyder i og for enkelt nok. Men det er langt fra alle og enhver beskåret at blive MVP. Det er eksempel ikke nok ”blot” at være en ualmindeligt dygtig udvikler eller formidler. Ideelt skal man mestre begge discipliner og tillige demonstrere en vilje til vedholdende at bidrage til udviklermiljøet. For eksempel ved – som Christian Horsdal – at blogge, holde talrige oplæg og måske endda skrive bøger om de tekniske emner i Microsoft-universet, der interesserer én mest. Endelig skal man anbefales af andre i udviklermiljøet for overhovedet at komme i betragtning.

Der lyttes til MVPerne

Christian Horsdal er selvstændig konsulent med særlig ekspertise indenfor ASP.NET/IIS og C#. Han sætter navnlig pris på, at man som MVP lukkes ind i et fællesskab af ligesindede, der fører tekniske diskussioner på et ganske højt niveau, hvor medlemmer af Microsofts core teams også deltager.

”De lytter jo faktisk, hvis vi har en pointe i grupperne, og der kommer hurtigt svar retur fra udviklergruppen. Som engageret udvikler er det jo utrolig tilfredsstillende at føle, at dine tanker og ideer kan være med til at gøre nogle teknologier lidt bedre og måske kommer millioner af andre til gavn,” forklarer han.

Desuden er det ifølge Christian Horsdal heller ikke uvæsentligt, at man som MVP får adgang til information før de fleste andre. Det giver også en fordel rent professionelt, fordi man lige er dét mulehår foran andre med samme tekniske interesse. Samtidig inviteres man én gang om året til ”MVP Summit” til Microsofts hovedkontor i Redmond – en konference udelukkende for MVPer, andre udvalgte community-deltagere og oplægsholdere i og udenfor Microsoft.

”Det er jo ikke hver dag, at man står og småsnakker med Anders Hejlsberg”

”Det er fint at være med i de virtuelle MVP-grupper, men skal jeg pege på en top perk ved at være med, så bliver det helt afgjort MVP Summit. Oplæggene er second-to-none, og du er i selskab med en masse andre mennesker, der – som du selv – har en vis teknisk indsigt, så vi starter på et højere niveau,” siger Ronnie Haakon Hegelund, en anden af de ca. 20 danske MVPer.

Samtidig er de fleste MVPer nok mere udadvendte end mange andre udviklere og IT-proer, så du får ret let en god snak i gang undervejs, får nye ideer og udvikler dit netværk med ligesindede, som du kan sparre med. Det er virkelig fedt. På et tidspunkt fandt jeg mig selv stå og småsnakke om nogle detaljer med Anders Hejlsberg; det er jo ikke noget, du oplever hver dag,” tilføjer han.

Ronnie Haakon Hegelund arbejder som Senior Developer og Front-End Architect for Widex, og har været MVP siden 2013. Han beskæftigede sig som en af de første i Danmark for alvor med TypeScript, som han har blogget om i flere år og bl.a. også er begyndt at skrive en bog om.

”Jeg gør jo egentlig blot, hvad jeg synes er sjovt og interessant, og det har jeg tænkt mig at blive ved med. Og så længe jeg er MVP, er det da også et krav til min arbejdsgiver, at de giver mig fri og betaler den del af rejsen, som Microsoft ikke betaler, når jeg skal til MVP Summit. For det vil jeg ganske enkelt ikke gå glip af,” konstaterer Ronnie Haakon Hegelund.

Læs mere om Microsoft MVP på http://mvp.microsoft.com/en-us/default.aspx

Christian Horsdal er selvstændig konsulent der arbejder som udvikler, arkitekt, underviser og rådgiver. Christian mixer og matcher hyldevare, open source og specialbygget software med henblik på at skabe real world løsninger til real world problemer.

Ronnie Haakon Hegelund er software arkitekt og Team Lead hos Widex A/S. Ronnie har specialiseret sig i Web teknologier, herunder ASP.NET, TypeScript og softwarearkitektur. Ronnie begyndte at arbejde med .NET da ASP.NET stadig var i beta, og har udviklet hands-on erfaring og færdigheder lige siden. Han begyndte sin karriere ved at arbejde fem år i banksektoren og senere som konsulent i Ebita ApS med primært fokus på Umbraco, front-end, performance- og softwareudvikling best practices.