Sadat tuhannet suomalaiset käyttävät Officea pilvestä

Maailman suosituinta toimistosovellusta, Microsoft Officea, käyttävät pilvestä tällä hetkellä jo sadat tuhannet yritys-, yhteisö- ja kuluttaja-asiakkaat Suomessa. Siirtyminen pilvi-Officeen on tapahtunut nopeasti, sillä 18 kuukautta Office 365:n lanseerauksen jälkeen Microsoftin joka viides yritysasiakas on ottanut palvelun käyttöön. Vuosi sitten suhde oli yksi seitsemästä.

Vuonna 2011 tapahtuneen ensijulkaisun jälkeen Office 365 on ollut yksi Microsoftin historian nopeimmin kasvavista liiketoiminnoista. Menestystarina näkyy myös miljoonien suomalaisten Office-käyttäjien arjessa. Officen maailmanlaajuisesta menestyksestä ja vaikuttavuudesta kertoo se, että www.office.com-sivustolla on yli miljardi käyttäjää. Vain harva web-sivusto maailmassa on saavuttanut saman rajapyykin.

”Käytön helppous ja monipuolisuus sekä kustannusten parempi hallinta houkuttelevat. Pilvi-Office tarjoaa aina ajan tasalla olevat ohjelmat, ja tuoreimmat asiakirjat kulkevat käyttäjän mukana eri päätelaitteille. Sama pätee niin kuluttajiin kun erikokoisten organisaatioiden käyttäjiin”, Microsoftin tuottavuusratkaisuista vastaava liiketoimintajohtaja Jukka Veräväinen toteaa.

”Office 365 tarjoaa pienillekin yrityksille suuryritysluokan palvelut ja samalla se on räätälöity vastaamaan erikokoisten organisaatioiden budjettia. Uudet yhteisölliset yrityspalvelut ovat omiaan lisäämään pilvipalvelun houkuttelevuutta”, Veräväinen jatkaa.

Pilvi-Officen voittokulun ennakoidaan jatkuvan. Tämän vuoden lopussa yhtiö arvioi pilvipalvelun käyttäjiä olevan eri organisaatioissa tuntuvasti nykyistä enemmän.  Veräväinen kuitenkin muistuttaa, ettei pilven pidä olla itsetarkoitus.

”Valinnan vapaus on myös tärkeää. Jos käyttäjä haluaa ylläpitää palvelun itse, siihen pitää olla myös mahdollisuus.”

Uuden Officen julkistamisen myötä myös koko palvelinperhe (SharePoint, Lync, Exchange ja Project) uudistui ja on nyt saatavana pilvipalveluna. Jatkossa nähdään SharePointin laajenevan entistä nopeammin myös eri käyttötarkoituksiin intranetin ulkopuolelle.

Lassila & Tikanojalle oli alusta asti tärkeää yhtenäinen käyttökokemus ja hallinta Microsoft Office -tuottavuusratkaisujen, työasemasovellusten ja palvelinperheen eri osa-alueiden välillä. Ratkaisun toimittajaksi he valitsivat Sinisen Meteoriitin.

 ”Uusi lisensointi mahdollistaa aikaisempaa kustannustehokkaammin tutun SharePoint-intranet-ympäristön laajentamisen myös extranet- ja internet-käyttöön”, kertoo Heikki Tauriainen Lassila & Tikanojalta.

Modernit pilviekosysteemit houkuttavat: Finlandia-talo täyttyi alan asiantuntijoista

Suomen suurimman teknisille ammattilaisille suunnatun Microsoft TechDays 2013 -tapahtuman suosio kertoo omalta osaltaan, millaista murrosta pilvipalvelujen käyttöönotossa ja kehityksessä tällä hetkellä eletään.  Finlandia-talon ääriään myöten täyttänyt yleisö saapui tiistaiaamuna 5.3. kahdeksi päiväksi kuuntelemaan kansainvälisiä huippuluennoitsijoita ja kohdennettuja seminaareja.

Tilaisuuden pääpuhujan, Microsoftin Senior Product Marketing Manager for SharePoint Keenan Newtonin mukaan asiakkaat näkevät pilvessä piilevän tuottavuuspotentiaalin entistä kirkkaammin.

"Office 365:n tarjoamat yhteisölliset työvälineet ovat auttaneet asiakkaita näkemään pilven tuottavuuspotentiaalin. Esimerkiksi Yammerin avulla organisaatiot saavat turvallisen ja helposti hallinnoitavan tavan tehdä työtä yhteisöllisemmin.”

”Tämä myös mahdollistaa uuden sovellusekosysteemin, joka antaa käyttäjille keinon kehittää, löytää ja käyttää räätälöityjä sovelluksia helposti ja turvallisesti. Sovellukset ja Yammerin sosiaaliset ominaisuudet auttava asiakkaitamme näkemään kuinka ketteriä ja tuottavia he oikeasti voivat olla”, Keenan jatkaa.

Kokemuksia pilvestä

Microsoftin asiakaskunta ja Officen käyttäjät ovat kattava läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta. Samaan tapaan pilvi-Officen ovat löytäneet monenlaiset yritykset ja yhteisöt. Tässä heidän arvioitaan Office 365:stä:

”Päätimme siirtää tiedot omilta palvelimilta Office 365 –pilvipalveluun, jotta saisimme IT-resurssimme ja -henkilömme tuottavampaan työhön kuin ylläpitoon. Tämä on tuonut myös säästöjä versiopäivitys-, hosting-, ja tietoturvakustannuksissa. Kaikki meidän 1 500 työntekijää ympäri maailman käyttävät nyt aina tuoreinta Office-versiota pilvestä”, kertoo ohjelmistotalo Basware Oyj:n tietohallintojohtaja Janne Holli.

”Halusimme luoda verkkoympäristön, joka mahdollistaa joustavan yhteistyön ketjun sisällä sekä tuoda työkalut lähelle yrittäjää mahdollisimman helposti. Kun yrityksessämme osaaminen on jakautunut ympäri Suomea, tarvitaan virtuaalinen ympäristö, joka vastaa mahdollisimman paljon tavallista toimistoa. Office 365 -palvelupaketin avulla selätimme sekä maantieteelliset että logistiset haasteet, mutta myös toimistojen sisäiset haasteet. Säästämme muun muassa paljon päänvaivaa tiedostojen ja dokumenttien säilyttämisen suhteen”, sanoo Suomen Talousverkon ketjukoordinaattori Riikka Hirsimäki.

”Vaihtoehtona harkittiin omaa palvelinta, mutta pilvipalvelua puolsi se, ettei ylläpidosta ja versiohallinnasta tarvitse murehtia”, Keskuskauppakamarin johtaja Mika Heikkilä puolestaan perustelee yhteisönsä pilvivalintaa.

”Palveluna tuleva sähköpostijärjestelmä on ollut vakaa ja varma. Katkoksia ei ole esiintynyt ja käyttöönotto meni kivuttomasti. Ketjumme jäseniltä olemme saaneet erittäin hyvää palautetta Microsoftin pilvipalveluista, koska ne yksinkertaistavat ja nopeuttavat tekemistä”, Kiinteistömaailman talousjohtaja Marina Salenius arvioi.

”Olen erittäin tyytyväinen, että nyt näemme päivitetyt kalenteritiedot päätelaitteesta riippumatta ja että ne ovat kaikkien nähtävillä ilman aikatauluristiriitoja. Liikkuvassa työssä se on erittäin suuri hyöty”, kiittelee Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jari Jokilampi. ”Pilveen siirtyminen mahdollistaa työntekijöillemme etätyön ja avaa uusia mahdollisuuksia. Lisäksi toimintavarmuutemme on kasvanut huimasti siirryttyämme pilveen”, Jokilampi iloitsee.

”Microsoft oli juuri julkaissut uuden pilviympäristönsä kun teimme kartoitusta yrityksemme tulevaisuuden tarpeista. Se oli niin edistyksellinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen, että vanhan järjestelmän päivittämistä ei kannattanut edes harkita. Hieman myöhemmin siirryimme sitten Office 365:een”, Finlaysonin IT Specialist Tuomo Leppänen kertaa heidän siirtymistään käyttämään Microsoftin Office 365 -palvelua. 

”Sähköpostin ylläpito vaati turhan paljon voimavaroja ylläpitohenkilöstön määrä huomioiden, joten sen siirto pois omasta konesalista oli tervetullut uudistus”, toteaa Vaasan kaupungin toisen asteen koulutuksen tietohallintopäällikkö Heikki Saarinen.

Tamperelaisessa verkkoteknologioita kehittävässä Flexiblis-yhtiössä on vastikään siirretty lähes kaikki palvelinresurssit täysin pilvipohjaisiksi. Office 365 -pilvipalvelut Flexibilis otti käyttöön jo 2011.

”Strateginen päämäärämme oli päästä eroon omista palvelimista ja ylläpidosta ja myös selkeyttää kustannusrakennetta. Omaan palvelinkapasiteettiin ja ohjelmistoihin investoiminen olisi ollut kallista 13 hengen kokoiselle yritykselle”, kertoo Flexibiliksen teknologiajohtaja Timo Koskiahde.

”Aiemmin IT-järjestelmämme olivat hajanaisia, kun käytimme useita eri ohjelmistoja ja toimittajia. Office 365:n avulla kaikki toimii integroidusti, mikä tuo myös säästöjä. Pilvipalvelun

myötä tietoihin pääsee helpommin käsiksi. Kaikkein tärkein kriteeri meille on kuitenkin tietoturvan taso, koska järjestelmissämme käsitellään lastensuojeluun liittyvää tietoa”, SOS-Lapsikylä ry:n toiminnanjohtaja Jari Ketola selvittää.

 

Katso lisätietoja Officesta www.office.com ja Office-blogista.

TechDaysin sivut löytyvät täältä.

Lisätiedot:

Microsoft Oy

Jukka Veräväinen, liiketoimintajohtaja, tuottavuusratkaisut,
Puhelin 050 364 8312, sähköposti jukkav@microsoft.com

Camilla Lindfors, viestintäjohtaja

Puhelin 040 838 6686, sähköposti camilla.lindfors@microsoft.com

Basware Oyj

Janne Holli, tietohallintojohtaja, p. 040 553 8767, janne.holli@basware.com

Finlayson

Tuomo Leppänen, IT Specialist, p. 020 7213 565, tuomo.leppanen@finlayson.fi

Flexibilis Oy

Timo Koskiahde, teknologiajohtaja, p. 044 557 4653 timo.koskiahde@flexibilis.com

Keskuskappakamari

Mika Heikkilä, johtaja, p. 050 591 0995, mika.heikkila@chamber.fi

Kiinteistömaailma

Marina Salenius, talousjohtaja, p. 040 738 1776, marina.salenius@kiinteistomaailma.fi

Pirkanmaan Yrittäjät

Jari Jokilampi,toimitusjohtaja, p. 0500 731 445, jari.jokilampi@pirkanmaanyrittajat.fi

SOS-Lapsikylä ry

Jari Ketola, toiminnanjohtaja, p. 040 848 1917, jari.ketola@sos-lapsikyla.fi

Suomen Talousverkko Oy

Riikka Hirsimäki, ketjukoordinaattori, p. 050 307 0890, riikka.hirsimaki@talousverkko.fi

Vaasan kaupunki

Heikki Saarinen, toisen asteen koulutusorganisaation tietohallintopäällikkö, p. 06 326 7595, heikki.saarinen@vaasa.fi