Globalt samarbejde og cloudteknologi er murbrækkere for Internet of Things

Efter mange års tilløb er Internet of Things endelig ved at blive til virkelighed, og det kommer til at gå rigtig stærkt. I centrum for visionen står superbillig trådløs teknologi, et europæisk samarbejde og cloudteknologien i Microsoft Azure.

”Vi har i årevis talt om Internet of Things – eller bare IoT – hvor enheder går på nettet for at automatisere processer, øge sikkerhed og driftsstabilitet på en lang, lang række områder. Men den nødvendige infrastruktur har manglet for at gøre visionerne til virkelighed. Her kommer vores teknologi ind i billedet ved at tilbyde en billig, sikker og ekstremt batterieffektiv metode til at transmittere små datamængder over store afstande,” siger danske Thomas Nicholls, Executive Vice President i Sigfox.

Den paneuropæiske koncern står bag en global indsats for at opbygge en infrastruktur baseret på Ultra Narrow Band-teknologien og er særdeles aktiv deltager i et voksende branchefællesskab, der skal give ægte IoT luft under vingerne. For eksempel arbejder man tæt sammen med Microsoft om at stille cloudteknologi til rådighed via Microsoft Azure for kunder og partnere, så data fra mange millioner opkoblede enheder kan opsamles, analyseres, gemmes og integreres med processer online.

Bygger oven på eksisterende cloudteknologi

”Vores mission er kort sagt at levere en infrastruktur, der gør det så nemt og billigt som overhovedet muligt for virksomheder at komme godt i gang med at stille IoT-opkoblede services og produkter til rådighed. Og her spiller samarbejdet med Microsoft en stor rolle, fordi vi bliver i stand til at bygge oven på den meget stærke infrastruktur, de grænseflader og de analytiske værktøjer, der allerede ligger i Azure,” siger Thomas Nicholls.

”På den måde kan du som virksomhed fokusere på at udvikle din forretning og få ideerne til, hvor du kan bruge IoT i stedet for først at skulle starte med at anskaffe og implementere infrastruktur og tjenester for en formue. Det er den slags, som har meget stor forretningsværdi,” vurderer han.

Mobilt internet er fint til Netflix – men skidt til IoT

Thomas Nicholls er godt klar over, at han med visionen om IoT taler ind i en fremtidsdiskussion, der efterhånden har varet så længe, at den kan lyde lidt støvet. For trods 10-15 års snak er der stadig ingen vaskemaskiner, der selv kan tilkalde serviceteknikeren – og der er en udtalt mangel på køleskabe, der automatisk bestiller frisk mælk, når den gamle løber sur. Tilsvarende aflæser millioner af forbrugere og virksomheder stadig selv el-, vand-, varme- og gasmålere i stedet for at sende forbrugsdata online. Hvilket ellers ville være langt mere bekvemt for alle parter.

For selv om der er omfattende mobil bredbåndsdækning over store dele af kloden, så er komponenterne så kostbare og batterikrævende, at det er en reel hindring for anvendelsen i IoT-sammenhæng. Desuden er mobilteknologien så nem at sætte ud af spillet med en jammer-enhed til under 100 kroner, at SMS-alarmer og mobilt internet reelt er uegnet til kritiske sensorinstallationer som f.eks. alarmer – hvilket kriminelle har haft stor fornøjelse af i årevis.

Sensor og netværksenhed kan køre i årevis på ét batteri

”Mobilt bredbånd er fint til at transmittere store datamængder, til Skype eller hvis du vil se en film på Netflix. Men det handler IoT jo slet ikke om. Her vil du gerne transmittere meget små datamængder – men til gengæld fra titusindvis eller millioner af enheder. Her kommer Sigfox og deres teknologi ind i billedet med en meget lav stykpris og et månedligt dataabonnement, der koster helt ned til en tier,” siger Espen Gregersen, der arbejder med forretningsudvikling hos Sigfoxs danske partnervirksomhed, IoT Denmark.

Espen Gregersen forklarer, at når en opkoblet sensor kan køre i 2-3 år på samme lille batteri, så bliver teknologien ikke blot attraktiv for alarm- og forsyningsselskaber, der traditionelt har satset på mobile internetforbindelser – men også for forsikringsselskaber. For eksempel til at holde øje med alt fra værdigenstande i private hjem som racercykler, designermøbler og kunst til byggemateriel, maskineri og andre kostbare genstande i virksomhedsøjemed.

Kan advare mod alt fra skovbrande til fugt i fundamentet

”Men du kan også tilbyde helt nye services som f.eks. at sætte sensorer i f.eks. tagkonstruktioner eller bygningselementer under gulvhøjde for kontinuerligt at måle fugtniveau, du kan sætte sensorer i træer for at advare om skovbrande. Eller du kan stille den dér netopkoblede vaskemaskine til rådighed som en service. For så kan du selv som udbyder holde øje med, om motoren er ved at stå af eller et leje skal skiftes – og planlægge serviceudkald proaktivt. Det er reelt kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke produkter og services, du kan stille til rådighed. Og jo nemmere vi og Sigfox gør det for virksomhederne at komme i gang, des hurtigere begynder visionen at blive til virkelighed,” siger Espen Gregersen. I Danmark fokuserer han bl.a. på sikkerhedsbranchen samt forsyningsselskaber og er ved at udvikle en business case, hvor kommunal hjemmehjælp let kan tjekke ind eller ud hos borgeren med en Sigfox-opkoblet enhed.

”Borgeren får sikkerhed for, at han eller hun ikke lukker op for en tricktyv – og kommunen får dokumentationen på plads for, at besøget er gennemført, når SOSU-assistenten går igen,” forklarer han.

Vigtigt at med infrastruktur og analyseværktøjer ligger online

Hos Sigfox erkender Thomas Nicholls, at IoT-udviklingen stadig er i sin vorden – men understreger på den anden side, at vækstraterne er så voldsomme på europæisk plan, at han ikke er i tvivl om, at virksomheden har fat i den lange ende.

”Allerede i dag er der adskillige millioner IoT-enheder baseret på vores teknologi i drift i alarmbranchen og hos forsyningsvirksomheder, og der kommer mange, mange flere til hver dag. Så der er slet ingen tvivl om, at interessen er til stede hos virksomhederne – og det er nok også dem, der kommer til at fungere som murbrækkere i det bredere perspektiv, fordi forretningsmulighederne ganske enkelt er så oplagte. Men derfra vil vi se, at ideerne kommer til at brede sig. Og så er det vigtigt, at vi er klar med infrastruktur og analyseværktøjer online, så det faktisk også er muligt at anvende, gennemskue og handle på de mange data i praksis. Det er ikke mindst her, at Microsoft Azure kommer ind i billedet,” siger Thomas Nicholls.